ΚΑΦΕΣ

ΚΑΦΕΣ

Το αγαπημένο στέκι της Γούναρη άνοιξε πρόσφατα νέο παράρτημα στην Τιτάνων και συνεχίζει ακάθεκτο να μας μαθαίνει να πίνουμε καφέ.

Το Coffee Academy μυεί την Αργυρούπολη στην τέχνη του καφέ

Σε μία εποχή δύσκολη για την αγορά, η τιμή μπορεί να κερδίζει την προσοχή αλλά λένε πως η ποιότητα είναι αυτή που τελικά κρατάει τον πελάτη. Σταθερά πιστό στο τελευταίο, το Coffee Academy προσφάτως επεκτάθηκε και στο έτερο καφεδοπροάστιο του νότου με εξίσου εθιστικές διαθέσεις και ανάλογα υψηλές προδιαγραφές.

Ο Αρτέμης Λάτσας, ο Μίλτος Βαμβακούλας και ο Γιώργος Γεροκωστόπουλος, τρεις φίλοι με μεγάλη αγάπη και γνώση στο θέμα του καφέ -ο πρώτος μάλιστα με μακρά θητεία στην απαιτητική πιάτσα της Ζησιμοπούλου- αποφάσισαν να συστεγάσουν το κοινό τους πάθος αισίως και στην Αργυρούπολη.



Σ’ έναν χώρο ζεστό, με μίνιμαλ αισθητική και φιλοσοφία, δύο βδομάδες τώρα φροντίζουν ώστε να φτάνει καθημερινά στο φλιτζάνι μας όχι απλώς η απαιτούμενη δόση καφεϊνης αλλά ένας εκλεκτός καφές σερβιρισμένος όπως του αξίζει. Με μία χειροποίητη μηχανή, εξ Ολλανδίας ορμώμενη -αν και με πολλά ρετρό στοιχεία των στυλάτων ιταλικών μηχανών της δεκαετίας του '30- αλλά και με το χέρι της πολυετούς εμπειρίας να ξεχωρίζει στο αποτέλεσμα, απογειώνουν τεχνικά την παρασκευή του καφέ και μας κάνουν εύλογα να διερωτόμαστε.



Είναι άραγε η συνάντηση υψηλής τεχνολογίας και απόσταξης που κάνει την διαφορά; Είναι η εξαιρετική βάση του καφέ και τα επιλεγμένα χαρμάνια; Ή μήπως η άλεση και το καβούρντισμα που ευθύνονται τελικά για την ξεχωριστή γεύση; Τις απαντήσεις αναζήτησα στον πλέον ειδικό που δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον Αρτέμη, για να καταλήξω αβίαστα ότι οι άνθρωποι είναι απλώς σωστοί επαγγελματίες που σέβονται την δουλειά τους.

Αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα και προτεραιότητα την ποιότητα του προϊόντος μας και την εξυπηρέτηση του πελάτη. Γι αυτό και χαιρόμαστε πραγματικά που αυτό γυρίζει απλόχερα πίσω απ’ τον κόσμο. Παίζουν τα πάντα ρόλο στον καλό καφέ. Όπως η προπαρασκευή ας πούμε ή η διατήρηση του στην κατάλληλη συσκευασία. Λεπτομέρειες που αν, όμως, δεν τις προσέξεις, δεν θα έχεις αυτό το αποτέλεσμα που κάνει την διαφορά. Να μην ξεχνάμε ότι ο καφές είναι γεωργικό προϊόν. Οι αγρότες μοχθούν για να τον καλλιεργήσουν και να τον συλλέξουν. Θα περάσει από πολλά χέρια στα στάδια της επεξεργασίας του ώσπου να φτάσει στο τέλος σε μένα που πρέπει να βγάλω στο φλιτζάνι ένα αποτέλεσμα άξιο της προσπάθειας όλων αυτών των ανθρώπων.”



Μου μίλησε, έτσι, για τα διαλεχτά χαρμάνια από την Αιθιοπία και την Βραζιλία που βρίσκει κανείς στο μαγαζί, για την καθαρότητα του μονοποικιλιακού καφέ, για τις νέες μεθόδους απόσταξης αλλά και για την ζαβολιάρα ζάχαρη που αλλοιώνει γευστικά τα πάντα. Του αποκάλυψα ένοχα ότι δεν πίνω σκέτο καφέ και κάπου εκεί ήταν που με παρότρυνε να δοκιμάσω έναν κλασικό capuccino για να πειστώ.

