ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ

Εστιατόρια

Πάμε για ψαράκι; Μια έκφραση που ακούγεται πολύ στα νότια και όχι άδικα, αφού εδώ βρίσκονται μερικές από τις καλύτερες ψαροταβέρνες της Αθήνας. 

Οι 10 καλύτερες ψαροταβέρνες στα Νότια

Θα μπορούσαμε να πούμε πως τα νότια είναι ο τόπος του εγκλήματος για τις ψαροκαταστάσεις. Εδώ, δίπλα στη θάλασσα, που μυρίζεις τη θαλασσινή αλμύρα, η όρεξη για τα γευστικότατα πλάσματα του βυθού φτάνει στο ζενίθ! Και όταν υπάρχει όρεξη (και από τις δυο μεριές) όλα γίνονται με μαεστρία... Και η γαριδομακαρονάδα και το μαριδάκι και το χταποδάκι και το ριζότο θαλασσινών. Τόσα χρόνια θαλασσινής μαεστρίας στα νότια μας έχει χαρίσει μερικές ψαροταβέρνες σκέτη (γλυκιά) αλμύρα! 

Γαρμπή

Μια μέρα "διακοπών" στα νότια το καλοκαίρι κλείνει τις περισσότερες φορές με την Γαμπρή και όχι χωρίς λόγο. Το λευκό μοτίβο της διακόσμησης σε συνδυασμό με το μπλε της θάλασσας ακριβώς δίπλα και το ηλιοβασίλεμα μας στέλνουν διακοπές, οποιοδήποτε μήνα του χρόνου! Η παράδοση του εστιατορίου συνεχίζει από το 1924 να προμηθεύεται φρέσκα ψάρια από Έλληνες ψαράδες. Και αυτός είναι σίγουρα ο Νο1 λόγος που δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τη γαριδομακαρονάδα του (γλείφουμε και το πιάτο!), το μουσακά γαρίδας, το μπακαλιάρο με σκορδαλιά παντζάρι και το ριζότο σουπιάς με άρωμα εσπεριδοειδών. Για πρώτο πιάτο πετάμε και τη σκούφια μας για το γαριδάκι Σύμης.

Σελήνης και Ηλίου 21, Καβούρι, τηλ.: 210-8963480

Λάμπρος

Ο Λάμπρος από το 1889 μας έχει πάρει τα μυαλά με το φημισμένο του μυδοπίλαφο και όχι μόνο. Στην ειδυλλιακή τοποθεσία του, έχουμε απολαύσει ουκ ολίγες φορές, τη μελιτζανοσαλάτα με χειροποίητη φρέσκια σπιτική μαγιονέζα, το ψητό καλαμάρι, την αχινοσαλάτα απευθείας από την Κάλυμνο, το σαγανάκι με γαρίδες και φέτα και την ταραμοσαλάτα με τον καλύτερο λευκό ταραμά της αγοράς. Μα την Άριελ, μιλάμε για θαλάσσιο παράδεισο! Μετά το φαί, ο Λάμπρος θα σε κεράσει μαστίχα. 

Λ. Ποσειδώνος 20, Βουλιαγμένη, τηλ. 2108960144

Καστελόριζο 

Ιστορική η ψαροταβέρνα Καστελόριζο, έχει μυήσει γενιές καλοφαγάδων στο φρέσκο διαλεχτό ψάρι με καταγωγή... από όλη την Ελλάδα. Τελευταία, έχει γίνει και αρκετά πιο προσιτό από πλευρά τιμής, ένα νέο που ακούστηκε στα αυτιά μου σαν εθνική νίκη σε Ολυμπιακούς αγώνες! Τώρα μπορώ να απολαμβάνω φρέσκο ψαράκι με θέα θάλασσα, όποτε θέλω, όχι μονο το καλοκαίρι και την Καθαρά Δευτέρα! Δοκίμασε ψητό ψάρι με λαδολέμονο, τη σαλάτα Καστελλόριζο, φέτα τυλιγμένη σε φύλλο κρουστας, σαρδέλες σχάρας και κριθαρότο με γαρίδες και φέτα. #nomnom

Λ. Ποσειδώνος, Λιμανάκια  Βάρκιζας, τηλ. 210 9655022

Νικόλας της Σχοινούσας

Εδώ νιώθουμε σαν να βρισκόμαστε σε βεράντα σκάφους στον εξωτερικό χώρο ενώ μέσα με το ξύλινο ντεκ και τα θαλασσινά χρώματα σαν μόλις να μπήκαμε σε σκάφος για μια βόλτα πάνω στα κύματα! Ο «Νικόλας της Σχοινούσας» ήρθε στη Γλυφάδα πριν από μερικά χρόνια έπειτα από απαίτηση πολλών Αθηναίων που το είχαν επισκεφτεί στο κυκλαδίτικο νησί. Δοκίμασε ριζότο σουπιάς αρωματισμένο με σχοινόπρασο και σαλατούρι, πριν περάσεις στο ψάρι, το οποίο ψήνεται με ιδιαίτερη μαεστρία! 

