ΦΑΓΗΤΟ

ΦΑΓΗΤΟ

Ο πιο εύκολος τρόπος να ταξιδέψουμε σε κάθε μήκος και πλάτος της Ελλάδας, είναι να γευτούμε τα πιάτα του Μπακάλη με προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. 

Ο ΠΟΠ γύρος της Ελλάδας στα πιάτα του Mπακάλη του Αλίμου

Ο Μπακάλης του Αλίμου μας ταξιδεύει στην παλιά Αθήνα. Τότε που η γειτονιά είχε την τιμητική της, τον μπακάλη τον γνώριζαν όλοι με το μικρό του όνομα και η καθημερινή επίσκεψη στο μπακάλικό του για τις προμήθειες της ημέρας ήταν η κοινωνική συναναστροφή του πρωινού ή ακόμη και ολόκληρης της ημέρας. Μοιάζει σαν η νοσταλγία του παρελθόντος να άπλωσε τα πέπλα της στον Άλιμο και από εκεί ν' αναδείχτηκε ο Μπακάλης, μια νότα παλιού Ελληνικού κινηματογράφου, που μας προκαλεί ακόμη και ν' αρχίσουμε να φωνάζουμε τον Ζήκο για να μας εξυπηρετήσει αυτοπροσώπως. 

Φωτογραφίες: Δημήτρης Βέργης

Πίσω από τους πάγκους με τ' αλλαντικά και τα τυριά στέκονται δύο νέοι ανθρώποι, ο Γιώργος Αναστασίου και ο Μανώλης Σκυλάκης που θέλησαν να αναβιώσουν το παρελθόν και κυρίως την πρόσβαση των ανθρώπων σε αγνά, ελληνικά προϊόντα από όλη την Ελλάδα. Στο παντοπωλείο του Μπακάλη υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία με προϊόντα με προστατευμένη ονομασία προέλευσης, που θυμίζει ένα οδοιπορικό σε ολόκληρη τη χώρα. Το ταξίδι μας ξεκινάει από τη Βόρεια Ελλάδα, καθώς γευόμαστε γίγαντες Πρεσπών και κασέρι Ξάνθης. Κατεβαίνουμε προς Θεσαλία για τα ρεβίθια της, στη συνέχεια δοκιμάζουμε φέτα Τυρνάβου και έπειτα μαυρομάτικα Δομοκού. 

Αλλά ο καιρός είναι καλός και το ταξίδι μας θέλουμε να συνεχιστεί στα Ελληνικά νησιά. Ξεκινάμε πάλι από ψηλά με τις ελιές θρούμπα Θάσου και περνάμε στη Χίο για να γευτούμε μαρμελάδες με χιώτικο μανταρίνι αλλά και γλυκά κουταλιού με φλούδα χιώτικου μανταρινιού. Κατεβαίνοντας, δοκιμάζουμε τυρί καλαθάκι Λήμνου, γραβιέρα Νάξου, εκπληκτική φάβα Σαντορίνης και θα φτάσουμε ως την Κρήτη για τη δική της γραβιέρα. 

Αυτό το γευστικό οδοιπορικό στην Ελλάδα όμως, μπορούμε να το κάνουμε απλά πηγαίνοντας μέχρι τον Άλιμο, στον Μπακάλη. Και μέχρι να μας φτιάξει την παραγγελία για το σπίτι, μπορούμε να κάνουμε ένα μίνι ταξιδάκι τρώγοντας κάποιο από τα πιάτα του, όπως την τηγανητή φέτα σε χωριάτικο φύλλο με μέλι και μαυροσούσαμο (με φέτα Τυρνάβου ΠΟΠ), τους γίγαντες με λουκάνικο σε πικάντικη σάλτσα (γίγαντες/ φασόλια Πρεσπών ΠΟΠ) ή τη φάβα με τοννολακέρδα και κρεμμυδάκι τουρσί (φάβα Σαντορίνης ΠΟΠ). Ταξίδια γεμάτα γεύση. Τι καλύτερο; 

Ωράριο Παντοπωλείου: 9:00 – 21:00/ Ωράριο Μεζεδοπωλείου: 12:00 – 00:00

Ο Μπακάλης, Λεωφόρος Καλαμακίου 19 & Θουκυδίδου, Άλιμος, τηλ: 210 9820040

FΒ: Ο Μπακάλης

blog comments powered by Disqus