BURGERS

Burgers

Το καινούργιο burger spot του Φαλήρου, που θυμίζει αυθεντικό american diner, έχει πιάτα που θα σου μείνουν αξέχαστα. 

Τα burgers του Big Boy θα σε κάνουν να κλάψεις από συγκίνηση

Όποιος κυκλοφορεί, εστιατόρια διαμάντια θα βρει, μου έλεγε ο παππούς μου. Και δεν είχε άδικο. Κάπως έτσι έπιασαν τα αυτιά μου ότι στο food district του Φαλήρου άνοιξε ένα burger spot που θυμίζει έντονα american diner την δεκαετία του 50. Δεν μπορούσα να μην πάω να το δοκιμάσω μιας και η φήμη του για εκπληκτικά burgers και μοναδικές συνταγές είχε εξάψει την φαντασία μου.

Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου- Watkinson

Πήρα τηλέφωνο τον Χριστόφορο και του είπα “Αδελφέ την Κυριακή πάμε για burger”. Ένα οκ ήταν μόνο η απάντηση, χωρίς ιδιαίτερο ενθουσιασμό αλλά ξέρω ότι στο γήπεδο βγάζει τον καλύτερο του εαυτό.

Το Big Boy εκτός από φήμη για τα πιάτα του έχει και ένα άλλο παράσιμο να το συνοδεύει. Eίναι το νέο μαγαζί των Παναγιώτη Γιαννακόπουλου, ο οποίος έχει κάνει την Ζησιμοπούλου στο Παλαιό Φάληρο απόλυτο προορισμό για κάθε food lover με κορωνίδα τον Κυρ Αρίστο και το κεμπάπ του και άξιους ακόλουθους τον Ακάκιο με τις μακαρονάδες του και την Ψιψίνα με τα υπέροχα ψάρια της.

Εκτός όμως από αυτό το όνομα-εγγύηση, βρίσκεται και ένα ακόμα. Αυτό του Μιχάλη Τάσση του Cosa Nostra, με τις δεκαετίες ένδοξης ιστορίας στο χώρο, που έχει αδυναμία στο αμερικάνικο γρήγορο φαγητό και επιμελήθηκε τον κατάλογο και τα πιάτα. Οι δύο ιδιοκτήτες του Big Boy, ξανασυναντήθηκαν μετά από αρκετά χρόνια, αφού η πρώτη τους επαφή ήταν στον Πειραιά όταν ο Μιχάλης Τάσσης είχε το "Αμερικάνικο" και το θρυλικό "Καρπούζι" ενώ ο Παναγιώτης Γιαννακόπουλος είχε το "Iguana". Η μοίρα έμελε να τους φέρει μαζί σε ένα μαγαζί που ξεχειλίζει μεράκι και αγάπη και αυτό φαίνεται σε κάθε του γωνιά αλλά και σε κάθε του πιάτο.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Μπήκαμε μέσα με τον Χριστόφορο και κάτσαμε σε ένα από τα τραπέζια απέναντι από την μπάρα. Εκείνος κοίταγε τον κατάλογο ενώ εγώ χάζευα τον χώρο. Τραπέζια στρωμένα με κόκκινα καρό τραπεζομάντιλα, ανοιχτή κουζίνα και φωτογραφίες των Έλβις, Ντίλαν και άλλων θρύλων της μουσικής να κυριαρχούν παντού τριγύρω μας. Στην αριστερή πλευρά του μαγαζιού μια πανέμορφη μπάρα που σε καλεί να κάτσεις για να πιείς το ποτό σου ή το cocktail σου. Το Big Boy έχει και από τέτοια και μάλιστα τα έχει επιμεληθεί η Bar Philosophy. Κοιτώντας τον κατάλογο δεν ήξερα ποιο να πρωτοδιαλέξω και ήθελα τόσο πολύ να κάτσω στην μπαρα να φάω το burger μου και να πιω το cocktail μου αλλά ο συνοδοιπόρος σε αυτό το ταξίδι επέμενε να κάτσουμε σε τραπέζι. 

Από την πρώτη στιγμή που μπαίνεις μέσα στο Big Boy νιώθεις ότι έχεις αλλάξει όχι μόνο χώρα αλλά και χρονολογία. Νιώθεις ότι είσαι σε κάποιο american diner της επαρχίας των Ηνωμένων Πολιτειών την δεκαετία του 60 ή του 70. Αν δεν πάμε τόσο πίσω τότε σίγουρα θυμίζει έντονα το εστιατόριο που είχε πάει Ούμα Θέρμαν με τον Τζον Τραβόλτα στο Pulp Fiction. 

Και έτσι πως έχω κάτσει να ονειρεύομαι με σκουντάει ο Χριστόφορος “Τι να πρωτοπάρουμε ρε, δεν ξέρω έχω μπερδευτεί. Όλα μοιάζουν φοβερά”. Βλέπεις ο Χριστόφορος όταν τρώει καλό φαγητό, χαίρεται σαν παιδάκι και όταν είναι μπροστά από κατάλογο κάνει όπως ένα παιδάκι μπροστά από παιχνίδια.

