FITNESS

FITNESS

Το NouPou προτείνει τις καλύτερες ώρες για ποδηλατάδα και τα πιο κατάλληλα νότια σημεία εκκίνησης για μία ξεκούραστη- ή και όχι- βόλτα με το ποδήλατο.

5 διαδρομές με ποδήλατο στα νότια προάστια

Το NouPou αγαπάει τις ρόδες και ειδικά τις δύο. Αν μάλιστα αυτές έχουν οικολογικό χαρακτήρα κι υποστηρίζουν ένα πιο fit lifestyle, τότε λέμε «εδώ είμαστε». Κάπως έτσι ξεκίνησε η σχέση μας με το ποδήλατο και τις ποδηλατικές διαδρομές...

Οι καλύτερες ώρες για ποδηλατάδα στα νότια

Τα βασικά κριτήρια με τα οποία επιλέγουμε την ώρα που θα πάμε τη βόλτα μας- ή θα κάνουμε προπόνηση- με το ποδήλατο είναι η κίνηση στους δρόμους, ο ήλιος και η ζέστη, ο στόχος της ποδηλατάδας (έχει διαφορά αν το κάνεις για χόμπι ή αυστηρά για αθλητισμό) και ο ελεύθερος χρόνος του κάθε ποδηλάτη.

Αν είσαι από εκείνους που κάνουν χρόνια ποδήλατο και τους αρέσει να βγαίνουν τρεις φορές την εβδομάδα στο δρόμο, διάλεξε την αγαπημένη σου διαδρομή και παίξε με τις ώρες. Μία φορά βγες νωρίς το πρωί πριν τη δουλειά, τη δεύτερη απόλαυσε μία χαλαρωτική βόλτα μετά τη δουλειά εκείνη τη μοναδική ώρα του ηλιοβασιλέματος και την τρίτη κάνε μία βραδινή διαδρομή στα νότια προάστια. Μην ξεχνάς να έχεις επαρκή φωτισμό στο ποδήλατό σου για να είσαι ορατός και να ακολουθείς τους ενδεικνυόμενους ποδηλατοδρόμους.

Μία εναλλακτική για αερόβια άσκηση αποτελούν τα Σαββατοκύριακα. Σάββατο πρωί, ξυπνάς με καλή διάθεση αφού είναι μέρα που δεν πας στη δουλειά κι έξω έχει ήλιο. Η βόλτα στα καταστήματα αντικαθίσταται χωρίς πολλή σκέψη από μία βόλτα με το ποδήλατο που μπορεί να καταλήξει σε μία βουτιά στη θάλασσα. Φρόντισε να την κάνεις πριν τις δώδεκα- και πάντα με καπέλο- για να “προλάβεις” τον ήλιο και γιατί όχι, να κάνεις κι ένα υγιές μαύρισμα χωρίς να καείς. Διπλό το όφελος σε αυτή την περίπτωση!

Όσο για εσένα που είσαι αθλητής ποδηλάτης, σίγουρα ξέρεις τις κατάλληλες ώρες και διαδρομές για την προπόνησή σου. Πόσες φορές δεν έχει τύχει να οδηγούμε στην παραλιακή και να μας έχει ας το πούμε προσπεράσει ένας καλά οργανωμένος ποδηλάτης κάπου εκεί στο ύψος της Βάρκιζας; Αυτές οι προπονήσεις ξεκινούν όταν οι περισσότεροι κοιμόμαστε και ολοκληρώνονται στον τρίτο “πρωινό” καφέ μας με σκληρή προσπάθεια και εκείνο το μοναδικό αίσθημα της εκπλήρωσης για τον αθλητή ποδηλάτη.

Τα κατάλληλα σημεία εκκίνησης μίας νότιας ποδηλατάδας

Τα ποιο είναι το πιο κατάλληλο και βολικό σημείο εκκίνησης για τη δική σου ποδηλατάδα είναι σίγουρα υποκειμενικό. Το NouPou όμως διάλεξε εκείνα τα νότια σημεία, από όπου προτιμάει να ξεκινάει μία βόλτα με το ποδήλατο για διαφορετικούς κάθε φορά λόγους.

1. Εκκίνηση από την παραλία Γλυφάδας

Πηγαίνεις παράλληλα με το τραμ πάνω στον ποδηλατόδρομο και φτάνεις μέχρι τον Άγιο Κοσμά. Ο λόγος; Θέα θάλασσα!