Κοινή θνητή με πρωτάρη ουρανίσκο, μπορώ να ‘πω με σιγουριά πως διέκρινα πλούσιο άρωμα με ωραία επίγευση και όχι το πικρό ρόφημα με την επιθετική γεύση που φοβόμουν. Βοήθησε σαφώς και το προσεγμένο αφρόγαλα που πάντοτε παρατηρώ. Σωστά βρασμένο, να στέκεται κυριολεκτικά στο ύψος του, χωρίς φουσκάλες και τα συναφή παρατράγουδα ενώ η latte art του καλλιτέχνη barista με έκανε αλήθεια να τα βλέπω όλα πιο γλυκά πριν καν δοκιμάσω.  



Έτσι, κατάλαβα από πρώτο χέρι την διαφορά του σωστού barista με τον οποιονδήποτε χρήστη μιας μηχανής του καφέ όπως μου είχε εξηγήσει νωρίτερα κι ο Αρτέμης. «Εμείς εδώ είμαστε όλοι καταξιωμένοι στο αντικείμενο και με μεγάλη αγάπη γι αυτό που κάνουμε. Επικοινωνούμε μαζί σου. Σε ρωτάμε τι προτιμάς, ποια είναι τα κέφια σου τη συγκεκριμένη στιγμή, αν θες κάτι ιδιαίτερο. Δίνουμε μεγάλη σημασία στην ατμόσφαιρα, στην ιεροτελεστία του καφέ».

Πόσο σημαντικό αυτό, αλήθεια; Ο barista είναι πραγματικά –ας μου επιτραπεί ο χαρακτηρισμός, για την τέχνη του καφέ μιλάμε- ένας performance artist, σε μια ιεροτελεστία της καθημερινής μας ζωής. Αν μπορέσει να επαναφέρει το τελετουργικό, να χτίσει προσδοκίες, αν φτιάξει τη σωστή ατμόσφαιρα, τότε η διαφορά στο γευστικό βίωμα εν τέλει είναι τεράστια.



Εδώ, ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως οι πειρασμοί του νέου παραρτήματος δεν εξαντλούνται στον καλό καφέ αν και θα αρκούσε. Αρωματικά blends εξωτικών τσαγιών, χειροποίητες μπάρες με ταχίνι, κέικ σοκολάτας και καρότου, soft cookies και cupcakes σε υποψιάζουν ότι και κάτι άλλο συμβαίνει που απλώς δεν έχεις ανακαλύψει ακόμα.

Από την επόμενη εβδομάδα αναλαμβάνει δράση ο καλός φίλος και σεφ Δημήτρης Μπότος με την ομάδα του. Θα υπάρξουν ολοκληρωμένες προτάσεις brunch και lunch στο μαγαζί ενώ σύντομα θα έχουμε διαθέσιμα και χειροποίητα σφολιατοειδή.” Τα λόγια του Αρτέμη με έκαναν αιφνίδια να τρίψω τα χέρια μου. Όχι μόνο γιατί δεν περιμένεις από ένα συνοικιακό μαγαζί που δουλεύει κατά βάση με διανομή και take away -και μάλιστα σ’ αυτούς τους ρυθμούς- να διαθέτει brunch μα κυρίως επειδή θα επιστρέψω λίαν συντόμως για να το δοκιμάσω και η ίδια!



Στο τέλος της ημέρας και μετά την ολοκληρωμένη εμπειρία κατάλαβα τα εξής. Πως όταν είναι καλός ο καφές, μπορεί και να μην παχύνεις το καλοκαίρι και πως τίποτα δεν είναι τυχαίο σ’ αυτή την ζωή, πολλώ δε μάλλον η επιτυχία. Το Coffee Academy συνεχίζει να επιβεβαιώνει πανηγυρικά το όνομά του μόνο που τώρα εκτός από την φήμη του στα νότια, εξαπλώνεται και η απόλαυση. Δίκαιο.

 Φωτογραφίες : Αλέξανδρος Ιωαννίδης

 

Coffee Academy

Δημητρίου Γούναρη 68 
16561,  Άνω Γλυφάδα
Τηλ. επικοινωνίας: 210 9613013 


Tιτάνων 26, 16777
Ελληνικό-Αργυρούπολη 
Τηλ. επικοινωνίας: 210 9902099

blog comments powered by Disqus