HUMANS

Humans

Ο Γλυφαδιώτης Πασχάλης Εαζαριάν ηγείται του μεγαλύτερου Tranformers group στην Ελλάδα για όλους τους πιστούς του είδους.

Το μεγαλύτερο γκρουπ αφιερωμένο στα Transformers είναι φτιαγμένο από νότιο

Μπορεί μια μέρα να ξεκινάει κάπως έτσι; "Θες να κάνεις ένα θέμα για έναν νότιο που συλλέγει Transformers"; Φυσικά και θέλω. Είναι κόλλημα, πάθος, επένδυση, τρέλα. Ο ίδιος ο Πασχάλης Εαζαριάν το ονομάζει απλά ως χόμπι. Σε μια βόλτα του στην Γλυφάδα, ανακάλυψε ότι τα αγαπημένα του παιχνίδια Transformers επανακυκλοφορούν και έκτοτε αποφάσισε να γίνει συλλέκτης.

Λίγα χρόνια μετά μοιράστηκε το πάθος του για τα «οχήματα – ρομπότ και πάλι οχήματα», και δημιούργησε το μεγαλύτερο Tranformers group στην Ελλάδα. Με περίπου 15 events σε Ελλάδα και Θεσσαλονίκη, ετοιμάζονται αυτό το Σάββατο να γιορτάσουν τα 4 χρόνια ζωής τους. Ο Πασχάλης αφήνει λίγο τα καθήκοντά του στην ναυτιλία και «μεταμορφώνεται» σε φανατικό των Transformers.

"Είμαι 35 χρόνων και τα Transformers ήταν ανέκαθεν το αγαπημένο μου παιχνίδι, από την παιδική μου ηλικία. Φαντάσου ότι με όσα έπαιζα μικρός τα κράτησα όλα, εννοώ δεν τα έδωσα ποτέ σε ξαδέρφια, ή παιδιά φίλων. Ο αγαπημένος μου Transformers ήταν ανέκαθεν ο Prowl. Δηλαδή ακόμα είναι."

"Θυμάμαι χαρακτηριστικά ήταν 2001 και ενώ έκανα μια βόλτα με έναν κολλητό μου σταματήσαμε έξω από το κλασσικό παιχνιδάδικο «Dominion» στην Γλυφάδα. Είδαμε στην βιτρίνα Transformens παιχνίδια και τρελαθήκαμε. Τότε είναι που άρχισα να ξαναμαζεύω. Το έψαξα και διαπίστωσα ότι γύρω στο 2000 είχε ξαναρχίσει η παραγωγή τους. Έτσι, μέσα από το διαδίκτυο και το ebay ξεκίνησα να συλλέγω. Εκείνη την περίοδο δούλευα πολύ και έλεγα στον εαυτό μου «ότι αίμα φτύνω στο γραφείο θα το κάνω Transformers». Γιατί να μην το κάνω; Αφού αυτό μου αρέσει."

"Μετά πέρασαν πολλά χρόνια μέχρι να ξεκινήσω την ομάδα. Είναι που παρατηρούσα σε πολλά αυτοκίνητα Transformers αυτοκόλλητα. Σκεφτόμουν «ρε συ δεν είμαι ο μόνος που έχει αυτή την τρέλα»! Έτσι, πριν από 4 χρόνια έφτιαξα την ομάδα. Επί της ουσίας έχουμε φτιάξει μια μεγάλη παρέα που κάνουμε εκδρομές, αράζουμε, πίνουμε μπύρες, συζητάμε για τα Transformers, πηγαίνουμε και βλέπουμε (τις) ταινίες και κάνουμε μεταξύ μας αγοραπωλησίες. Όλοι στην ομάδα είναι τρελαμένοι με τα Transformers και έχουμε μεγάλες συλλογές.

"Δεν σου κρύβω ότι κάποιοι δίνουν αρκετά λεφτά για να αγοράζουν. Μιλάμε για έξοδα της τάξεως των 400 ευρώ το μήνα. Μην έχεις στο μυαλό σου τα παιχνίδια του τότε. Τώρα βγαίνουν εκδόσεις από σίδερο – και από 10 πόντους που ήταν οι παλιές φιγούρες τώρα μπορεί να είναι 25+ -  και έτσι μια τέτοια συλλεκτική φιγούρα κοστίζει περίπου 180 ευρώ. Αυτό όμως που παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο στην αξία αγοράς είναι η παλαιότητα. Σκέψου ότι ο παλιός «Optimus Prime» του 1982 παίζει να κάνει και 5000 δολάρια σήμερα αν η φιγούρα είναι σε πολύ καλή κατάσταση με το κουτί της και τα όλα της. Γι’ αυτό και δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε τις πραγματικές αξίες των συλλογών μας. Είναι κυριολεκτικά ένα ζωντανό χρηματιστήριο."