Θυμάμαι παλιά που κάναμε ποδήλατο στην παραλία Γλυφάδας και δεν υπήρχε ο ανάλογος ποδηλατόδρομος, ώστε να γίνει λίγο πιο εύκολο. Τώρα η παραλία έχει αναδιαμορφωθεί και γι’ αυτό αποτελεί πόλο έλξης τόσο για τους ποδηλάτες όσο και για κάθε είδους αθλητές όπως εκείνους που αγαπούν το τρέξιμο ή το περπάτημα. Ξεκίνησε λοιπόν τη διαδρομή σου από το παλιό Δημαρχείο (ή από την αρχή της μαρίνας μπροστά από το καφέ- εστιατόριο Ark) και φτάσε μέχρι το σημείο του ιστορικού λούνα παρκ που δεν υπάρχει πια. Αν κάνεις ποδήλατο χρόνια, αυτό είναι μόνο το ζέσταμα για να συνεχίσεις στην παραλιακή και να φτάσεις στο ύψος του Αγίου Κοσμά.

Ενδείκνυται για: Όλους τους ποδηλάτες που έχουν αδυναμία στη θάλασσα. Η συγκεκριμένη διαδρομή ενδείκνυται και για αρχάριους ποδηλάτες, που θέλουν να μεγαλώσουν το χρόνο της προπόνησής τους σταδιακά απολαμβάνοντας μία όμορφη και βατή διαδρομή. Σε αυτή την περίπτωση κάνε τη διαδρομή κατά μήκος της παραλίας Γλυφάδας και καθημερινά πρόσθετε μερικά χιλιόμετρα επιπλέον.

Κάνε στάση: Στο Αθλητικό Κέντρο του Αγίου Κοσμά για ένα χαλαρό περπάτημα στο περιφερειακό δρόμο του χώρου.

Η καλύτερη ώρα: Είναι το πρωί μεταξύ 09.00 και 11.00 ή το απόγευμα μετά τις 18.00.

2. Εκκίνηση από το ξενοδοχείο Divani Caravel στο Καβούρι

 Για να συνεχίσεις μέχρι τη Βουλιαγμένη ή τη Βάρκιζα αν είσαι από τους «δυνατούς» ποδηλάτες. Ο λόγος; Ησυχία! Plus ότι μπορείς να συνδυάσεις την ποδηλατάδα με μία βουτιά στη θάλασσα.

Ξεκινάς τη διαδρομή σου έξω από το ξενοδοχείο Divani Caravel ή λίγο πριν στο ύψος του μοναδικού περιπτέρου που υπάρχει στο δρόμο (και είναι ο παλιός Κουτάλας που βρισκόταν επί της Ποσειδώνος και συνεχίζει τώρα την παράδοσή του στην οδό Ηλίου). Προχωράς, περνάς τα παραλιακά εστιατόρια (με προσοχή στον λίγο ανώμαλο δρόμο) και λίγο μετά το καφέ Λασίθι στρίβεις δεξιά και συνεχίζεις τη διαδρομή σου στον ποδηλατόδρομο με θέα θάλασσα. Ο βαθμός δυσκολίας έχει να κάνει με τους πεζούς που πηγαίνουν για περπάτημα στην ίδια περιοχή και τα αδέσποτα σκυλιά που συναντάς στο τέλος του δρόμου. Μετά το Καβούρι μπορείς να προχωρήσεις προς Βουλιαγμένη και Βάρκιζα. Αν δεν αντέχεις μέχρι τη Βάρκιζα, προτίμησε να πας δεξιά προς το Λαιμό και το παλιό ελικοδρόμιο της περιοχής.

Ενδείκνυται για: Ποδηλάτες που κάνουν ποδήλατο καιρό και ακολουθούν διαδρομές μεσαίου βαθμού δυσκολίας. Η συγκεκριμένη ποδηλατική διαδρομή αποτελεί και μία άριστη επιλογή για να την κάνεις με παρέα. Με φίλους είναι πάντα καλύτερα!

Κάνε στάση: Στο Λαιμό της Βουλιαγμένης, στο ύψος του παλιού ελικοδρομίου, για να απολαύσεις το ηλιοβασίλεμα.

Η καλύτερη ώρα: Σαββατοκύριακα μετά τις 18.30- 19. 00 το απόγευμα.