Διαδόχου Παύλου 48, Γλυφάδα, τηλ. 210 8949550

Ο Πεζούλας

Ο μαγκιόρος Πεζούλας, έχει βγάλει το όνομα του καλού τηγανιού χρόνια τώρα στις Τζιτζιφιές. Το περιβάλλον του μαγαζιού δεν ειναι κάτι ιδιαίτερο αλλά ο Πεζούλας ξέρει από ψάρι (φτάνει να πετύχεις και ευνοϊκή μέρα ψαριάς). Σπεσιαλιτέ του τα φρέσκα μύδια με φινόκιο. Δοκίμασε επίσης καραβιδόψυχα και καλαμαράκια.  

Πεισιστράτου 10, Τζιτζιφιές, τηλ. 210 9422684

Ιώδιο 

Tο Ιώδιο είναι μια βουτιά μέσα στη θάλασσα. Το μαγαζί είμαι μικρό, με προσεγμένη διακόσμηση, στη οποία φαίνεται πως έχουν συμβάλλει με ιδιαίτερη φροντίδα οι ιδιοκτήτες του. Δοκίμασε οπωσδήποτε το ριζότο με γαρίδες και γλυκιά κολοκύθα και το ζουμερό ψητό καλαμάρι με λάδι τρούφας. Για τους πιο τολμηρούς στις διατροφικές προτιμήσεις θα πρότεινα και τη σαλάτα με αβοκάντο και καβούρι. Κατά τα άλλα, φρέσκα στρείδια, καπνιστό λεπτοκομμένο χταπόδι και χταποδοκεφτέδες στα αγαπημένα μου που απολαμβάνω ιδιαίτερως υπό τα instrumental vibes που συνηθίζει το μαγαζί. 

Λ. Αχιλλέως 119Β, Παλαιό Φάληρο, τηλ. 210 9884258

Λεωνίδας, Το δικό μας

Ο Λεωνίδας είναι κλασική αξία στο ψάρι χρόνια τώρα. Με πολύχρονη πείρα και φήμη στα ψαρικά, δεν είναι να απορεί κανείς. Η διακόσμηση του μαγαζιού έχει παραμείνει ίδια αρκετά χρόνια τώρα αλλά τα ψάρια του είναι φρεσκότατα και σε προσιτές τιμές, αφού ο Λεωνίδας έχει δικά του καΐκια. Στο τέλος θα καταφτάσει κέρασμα χαλβάς και μουσταλευριά! 

Μ. Γερουλάνου 130, Αργυρούπολη, τηλ: 2109617901

Ψιψίνα 

Ο χώρος αποτελείται από δύο αίθουσες. Εγώ προτιμώ την εξωτερική γιατί έχει κάπως ανάλαφρο και νησιώτικο στυλ στους τόνους του λευκού. Στην αρχή η ψιψίνα θα σε καλωσορίσει με το κέρασμα, το γνωστό φλιτζανάκι με την πηχτή ψαρόσουπα. Δοκίμασε γαύρο μαρινάτο, παστουρμά μπακαλιάρου, φέτες τρυφερού μπακαλιάρου με μπαχαρικά, καλαμάρι φρέσκο ψητό, μαστιχωτό, με μυρωδιά κάρβουνου και το φημισμένο κριθαρότο γαρίδας. Ιδιαιτέρως ευωδιαστό. 

Ζησιμοπούλου 96, Π. Φάληρο, τηλ. 210-9822339

Το μπαρμπουνάκι

Στο μπαρμπουνάκι δια χειρός Παπαιωάννου, μου γαργάλισαν παιχνιδιάρικα τον ουρανίσκο μου οι αχνιστές καραβίδες με λαδολέμονο, τοι γαρίδες γάμπαρη στη σχάρα και το κριθαρωτό καραβίδας. Τα θυμάμαι και αναστατώνεται το στομάχι μου! Υπάρχουν βέβαια και τα χτένια, τα κυδώνια, οι σαρδέλες και άλλοι ψαρομαζέδες που πηγαινοέρχονται στις πιατέλες και δεν μπορούμε να σταματήσουμε να τρώμε. Αλλά τι είναι το ψάρι μωρέ; Φρουτάκι. Μπορούμε να φάμε όσο θέλουμε. 

Αγγέλου Μεταξά 48, Γλυφάδα, τηλ. 210 9680651

Συρτάκι

Το φημισμένο Συρτάκι ταξιδεύει γευστικά τους Νότιους από το 1966, όταν ο Σωτήρης και η Άννα ξεκίνησαν στο Σούνιο την οικογενειακή επιχείρηση. Η φράση του κύριου Σωτήρη "ότι δεν τρώω εγώ δεν το δίνω στον πελάτη" έχει μείνει ως ατάκα σήμα κατατεθέν της ψαροταβέρνας ακόμη και σήμερα που τα ηνία έχει αναλάβει η τρίτη γενιά και συνεχίζει να σερβίρει μόνο φρέσκα πιάτα. Δοκίμασε σαρδέλα μαρινάτη με μάραθο σε φρυγανισμένο ψωμί, ριζότο με μελάνι σουπιάς και καλαμάρι, κολοκυθοτυρόπιτα, φιλέτο σολομού σε φύλλο κρούστας, μακαρονάδα θαλασσινών και σαλάτα ψητής μελιτζάνας με ρόκα και παρμεζάνα. 

69ο χλμ. Αθηνών-Σουνίου, Σούνιο, τηλ. 2292039125

blog comments powered by Disqus