"Στην Ελλάδα δυστυχώς δεν βρίσκουμε εύκολα φιγούρες. Στην Αμερική κυκλοφορούν οι περισσότερες. Σκέψου ότι στις 50 φιγούρες που βγαίνουν εκεί εδώ έρχονται οι 5. Εμείς τόσο σαν γκρουπ, όσο και ατομικά μιλάμε με όλους τους παιχνιδάδες και τους κάνουμε παράπονα. Τους λέμε ότι εκείνοι χάνουν λεφτά αλλά δεν το καταλαβαίνουν. Πλέον με την κρίση τα λεφτά δεν είναι στα παιδιά, αλλά στους συλλέκτες. Γιατί άμα βγούνε 5 φιγούρες εγώ θα πάω και θα τις πάρω και τις 5. Όχι σαν ένα παιδάκι που θα πάρει μια και αυτή άμα είναι Χριστούγεννα. Για να βρούμε τα Transformers που θέλουμε, αναγκαζόμαστε να αγοράζουμε συνέχεια από το διαδίκτυο. Βέβαια αυτό μας κάνει να τα πουλάμε μετά ακριβότερα, αν για κάποιο λόγο αναγκαστείς να πουλήσεις. Θυμάμαι, ακόμα σε μια δύσκολη οικονομική φάση μου που είχα αναγκαστεί να αποχωριστώ κάμποσα παιχνίδια."

"Τις ταινίες τις είδαμε όλοι μαζί σαν γκρουπ. Είχαμε όλοι στο μυαλό μας κάτι από τα κινούμενα σχέδια. Έτσι, γίνεται συνήθως με τον κόσμο που είναι «μυημένος». Πάντα κάτι περιμένει. Γι’ αυτό και άλλοι τις γούσταραν και άλλοι ξενέρωσαν. Ήθελαν κάτι πιο κοντά στο αυθεντικό του 1981, το πιο παιδικό, το πιο anime. Βέβαια πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι είναι πετυχημένες ταινίες. Δύσκολα θα πας ένα παιδάκι και δεν θα ενθουσιαστεί. Το κακό όμως με εμάς είναι ότι συγκρίνουμε."

"Γενικότερα προσπαθώ και αγοράζω παιχνίδια για την νοσταλγία, όχι μόνο Transformers. Όμως, κάνω focus σε αυτά γιατί άμα ξεφύγω θα με χωρίσει η γυναίκα μου. Η αλήθεια είναι ότι όλοι μου λένε πράγματα. Κάποιοι το θεωρούν αστείο, κάποιοι κοροϊδεύουν και κάποιοι το θαυμάζουν. Κανένας από την παρέα μου δεν ασχολείται με το δικό μου χόμπι. Εμένα η άποψή μου είναι ότι ο καθένας πρέπει να είναι ελεύθερος να ξοδεύει τα λεφτά του όπου γουστάρει. Ξέρω ότι δεν κάνω κακό σε κανέναν, δεν είμαι ανώμαλος, απλά έχω την συλλογή μου."

"Η αλήθεια είναι ότι η γυναίκα μου ξαφνιάστηκε όταν είδε τη συλλογή μου αλλά το αποδέχτηκε. Δεν το βλέπω σαν μια άρνηση να μεγαλώσω. Φαντάσου ότι έχω ήδη δύο παιδιά. Πολλές φορές όταν στεναχωριέμαι και σκοτεινιάζω πάω στο δωμάτιο και αρχίζω και μεταμορφώνω τα Transformers μου. Είναι για μένα ένα εντελώς ψυχολογικό χόμπι. Μ’ αρέσει και με χαλαρώνει. "

"Το πιο ωραίο συναίσθημα είναι όταν έρχεται το κουτί από το ταχυδρομείο. Μπορεί να ξέρεις τι έχει μέσα αλλά είναι η στιγμή που θα το ανοίξεις. Σαν να είσαι παιδί και να είναι Χριστούγεννα. Έτσι ακριβώς. Απαράλαχτο συναίσθημα. Σαν να είναι όλα μαζί τα δώρα που δεν σου έκαναν ποτέ οι γονείς σου."

"Το Σάββατο είναι το 12ο συνολικά event που θα κάνουμε. Κλείνουμε 4 χρόνια από την ίδρυση του group και θα πάμε στο Superfly. Θα στήσουμε εκεί τα παιχνίδια μας σε ένα τραπέζι. Θα πιούμε τις μπύρες μας και θα μιλήσουμε αυστηρά για τα Transformers. Για κάποια ταινία, για το τί φιγούρες ψάχνουμε, τί σκοπεύουμε να παραγγείλουμε. Φροντίζουμε να βρισκόμαστε ανά τρεις μήνες για να δείχνουμε τα καινούργια μας κομμάτια και να μην «εκθέτουμε» συνέχεια τα ίδια."  

Βρες την εκδήλωση στο Facebook

blog comments powered by Disqus