ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ

Εστιατόρια

Πρόσκληση σε δείπνο; Με  την υπογραφή του παγκοσμίου φήμης σεφ Michel Roux; Στο Avenue Bistro & Bar του ξενοδοχείου Metropolitan; Ε ναι! Φυσικά λες ναι και φυσικά παρευρίσκεσαι.

Το Avenue Bistro & Bar σε στέλνει στον παράδεισο

Το όνομα Roux ήταν αρκετό. Ήταν αρκετό, για να με κάνει να βρίσκομαι στο σημείο συνάντησης κυριολεκτικά μια ώρα αρχύτερα. Κάτι που, τελικά, σε καλό μου βγήκε αφού είχα τη χαρά και την τιμή να γνωρίσω πρώτη από όλους τον υπέροχο σεφ, ο οποίος πέρα από μαέστρος της γεύσης, είναι και φανταστικός άνθρωπος! Με υποδέχτηκε και συστήθηκε, ενώ οι υπεύθυνοι του εστιατορίου με κέρασαν σαμπάνια.

Για εσένα που δεν γνωρίζεις το Michel Roux (αλλά σύντομα θα θελήσεις) θα σου πω ότι είναι Γάλλος σεφ και εστιάτορας, εμπνευστής του εστιατορίου ‘Le Gavroche’, το πρώτο στη Βρετανία που βραβεύτηκε με τρία αστέρια Michelin και του ‘The Waterside Inn’, το οποίο ήταν το πρώτο εστιατόριο εκτός Γαλλίας που κράτησε τρία αστέρια Michelin για μια περίοδο πάνω από 25 χρόνια. Ο ίδιος, μαζί με τον αδερφό του, έχουν χαρακτηριστεί ως οι «νονοί της σύγχρονης κουζίνας στα εστιατόρια του Ηνωμένου Βασιλείου». Έχει γράψει, επίσης βιβλία μαγειρικής κι έχει εμφανιστεί σε γνωστές τηλεοπτικές εκπομπές ανάλογου περιεχομένου.

Η ανυπομονησία μου για να δοκιμάσω τα νέα του πιάτα, στην Αθήνα αυτή τη φορά, ήταν μεγάλη και δεν το κρύβω. Έκατσα, λοιπόν, στη θέση μου, στο ατμοσφαιρικό περιβάλλον του εστιατορίου, και ξεκίνησε το δείπνο. Αρχικά, ήρθε ως συνοδευτικό με τη σαμπάνια ένα μικρό κομμάτι πίτσα με πιπεριές και φέτα. Ήταν μια μπουκιά ευτυχίας. «Αν είναι έτσι το starter, τότε σκέψου τα επόμενα πιάτα» σκέφτηκα (και πάλι), χαμογελώντας (και πάλι).

Το ιδιαίτερα εξυπηρετικό και πρόθυμο προσωπικό ξεκίνησε να γεμίζει τα ποτήρια μας με λευκό κρασί Sauvignon Blanc και συγκεκριμένα με Chateau Bonnet, το οποίο αποδείχτηκε εξαιρετική επιλογή, μιας και συνόδευσε άρτια τη γευστική μας εμπειρία- κλασικές γαλλικές γεύσεις παρασκευασμένες με φρέσκα υλικά της ελληνικής φύσης.

Το πρώτο πιάτο ήταν σούπα μυδιών με βασιλικό καβούρι σχάρας, κρέμα και κρόκο Κοζάνης. Μια λέξη θα σου πω μόνο. Πεντανόστιμο! Έχω που έχω μια αδυναμία σε αυτές τις γεύσεις, καταλαβαίνεις την ικανοποίησή μου όταν αυτές έχουν την υπογραφή του Michel Roux.

Στη συνέχεια, δοκιμάσαμε φιλέτο σολομού με σάλτσα ‘verduette’ πίκλα αγγουριού και πουρέ από κουνουπίδι. Υπέροχες γεύσεις, δεμένες τόσο αρμονικά μεταξύ τους. Και επειδή λένε ότι η μισή γεύση είναι η εμφάνιση, τότε πρέπει να σου πω ότι ήταν τόσο όμορφα τα πιάτα αισθητικά, που δεν ήθελα να τα «χαλάσω».

Να μην παραλείψω, φυσικά, να σου πω ότι ο σεφ ερχόταν συχνά στα τραπέζια, εξηγώντας μας τι είναι το κάθε πιάτο, βγάζοντας μαζί μας φωτογραφίες και κάνοντας, φυσικά, χιούμορ.

Η βραδιά συνέχισε με λαβράκι ποσέ και μενταγιόν αστακού σε σφολιάτα με μανιτάρια πλευρώτους, φινόκιο, πατάτες και σάλτσα Hollandaise. Μου επιτρέπεις να χρησιμοποιήσω ξανά τη λέξη «πεντανόστιμο»;! Ευχαριστώ.

Λίγο αργότερα, «προσγειώθηκε» στο τραπέζι μας φρέσκο νιόκι πατάτας με πουρέ κολοκύθας και κουλί μαϊντανού. Εκλεπτυσμένη γεύση, «απαλή». Τόσο άρτια  «δεμένα» όλα τα υλικά μεταξύ τους!

Κι εκεί που ίσως να πίστεψες ότι το μενού ολοκληρώθηκε κάπου εδώ, έρχομαι να σε διαψεύσω. Και όμως! Ο Michel Roux μάς ανακοίνωσε ότι έρχονται και άλλα πιάτα, με πάπια (η οποία μαγειρευόταν επί τρεις ώρες) και χοιρινό αυτή τη φορά. Μακάρι να ήσουν εκεί να δοκιμάσεις, γιατί μάλλον θα γίνω κουραστική περιγράφοντας την εμπειρία. Γιατί, όπως και να το κάνουμε, κάποια πράγματα δεν περιγράφονται με λέξεις, απλά τα δοκιμάζεις. Έτσι, ξέρεις τι πρέπει να κάνεις. Να επιλέξεις το Avenue Bistro για την επόμενη έξοδό σου για φαγητό.

Info: Avenue Bistro & Bar, Ξενοδοχείο METROPOLITAN, Λεωφόρος Συγγρού 385

 

 

blog comments powered by Disqus