ΦΑΓΗΤΟ

ΦΑΓΗΤΟ

Το αγαπημένο παντο-μεζεδοπωλείο του Παλαιού Φαλήρου έχει ανεβάσει, εδώ και λίγο καιρό, ταχύτητες. Κάνοντας το ταξίδι μας πίσω στο χρόνο, αλλά και στην Ελλάδα της γεύσης,ακόμη πιο απολαυστικό. Ψάξαμε και βρήκαμε το λόγο.

Τα δυο ξαδέλφια πίσω από τη νέα εποχή του ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟΥ «Κυρ Αρίστος»

Δύο πράγματα τριγύριζαν στο μυαλό μου μπαίνοντας στο ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ «Κυρ Αρίστος» στο Παλαιό Φάληρο: αυτή η κλασική έκφραση «για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι» και η σκέψη ότι με τη είσοδο μου στο κατάστημα θα κάνω το γύρο της Ελλάδας με εκατοντάδες γεύσεις. Και ισχύουν και τα δύο σε απόλυτο βαθμό. 

Φωτό Δημήτρης Βέργης

Έτσι λοιπόν, στη Ζησιμοπούλου στο νούμερο 97, σε ένα πολυσύχναστο δρόμο του Παλαιού Φαλήρου, αναβιώνει από δύο νέα παιδιά, τον Ανδρέα Μπουλέτο και τον Ανδρέα Κωστόπουλο, μία πολύ όμορφη συνήθεια της παλιάς Αθήνας, το παραδοσιακό Παντοπωλείο και μάλιστα στην καλύτερη δυνατή του εκδοχή. Η σύμπραξη των δύο «Ανδρέων» δεν είναι τυχαία: «Εκτός από πρώτα ξαδέλφια , συνδυάζουμε και την εξειδίκευσή μας», θα πει ο Ανδρέας Κωστόπουλος. Τι σημαίνει αυτό; Ο ίδιος είναι τεχνολόγος τροφίμων και ο έτερος Ανδρέας ένας από τους καλύτερους mixologists της Αθήνας. 

«Λειτουργούμε εδώ και 6 μήνες σαν συνέταιροι και αποφασίσαμε να συνεχίσουμε την ιδέα του  “Κυρ Αρίστος” το ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ για να αναβιώσει ο καταναλωτής- πελάτης την κουλτούρα του παλιού Παντοπωλείου-μεζεδοπωλείου», θα πει ο Ανδρέας Μπουλέτος. 

Όπως σας περιέγραψα, λοιπόν, όταν μπήκα στο ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ “Κυρ Αρίστος” μπήκα κατευθείαν στη μηχανή του χρόνου για ένα ταξίδι στην παλιά Αθήνα και τη σύγχρονη Ελλάδα. Σκόρδα, σαλάμια και παστουρμάδες- όλα διακοσμητικά- κρέμονταν από το ταβάνι, τα ράφια είναι γεμάτα από ιδιαίτερα ελληνικά προϊόντα από μικρούς και μεγαλύτερους παραγωγούς και τη βιτρίνα του ψυγείου κοσμούν κάποια από τα πιο σπάνια και νόστιμα τυριά και αλλαντικά που συνάντησαν οι δυο τους κατά την έρευνά τους ανά την Ελλάδα. Λίγο πιο μέσα μία πόρτα … κρεοπωλείου οδηγεί στην κουζίνα. 