3. Εκκίνηση από παραλία Αλίμου

Η διαδρομή ξεκινάει ουσιαστικά από το Καλαμάκι (κάπου εκεί στο ύψος του AKANTHUS) και μπορεί να φτάσει μέχρι το ΣΕΦ. Η ίδια διαδρομή μάλιστα έχει ενδιαφέρον να γίνει και ανάποδα, δηλαδή από το ΣΕΦ μέχρι τον Άλιμο ή τη Γλυφάδα ανάλογα με την περιοχή που μένεις. Ο λόγος; Αν κουραστείς, υπάρχει και το τραμ! Plus ότι μπορείς να μπεις στο Τροκαντερό και να κάνεις ένα διάλειμμα σε κάποιο καφέ στη μαρίνα. Επιλέγουμε αυτή τη διαδρομή γιατί μπορεί να είναι εξίσου σύντομη αλλά και εξίσου μεγάλη ανάλογα με τους στόχους και το χρόνο σου, ενώ μπορεί να συνδυαστεί με κάποια διαλείμματα για φαγητό και καφέ (ακόμη και θερινό σινεμά στο Cine Φλοίσβος στην παραλία).

Ενδείκνυται για: Οικογενειακή ποδηλατάδα, αφού υπάρχει ένας traffic safe ποδηλατόδρομος κατά μήκος της παραλιακής και διάφορα σημεία για συχνές στάσεις.

Κάνε στάση: Για καλαμπόκι στην παραλία Αλίμου (στην επιστροφή) και στη μαρίνα στο Τροκαντερό για βόλτα.

Η καλύτερη ώρα: Απόγευμα ή μεσημέρι καθημερινής. Αν την κάνεις με παιδιά, εννοείται πως προτιμάς τις απογευματινές ώρες μετά τις πέντε και μισή για την αποφυγή του ηλίου.

4. Εκκίνηση από την Αργυρούπολη

Ο ποδηλατόδρομος της Αργυρούπολης «κόβεται» στη μέση από την κεντρική πλατεία στην Αγία Τριάδα. Αποτελεί όμως ένα άριστο σημείο για τις πρώτες διαδρομές ενός αρχάριου ποδηλάτη. Ακόμη η Αργυρούπολη βρίσκεται πολύ κοντά στον Υμηττό, όπου μπορείς να απολαύσεις την ποδηλατάδα σου στη φύση (οργανωμένα με άλλους ποδηλάτες ή μόνος), ειδικά αν είσαι λάτρης του mountain bike και της περιπέτειας.

Ενδείκνυται για: Αρχάριους ποδηλάτες και οικογενειακή ποδηλατάδα, αφού ο ποδηλατόδρομος είναι αρκετά φαρδύς και μακρύς. Η συγκεκριμένη διαδρομή όμως ενδείκνυται και για όσους κάνουν το ζέσταμά τους πριν ανέβουν για μία πιο «δύσκολη πίστα» στον Υμηττό.

Κάνε στάση: Σε κάποια από τις πλατείες της Αργυρούπολης για ξεκούραση (μπροστά από την Αγία Τριάδα ή επί της Μ. Γερουλάνου).

Η καλύτερη ώρα: Απόγευμα Σαββατοκύριακου ή το βράδυ, μετά τις 20.00. Για όσους μάλιστα έχουν αλλεργίες στην ανθοφορία και τη γύρη, προτείνουμε τις βραδινές ώρες.

5. Εκκίνηση από το Λαγονήσι

Για τους ποδηλάτες που είναι φανατικοί των πιο δύσκολων διαδρομών, ξεκινάμε από το Πεύκο (Λαγονήσι) και την υπόγεια διάβαση στην περιοχή Κιόσκι (εκεί που είναι και η ομώνυμη καντίνα) για να φτάσουμε Σαρωνίδα από το χωματόδρομο που βρίσκεται παράλληλα (κι ακριβώς δίπλα) στη θάλασσα.

Η συγκεκριμένη διαδρομή προς το τέλος της θα συναντήσει και πάλι «ποδηλατόδρομο» για να καταλήξει στην πρώτη πλαζ της Σαρωνίδας. Αν έχεις το κατάλληλο ποδήλατο και πας τη σωστή ημέρα- ώρα που δε θα συναντήσεις λουόμενους, μπορείς να συνεχίσεις τη διαδρομή σου στην άμμο.

Ενδείκνυται για:  Τους πιο προχωρημένους και τους φανατικούς του mountain.

Κάνε στάση: Για μια βουτιά στη Σαρωνίδα όπου θα τερματίσεις.

Η καλύτερη ώρα: Απογευματάκι καθημερινής, ώστε να μην πετύχεις την κίνηση του Σαββατοκύριακου.

Καλές διαδρομές!

blog comments powered by Disqus