ΦΟΥΡΝΟΙ

Φούρνοι

Προνομιακά τοποθετημένο στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, στον ίδιο χώρο που λειτουργεί αδιάλειπτα φούρνος από το 1965, όταν στην περιοχή κατέβαιναν ακόμη λύκοι από τον Υμηττό, το κατάστημα franchise της γνωστής αλυσίδας στην Αργυρούπολη μας κέρδισε από το καλημέρα.

Απολλώνιον bakery, η αγαπημένη μας στάση στην Αργυρούπολη

Αυτό που λέω στην γυναίκα μου είναι ότι σταματάω κάθε πρωί εκεί επειδή μου αρέσει ο καφές του. Κάτι που είναι πέρα για πέρα αλήθεια (εύγε για το καλό χαρμάνι τους και τους φιλικότατους baristas). Και στο λέει αυτό ένας άνθρωπος που το έχει το -βαρύ, στα όρια ψυχοπάθειας- 'κολημμά' του με τον καφέ και επιμένει να αναζητά πάντα το κάτι καλύτερο.

Αυτό που ΔΕΝ της λέω, επειδή συνεχίζει να πιστεύει ότι κάνω δίαιτα, είναι ότι ποτέ δεν μπορώ να αντισταθώ να τσιμπήσω κάτι παραπάνω. Για την ακρίβεια, όταν είμαι 'εγκρατής', την βγάζω με κάτι στη λογική κουλούρι πολύσπορο, κριτσίνια ολικής και μπάρες δημητριάκων.

Αυτό, όμως, μεταξύ μας, συμβαίνει σπάνια. Τις περισσότερες φορές περνάω απλώς μίνιμουμ ένα δεκάλεπτο προσπαθώντας να αποφασίσω σε ποιο από τα λαχταριστά σάντουίτς του (με αποκορύφωμα τη μπαγκέτα ρουστίκ μπέικον, με την ομελέτα και το προβολόνε ή την 'μου θυμίζεις Νεά Υόρκη' μπαγκέτα με το παστράμι) θα 'ενδώσω'.

Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι αραβικές, τα κρουασάν μερέντα (που θα έπρεπε να λέγονται κανονικά 'πιο πολύ μερέντα πεθαίνεις') και τα φρεσκοψημένα σφολιατοειδή (εσάς κοιτάζω, σπανακοτυρόπιτα με παραδοσιακό φύλλο, πίτσα και πιροσκάκια) του με αφήνουν διόλου αδιάφορο.

Όλα αυτά, όμως, όπως το εξαιρετικό ψωμί (από το Ζέας και το Ρώσικο μέχρι το bestseller Ορεινό με προζύμι που θυμίζει εντελώς χωριάτικο) και τα καλοφτιαγμένα γλυκά (δοκίμασε οπωςδήποτε το γαλακτομπούρεκο, το μιλφέιγ και θα με θυμηθείς) και τούρτες (κανονικές και γενεθλίων) που συμπληρώνουν την συνολική εικόνα του συγκεκριμένου φούρνου, είναι πράγματα που τα βλέπεις (επίσης τα μυρίζεις) με το που μπαίνεις μέσα στο Απολλώνιον Αργύροπουλης.

Εκείνο που πρέπει να είσαι ντόπιος για να καταλάβεις, εκείνο που εξηγεί κατά τη γνώμη μου γιατί το Απολλλώνιον -πέρα από τον ωραίο χώρο του και το ότι είναι πεντακάθαρο, λες και άνοιξε χθες- είναι ασφυκτικά γεμάτο, όλη μέρα, κάθε μέρα, είναι κάτι εντελώς διαφορερικό. Το λες και καρμικό.

Γιατί μπορεί το ζεύγος ιδιοκτητών, Γεράσιμος Βρυώνης και Αγγελική Κοτρότσου, πελάτες και οι δυο επί χρόνια του Απολλώνιον (σ.σ. ήταν η σταθερή στάση τους για καφέ και σπανακοτυρόπιτα), να πήραν την αποφάση να μην μεταναστεύσουν μόνιμα στην Αμερική και να δημιουργήσουν αυτή την επιχείρηση εδώ τον Ιανουάριο του 2015, αλλά το συγκεκριμένο σημείο κουβαλάει πολύ ιστορία πάνω του.

'Ήμασταν επί χρόνια πελάτες, πριν αποφασίσουμε, μαζί με τη συζυγό μου, να ανοίξουμε το δικό μου Απολλώνιον. Στην αρχή σκεφτόμασταν να το φτιάξουμε στο Λος Άντζελες. Όταν τελικά βρέθηκε το συγκεκριμένο σημείο, μας άρεσε πολύ και πήραμε το ρίσκο να μείνουμε'

Δεν το θεωρώ δηλαδή τυχαίο ότι στο ίδιο σημείο λειτουργεί αδιάλειπτα φούρνος ήδη από το 1965, το περίφημο Εκλεκτόν. Την εποχή δηλαδή που ακόμη το χειμώνα κατέβαιναν λύκοι και αρκούδες από το βουνό. Όπως δεν είναι τυχαίο ότι κάποιοι σταθεροί πελάτες του πρώτου εκείνου φούρνου, και όλων όσων ακολούθησαν, έχουν γυρίσει και πει στο ζεύγος σημερινών ιδιοκτητών 'Κάνατε ένα μαγαζί πραγματικό στολίδι'.

Το ίδιο που έχω ακούσει να λέει τόσο η πεθερά μου όσο και οι δυο θείες της Αργυρουπολίτισσας γυναίκας μου, όλες συνταξιούχες, όλες με τα σπίτια τους σε απόσταση 500 μέτρων, που επίσης έχουν προσθέσει μια στάση στον εξωτερικό χώρο του Απολλώνιον στην καθημερινή τους ρουτίνα.

Για την ακρίβεια εκείνες πηγαίνουν για ψωμί (και κάθονται για ελληνικό καφέ και μπακλαβά) γύρω στις 10 με 11. Όταν δηλαδή έχουν φύγει οι 30άρηδες που το έχουν επιλέξει ως πρωινή τους στάση πριν από το γραφείο. Το απόγευμα το Απολλώνιον γεμίζει με 40άρηδες που έρχονται και κάθονται για το 2ο καφέ της ημέρας συνοδεία γλυκού ή και club sandwich. Ενώ αργότερα την εμφάνισή τους κάνουν οικογένεια με παιδάκια που το προτιμού, ειδικά τώρα που καλοκαίριασε, για το παγωτό του.

Γιατί το Απολλώνιον Αργυρούπολης δεν είναι ένας ακόμη φούρνος. Ούτε καν ένας design φούρνος, από το είδος που ευδοκιμεί στη Γλυφάδα. Είναι αυτό που ήταν ανέκαθεν. Ένα στέκι. Ένα πέρασμα. Μια γλυκιά (και αλμυρή) συνήθεια.

Info: Απολλώνιον, Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου 7, Αργυρούπολη, τηλ. 210-9943064, www.facebook.com/ apollonionbakery

blog comments powered by Disqus