«Έχουμε ταξιδέψει πολύ σε κάθε γωνιά της Ελλάδας για να βρούμε αυτά τα ιδιαίτερα τυριά και αλλαντικά και μέχρι να κάνω αυτήν την έρευνα δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι η χώρα μας παράγει τόσο ιδιαίτερα και άριστης ποιότητας τυριά. Αυτή τη στιγμή έχουμε 14 ετικέτες και είδη τυριών άμεσα παραδοτέα. Υπό προϋποθέσεις μπορούμε να φέρουμε και κάποιο τυρί που θα μας παραγγείλει κάποιος πελάτης  και  το μόνο σίγουρο είναι ότι εδώ δε θα βρείτε τυριά που κυκλοφορούν ευρέως στο εμπόριο. Μάλιστα επειδή η καταγωγή μας είναι από την Νάξο εξασφαλίσαμε το Αρσενικό – ένα κλασικό τυρί του νησιού- αλλά και τη γραβιέρα ωρίμανσης κατευθείαν από την Ένωση».

Και όχι μόνον αυτό, γιατί τα δύο ξαδέλφια έχουν την γνώση και την τεχνογνωσία για να μας προτείνουν το ιδανικό σερβίρισμα για τα τυριά και τα αλλαντικά που θα επιλέξουμε. Για παράδειγμα: «ένα ιδιαίτερο σαγανάκι για μας είναι ένα αγελαδινό καπνιστό τυρί από τη Νάουσσα που είναι ομογενοποιημένο με βασιλικό και σκόρδο και ο τέλειος τρόπος σερβιρίσματος είναι να το ζεστάνουμε στη φωτιά ώστε να αναδείξει όλα τα αρώματά του. Αν πάρει κάποιος στο σπίτι του το τυρί αυτό και δεν έχει το σκεύος για το σαγανάκι μπορεί να το κάνει σε μία μικρή γάστρα ή σε ένα πυρίμαχο σκεύος και να το συνδυάσει με κάποιο ζυμαρικό ή αλλαντικό που έχουμε στα ράφια μας», μας συμβουλεύουν και εμένα αρχίζουν να μου τρέχουν τα σάλια. 

Όσο για τα αλλαντικά τους εκτός από τον λατρεμένο παστουρμά, το πικάντικο σουτζούκι και τον καβουρμά, ξεχώρισα ιδιαίτερα τη γαλοπούλα με άρωμα μαύρης τρούφας, το μοσχαρίσιο παστράμι με τη γεμάτη γεύση από την Καρδίτσα, το ιδιαίτερο προσούτο Θράκης και την καπνιστή πορκέτα  από την Καρδίτσα που θυμίζει μπέικον αλλά έχει περισσότερο ψαχνό -που, όπως μου αποκάλυψαν τα παιδιά, «εμείς, εδώ, τη σερβίρουμε με τις κυδωνάτες τηγανητές πατάτες μας και δύο αυγά μάτια που είναι τηγανισμένα με στακοβούτυρο». Οι σιελογόνοι αδένες μου έπαιζαν περίεργα  παιχνίδια.

 Στο ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ “Κυρ Αρίστος” επίσης παρατήρησα ότι έχουν μία απίστευτη ποικιλία από εκλεκτά λουκάνικα με πράσο, με γραβιέρα, λιαστή ντομάτα, με φρέσκα μυρωδικά και πολλά- πολλά ακόμα όμως αυτό που με άφησε με ανοιχτό το στόμα ήταν όταν τα παιδιά μου μίλησαν για τον παστουρμά θαλάσσης. Ναι, όπως ακριβώς το διαβάσατε. Τι είναι ακριβώς; «Είναι από τα πιο ιδιαίτερα ψαρικά μας. Είναι φιλέτο μπακαλιάρου που περνάει τη διαδικασία με το τσιμένι όπως ο κανονικός ο παστουρμάς, καπνίζεται, ωριμάζει και τρώγεται σε λεπτοκομμένες φέτες», μας αποκαλύπτει ο Ανδρέας Μπουλέτος που μου εξάπτει την περιέργεια να το δοκιμάσω.  Και αφού… πιάσαμε τα θαλασσινά να σας πω ότι εξίσου gourmet γεύση είναι και το καπνιστό χέλι από τη Χαλκιδική αλλά και τα καπνιστά μύδια! 