Όμως κι εγώ έπαθα ακριβώς το ίδιο όταν έπιασα τον κατάλογο. Οι δύο σερβιτόρες ευγενέστατες και γλυκύτατες ήρθαν γύρω στις πέντε φορές επειδή εμείς δεν μπορούσαμε να αποφασίσουμε. Την πέμπτη λέει ο συνοδοιπόρος σε αυτό τον αγώνα της γεύσης. “Την σαλάτα με την φωλιά παρμεζάνας και τα taquitos για αρχή και βλέπουμε για τα άλλα”. Σοφός παίκτης κέρδισε μαεστρικά λίγο χρόνο ακόμα.

Η σαλάτα ήρθε σε μια εντυπωσιακή τραγανιστή φωλιά από παρμεζάνα και μέσα έκρυβε δροσερά φύλλα σαλάτας, guacamole, chili con carne και μπόλικο τσένταρ. Βασικά δεν ήταν απλά μια σαλάτα ήταν ένα πλήρες, χορταστικό, πεντανόστιμο και λαχταριστό στο μάτι πιάτο. Δίπλα ακριβώς στάθηκε δύο χοντρούλικα taquitos. Μέσα τους έκρυβαν μοσχαράκι μαγειρεμένο, pico di gallo, τσένταρ ενώ από πάνω είχε guacamole μαζί με sour cream. Ήταν τόσο νόστιμο που σε κάθε μας μπουκιά σκουντιόμασταν και βγάζαμε μόνο μουγκρητά.

Στο μεσοδιάστημα είχαμε καταφέρει να παραγγείλουμε δύο burgers και ένα steak sandwich γιατί δεν μπορούμε να καταλήξουμε μόνο σε δύο επιλογές.  Η πρώτη, η οποία ήταν η μοναδική στην οποία συμφωνήσαμε κατευθείαν ήταν το Brooklyn. με καπνιστό μπέικον και αυγό, ενώ εγώ επέμενα να πάρουμε το Croque Monsier με κρέμα μπεσαμέλ πάνω στο ψωμάκι και ο Χριστόφορος για το Chicago Cheese Steak με ταλιάτα black angus, καραμελωμένο κρεμμύδι και dijon μουστάρδα.

Και πολύ καλά κάναμε και επιμείναμε τελικά και μπράβο μας. Μόλις ήρθαν μπροστά μας είδες αστεράκια στα μάτια μας και μόνο αφού κοιταχτήκαμε πέσαμε πάνω τους σαν πιράνχας. Ο ένας έκοβε το burger με το αυγό ο άλλος το steak sandwich. Το πρώτο ζουμερό, απογειωτικό σε έκανε να δακρύσεις από χαρά, το άλλο δημιουργούσε μικρές εκρήξεις στον ουρανίσκο και σε έκανε να δακρύσεις από συγκίνηση. Τόσο μοναδικό steak sandwich δεν είχε ματαξαναδεί το στόμα μου και του ήρθε απότομο.

Τελευταίο αφήσαμε το Croque Monsier διότι είναι τόσο ιδιαίτερο, τόσο χαρακτηριστικό, τόσο μυρωδάτο που θέσαμε εαυτούς σε μαρτύριο αντοχής με σκοπό την μεγιστοποίηση της απόλαυσης. Και πάλι πολύ καλά πράξαμε. Βλέπεις αυτός ο συνδυασμός σε κάνει να απορείς και να φωνάζεις με το burger στα χέρια και την μπουκιά στο στόμα “Γιατί δεν το έχει σκαφτεί κανείς άλλος μέχρι τώρα”. Ο Χριστόφορος μούγκριζε λέγοντας “ευχαριστώ Big Boy” σε μια ευλαβική στιγμή ευγνωμοσύνης. Πέρασε από το μυαλό μας να δοκιμάσουμε το burger με καβουροκροκέτες, wassabi mayo, σως ταρτάρ και ψωμί από μελάνι σουπιάς, αλλά έφυγε μακριά μετά από λίγο λόγω έλλειψης χώρου.

Στο τέλος σκάσαμε, κοιταχτήκαμε και το βλέμμα μας έλεγε πολλά. Δεν είχε ούτε ένα ίχνος μετάνοιας ούτε για την επιλογή πιάτων μα πάνω από όλα για την επιλογή του μέρους. Ο Χριστόφορος άπλωσε το χέρι του και τσίμπησε λίγο ακόμα. Απόρησα με το κουράγιο του και ζήτησα κάτι χωνευτικό. Μπορεί το πρόσωπό μας να είχε ζωγραφισμένη μία απελπισία αλλά πίστεψέ με, μέσα μας υπήρχε μόνο ευτυχία. Ευτυχία σαν να πήρε η ομάδα σου το Champions League και εσύ ήσουν ο πρώτος που αγκάλιασε ο σκόρερ. Εκείνη την στιγμή άρχισε ο dj να παίζει μουσικές και αναγκαστικά παραγγείλαμε από ένα cocktail. Ο δείκτης χαράς ανέβαινε όλο και περισσότερο. Τέτοια χαρά σου δίνουν τα πιάτα και η ατμόσφαιρα του Big Boy.

Big Boy Burgers & Cocktails, Ζησιμοπούλου 97, Παλιό Φάληρο, τηλ. 210-9823273, facebook 

blog comments powered by Disqus