CHEF ESTEEM

Chef Esteem

Το Nou-Pou.gr τρύπωσε στην κουζίνα του Living και μίλησε με τον σεφ που έχει κάνει τα νότια να τον παραδέχονται. Aκόμα κι αν είναι μόλις 26 ετών.

Ο Aλέξανδρος Γκίκας κάνει τα μαγικά του στην κουζίνα του Living

Όταν ήταν μικρός, κρατούσε πάντα τα χέρια του μακριά από την κουζίνα. Δεν του περνούσε καν από το μυαλό ότι αυτή θα ήταν το μέρος που θα περνούσε τις περισσότερες ώρες της μέρας του στο μέλλον. Ευτυχώς για εμάς, και ιδιαίτερα τους θαμώνες του Living, ο 26χρονος Αλέξανδρος Γκίκας τα τελευταία 2,5 χρόνια εργάζεται ως σεφ στο εστιατόριο της Γλυφάδας, βάζοντας όλη τη δημιουργικότητά του στα πιάτα του πλούσιου μενού του. Το nou-pou.gr, μίλησε μαζί του για να μάθει περισσότερα μυστικά της ζωής του. Δηλαδή, της κουζίνας του.

Ποιο ήταν το ερέθισμά σου ώστε να ασχοληθείς με τη μαγειρική;

Ήμουν πάντα λάτρης της δημιουργικότητας, σε όλες της τις εκφάνσεις. Η σχολή μαγειρικής ήταν η πιο λογική κατάληξη. Εδώ και 8 χρόνια, την υπηρετώ πιστά.

Πες μου τις πρώτες λέξεις που σου έρχονται στο μυαλό για την κουζίνα του Living.

Έντονες γεύσεις, εντυπωσιακή παρουσίαση, οικείες μυρωδιές.

Ποιο υλικό "παίζει περισσότερο" στην κουζίνα του Living;

Δεν υπάρχει ένα κυρίαρχο μόνο. Το μενού αποτελείται κυρίως από burgers, pizza, pasta και φυσικά, γλυκά.

Ποια είναι η διαφορά του σεφ από τον μάγειρα κατά τη γνώμη σου;

Η κυριότερη διαφορά είναι οι ευθύνες που έχει ο καθένας, αλλά και η νοοτροπία στο να εκφράσει το μενού στα δικά του δεδομένα. Ο πρώτος αναλαμβάνει περισσότερο το λειτουργικό κομμάτι, όπως την επιλογή του προσωπικού αλλά και των πρώτων υλών και των πιάτων. Προσωπικά θα χαρακτήριζα τον εαυτό μου ως μάγειρα, μιας και όταν είμαι στην κουζίνα, είμαι "εκεί" και πουθενά αλλού.

Η μαγειρική ήταν παιδική αγάπη ή προέκυψε στην πορεία;

Κανείς δεν φανταζόταν ότι θα γίνω κάποια μέρα μάγειρας, ούτε εγώ ο ίδιος να πω την αλήθεια. Πάντα έβρισκα έτοιμα πιάτα της μαμάς, δεν βοηθούσα στη μαγειρική! Υπάρχουν όμως και ανατροπές στη ζωή.

Τι πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσει κάποιος που θα επισκεφτεί το Living φέτος;

Δεν γίνεται να μην επιλέξει το μοσχαράκι breze με σάλτσα εσπεριδοειδών, που συνοδεύεται με πουρέ πατάτας και αρωματισμένο με λάδι τρούφας. Ένα ακόμη πολύ ενδιαφέρον πιάτο είναι το κοτόπουλο πανέ, γεμιστό με γραβιέρα και σταφύλι, με λευκή σάλτσα δυόσμου, συνοδευόμενο από καραμελωμένες baby πατάτες. Αν πάλι προτιμάς τα θαλασσινά, να φας λιγκουίνι με γαρίδες και ζουλιέν λαχανικά, σβησμένο με ούζο. Και για εκείνους που θέλουν οπωσδήποτε ζυμαρικά, μια πολύ ωραία επιλογή είναι οι πέννες ολικής αλέσεως σε φωλιά παρμεζάνας με ντοματίνια, sticks κολοκυθιού, μανιτάρια και philadelphia. Aπό γλυκό, πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσει το banoffee που φτιάχνει ο Αντώνης Μινόπετρος.

Παίζουν πολύ και τα burgers. Ποιο να διαλέξω την επόμενη φορά;

Oπωσδήποτε τo Living Burger, που φέρει και το όνομα του εστιατορίου. Με αυγό, μπέικον, bbq sauce και country πατάτες με λιωμένο cheddar. Μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε φιλέτο κοτόπουλο, μοσχαρίσιο μπιφτέκι, ή μπιφτέκι κοτόπουλο.

Ποιο από τα πιάτα του μενού του Living πιστεύεις ότι εκφράζει καλύτερα τη φιλοσοφία των νοτίων προαστίων;

Το κοτόπουλο πανέ, γεμιστό με γραβιέρα και σταφύλι, με λευκή σάλτσα δυόσμου του Living. Συνοδεύεται με καραμελωμένες baby πατάτες. Έχει φανατικό κοινό και μάλιστα πολύς κόσμος που μένει στην περιοχή το έχει ξεχωρίσει και έρχεται στοχευμένα για αυτό το πιάτο.

Τι σημαίνει ελληνική κουζίνα για σένα;

Η ελληνική κουζίνα αναντίρρητα είναι από τις πιο διαδεδομένες κουζίνες παγκοσμίως, έχει να κάνει με πολλά προϊόντα τα οποία κάνουν αξιόλογη "καριέρα" και στο εξωτερικό. Είναι η ιδανική βάση, τόσο της δικιάς μου κουζίνας, όσο και πολλών ακόμη σεφ. Με αυτήν μεγαλώσαμε, με αυτήν ξεκινήσαμε, αυτές τις γεύσεις έχουμε από μικροί. Δεν την αλλάζεις εύκολα την ελληνική κουζίνα. Είναι το Α και το Ω στην μαγειρική.

Πώς έχεις εντάξει το ελληνικό στοιχείο στο μενού του Living;

Προσπαθώ να δουλεύω με ελληνικές πρώτες ύλες ώστε το τελικό αποτέλεσμα να έχει πάντα γνώριμες και ποιοτικές γεύσεις.

Πού έχεις δουλέψει ως σεφ πριν από το Living;

Έχω δουλέψει στην κουζίνα ξενοδοχείων, σε διάφορα bar-restaurant, αλλά και σε catering.

Η εναλλαγή των συναισθημάτων σου, επηρεάζει τα πιάτα σου;

Φυσικά και επηρεάζει. Το επάγγελμα είναι ξεκάθαρα δημιουργικό, οπότε είναι λογικό όταν έχεις διάθεση και όρεξη να βγάλεις κι ένα καλύτερο αποτέλεσμα, από ότι όταν είσαι στεναχωρημένος ή προβληματισμένος. Αν το κάνεις απλά για να το κάνεις, το αποτέλεσμα δεν θα είναι αυτό που περιμένεις.

Ιnfo: Living, Ζησιμοπούλου 10, Γλυφάδα, 210.8980140

blog comments powered by Disqus