Όλα αυτά και ακόμη περισσότερα εκλεκτά εδέσματα από μικρούς και μεγαλύτερους, αλλά και νέους παραγωγούς από κάθε εύφορο κομμάτι της ελληνικής γης, μπορείτε να τα ψωνίσετε για το σπίτι σας για να κοσμούν το ψυγείο σας μέχρι να αποφασίσετε εσείς πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να τα απολαύσετε.Ας περάσουμε όμως… στο κυρίως πιάτο. Εννοώ στο μεζεδοπωλείο. Γιατί όλες αυτές τις μοναδικές γεύσεις μπορείτε να τις απολαύσετε και στο παρεϊστικο και χαλαρό χώρο του ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟΥ “Κυρ Αρίστος”.

«Δεν είμαστε στημένο μαγαζί. Ο κόσμος έρχεται  για μας και για τη συνέχεια μιας ιδιαίτερης ιδέας. Έρχονται για να δούνε τι έφτιαξαν τα δυο παιδιά που έχουν το ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ “Κυρ Αρίστος”  και είναι από την περιοχή. Εδώ η γειτονιά μας ξέρει από τα μικρά ονόματα. Μπορεί την ώρα που μπαίνει κάποιος πελάτης να τρώω εγώ κάτι από το μενού μας  και να μου πει θέλω αυτό που τρως. Είναι ένα μαγαζί εντελώς οικογενειακό, σαν να έρθεις επίσκεψη στο σαλόνι μου. Έχει έρθει ένας κύριος που έφερε το τυρί του από το χωριό και μας είπε ελάτε καθίστε να το δοκιμάσουμε μαζί και να το συγκρίνουμε με το δικό σας αντίστοιχο τυρί. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν και οι πελάτες να μας προτείνουν ένα τυρί, να το δοκιμάσουμε και αν το βρούμε από έναν Έλληνα παραγωγό να το προμηθευτούμε για το κατάστημα», θα πει ο Ανδρέας Κωστόπουλος. 

Τι μπορούμε όμως να φάμε στο χώρο του μεζεδοπωλείου; «Έχουμε μεζεδάκια και κάποια ζεστά πιάτα με πρώτες ύλες από το ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ και τα περισσότερα τα φτιάχνουμε εδώ, είναι χειροποίητα» μου εξηγεί ο Ανδρέας Μπουλέτος. Και για να γίνω πιο ακριβής εκτός από τις ποικιλίες τυριών και αλλαντικών που, αν τις δοκιμάσετε εκεί θα θέλετε να πάρετε και στο σπίτι, θα απολαύσετε χαλαρά με την παρέα σας ανάμεσα σε υπέροχες ζεστές comfort food νοστιμιές, σαγανάκι με αυγά, ντομάτα, παστουρμά και σουτζούκι πολίτικο, ανάμεικτη πράσινη σαλάτα με καπνιστό ψαρονέφρι Καρδίτσας και ξύγαλο Σητείας -κρεμώδες φρέσκο τυρί από αιγοπρόβειο γάλα- σαλάτα φακής με πιπεριές Φλωρίνης και σπιτική μαρμελάδα ντομάτας αλλά και παστουρμαδοπιτάκια, χειροποίητη Σουτζουκόπιτα με πολίτικο σουτζούκι, γραβιέρα Νάξου και σάλτσα φρέσκια ντομάτας, τυροπιτάκια και ντολμαδάκια χειροποίητα.

Από ψαρονοστιμιές θα απολαύσετε καπνιστό χέλι με ντομάτα κρεμμύδι και μαϊντανό, γαρίδες σαγανάκι με μάραθο Σύρου και σαλάτα πληγούρι με χταπόδι ξυδάτο. Όλα αυτά πάντα συνοδεία κάποιου από τα εξαιρετικά αποστάγματα που έχουν εξασφαλίσει τα παιδιά όπως το χύμα τσίπουρο Τυρνάβου για το οποίο, όπως έμαθα, είναι ένας  από  τους λόγους που έρχονται και ξανάρχονται και τις εκλεκτές ετικέτες ούζου από Λέσβο και Χίου. Εκτός και αν προτιμάτε κρασί: «Έχουμε κάνει μεγάλο αγώνα για να έχουμε ένα ιδιαίτερο λευκό και κόκκινο και ροζέ κρασί από τη Σαντορίνη», μας αποκαλύπτουν τα ξαδέλφια. Υπάρχουν βέβαια και άλλες ετικέτες πολύ καλών κρασιών από κτήματα που έχουν αποδείξει την αξία τους στο  ποτήρι μας. Και βέβαια υπάρχει και μία ποικιλία από μπύρες, ελληνικές και αυτές.

Το πιο όμορφο πράγμα όμως στο ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ «Κυρ- Αρίστος» είναι αυτό που  έχουν εκτιμήσει οι ίδιοι οι άνθρωποι που  το επισκέπτονται. Έρχονται παρέες και αυτές φέρνουν κι άλλες, κι άλλες, κι άλλες… Και τελικά όλοι γίνονται μια μεγάλη παρέα. «Έχουμε πελάτες που  έρχονται και ξανάρχονται μας μιλούν με τα μικρά μας ονόματα και εμείς ξέρουμε αμέσως πια τι θέλουν να παραγγείλουν και δεν υπάρχει περίπτωση να φύγει κάποιος δυσαρεστημένος και πόσο μάλλον νηστικός από το ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ και να μην ξαναέρθει με διαφορετική παρέα. Για μας αυτή η διαφήμιση από στόμα σε στόμα είναι η καλύτερη», θα πει ο Ανδρέας Κωστόπουλος που μαζί με τον ξάδελφο του βρίσκονται συνέχεια στο μαγαζί και υποδέχονται τον κόσμο όπως θα έκαναν και το σπίτι τους.Γι’ αυτό και στο τέλος του γεύματος μας τρατάρουν σιμιγδαλένιο χαλβά με μια ευχάριστη και ιδαίτερη… έκπληξη στο εσωτερικό του.

Οι δύο… Ανδρέηδες  έχουν μεγάλη αγάπη γι’ αυτό που κάνουν και για κάθε προϊόν που διαλέγουν από μικρούς και νέους παραγωγούς. Μου εξομολογήθηκαν  λοιπόν ότι περιμένουν πώς και πώς να κλείσουν σε μερικούς μήνες τα πρώτα τους γενέθλια λειτουργίας του ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟΥ “Κυρ Αρίστος” και με την ευκαιρία να κόψουν το «επετειακό αρσενικό Νάξου. Είναι δώρο από έναν παραγωγό και το έχουμε από την πρώτη μέρα που ανοίξαμε. Το έχουμε βάλει στο ψυγείο και ωριμάζει και θα το κόψουμε στον ένα χρόνο γενεθλίων του μαγαζιού». Αντί για τούρτα. 

Θα σας πρότεινα βέβαια να βρεθείτε στο ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ “Κυρ Αρίστος”  πριν τον ένα χρόνο λειτουργίας του όχι μόνον για το ταξίδι στο χρόνο και τη γευστική βόλτα στην Ελλάδα μέσα από τα εξαιρετικά εδέσματα αλλά και γιατί θα εκτιμήσετε ακόμη περισσότερο αυτό που ονομάζουμε ανθρώπινες σχέσεις. Τα δύο ξαδέλφια το αποδεικνύουν καθημερινά. 

Info:  ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ «Κυρ- Αρίστος» : Ζησιμοπούλου 97, Παλαιό Φάληρο, τηλ.: 210-9886644, https://www.facebook.com/pantopoleion1, instagram pantopwleion_kyr_aristos

Φωτογραφίες: Δημήτρης Βέργης 

blog comments powered by Disqus