INTERVIEWS

Interviews

Η γνωστή οδοντίατρος με εξειδίκευση στην προσθετική και αισθητική δοντιών μας υποδέχθηκε στον νέο της χώρο στην Γλυφάδα και αυτά που μας είπε μας έκαναν να χαμογελάσουμε με αυτοπεποίθηση!

Βάνα Τσιάπουλα: Η γυναίκα οδοντίατρος που θα σε κάνει να χαμογελάσεις

Σπάνια μπορείς να βρεις ανθρώπους που έχουν επιλέξει συνειδητά αυτό που κάνουν, αφοσιώνονται σ’ αυτό και συνεχίζουν να το αγαπούν όσα χρόνια και αν περάσουν. Σπάνια μπορείς να βρεις ανθρώπους που έχουν αυτό που λέμε αισθητική αντίληψη στη ζωή τους πόσο δε μάλλον όταν η αισθητική είναι κομμάτι της επιστήμης τους. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει η Βάνα Τσιάπουλα  που το επιστημονικό της αντικείμενο είναι η προσθετική και αισθητική οδοντιατρική.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι μετά τις πρώτες σπουδές της στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών- και αφού εργάστηκε πρώτα στο δικό της ιατρείο στη Καρδίτσα όπου είδε σε διάστημα 2 ετών 4.000 ασθενείς σαν χειρουργός οδοντίατρος-  έγινε δεκτή ως η 1η Ελληνίδα οδοντίατρος για την ειδικότητα της Προσθετολόγου - Εμφυτευματολόγου στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου TUFTS της Βοστώνης των ΗΠΑ, μια από τις κορυφαίες οδοντιατρικές σχολές στο κόσμο.

Και όχι μόνον αυτό, αλλά και για την επιτυχή ολοκλήρωση του πολύ δύσκολου προγράμματος της Προσθετικής στο Πανεπιστήμιο TUFTS τιμήθηκε με το κορυφαίο βραβείο Golden Bullet. Σήμερα μοιράζει το χρόνο της και το τεράστιο πελατολόγιο της μεταξύ των δύο οδοντιατρείων της αυτό της Πλατείας Μαβίλη και το νεότερο της Γλυφάδας.

Εκεί τη συνάντησα, στο μοντέρνο νέο χώρο της, με υπέροχο προσεγμένο κομψό design στην οδό Κύπρου, στη Γλυφάδα και μιλήσαμε για την αγάπη της για την επιστήμη της, την σχέση λατρείας που έχει με τους ασθενείς της και αυτό που αμέσως ένιωσα είναι πώς ο επαγγελματισμός της μου δίνει τόση εμπιστοσύνη ώστε να κλείσω μαζί της το πρώτο ραντεβού!

Για να καταλάβει και κάποιος απλός άνθρωπος, τι σημαίνει  επανορθωτική και αισθητική οδοντιατρική;

Με την επανορθωτική οδοντιατρική  κάνουμε αποκατάσταση των δοντιών. Η αισθητική οδοντιατρική απαντάει στην επιθυμία όλων μας για βελτιωμένη αισθητική και ένα καλύτερο χαμόγελο. Όμως ο γιατρός που κάνει αισθητική οδοντιατρική πρέπει να έχει και ο ίδιος αισθητική πρώτα απ’ όλα για όλα τα πράγματα γύρω του. Δεν πιστεύω ότι πρέπει να κάνουν όλοι οι οδοντίατροι αισθητική οδοντιατρική. Γιατί πέρα από τις επιστημονικές γνώσεις θα πρέπει να έχουν και άποψη, αισθητική αντίληψη.  

Μπορούμε να ζητήσουμε ως ασθενείς να μας κάνει ο αισθητικός οδοντίατρος ό,τι ακριβώς θέλουμε εμείς για τα δόντια μας;

Μπορούμε να το ζητήσουμε, θα πρέπει όμως να το συζητήσουμε με τον γιατρό μας. Αυτός ξέρει τι ταιριάζει ακριβώς στο πρόσωπο και τη γνάθο μας. Πρέπει να ταιριάζει στο πρόσωπό μας αυτό που θα κάνουμε.  Σε έναν άνθρωπο με ανοιχτά χρώματα, με φαρδύ ή μακρύ πρόσωπο δεν μπορείς να βάλεις τα ίδια δόντια. Σε όλους δεν μπορείς να βάλεις μακριά  ή τετράγωνα δόντια. Στις γυναίκες τα δόντια πρέπει να είναι πιο δαντελωτά στους άντρες πιο αρσενικά, τετραγωνισμένα δόντια.

Σας έχει ζητήσει κάποιος ασθενής σας κάτι υπερβολικό;

Πάρα πολλές φορές μου έχουν ζητήσει πράγματα που όμως δεν μπορώ να τα κάνω γιατί κάθε μου δουλειά θέλω να είναι τέλεια μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας. Και αν κάτι δε μου αρέσει σ’ αυτό που έφτιαξα, το διαλύω και το ξαναφτιάχνω από την αρχή χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση του ασθενούς μέχρι να φτάσει να αρέσει σε μένα. Γιατί αν αρέσει σε μένα θα αρέσει και στον ασθενή μου.  Εξάλλου, ένα πράγμα για το οποίο καμαρώνω είναι ότι οι ασθενείς μου μού είναι πιστοί. Δεν έρχονται και φεύγουν.

Όσοι μου έχουν ζητήσει υπερβολικά πράγματα όμως με την εμπειρία μου και την γνώση μου μπορώ να τους πείσω πρακτικά –να τους φτιάξω ένα πρόχειρο εκμαγείο ή μία εικόνα  στο κομπιούτερ-   ότι αυτό που θέλουν δεν είναι αισθητικά όμορφο και δεν τους ταιριάζει.  Για παράδειγμα μπορεί κάποιος να θέλει ωραία έντονα δόντια που όμως δεν χωράνε στη γνάθο του. Υπάρχουν όμως τεχνικές με τις οποίες μπορούμε να έχουμε ένα αντίστοιχο αποτέλεσμα, αισθητικά άρτιο το οποίο θα τον ικανοποιεί απόλυτα.

Ποια τάση στα δόντια είναι αυτή που θεωρείτε αντιαισθητική; 

Τα λευκά δόντια που δεν φαίνονται φυσικά. Εγώ δεν θέλω να το κάνω αυτό. Μου αρέσει το φυσικό αποτέλεσμα στα δόντια και για να φαίνεται έτσι πρέπει να υπάρχουν διαφάνειες στα δόντια. Αυτά που κάνουν στην τηλεόραση φαίνεται…  σκέτος ασβέστης.  Εγώ αρνούμαι να το κάνω αυτό. Υπάρχουν φυσικά άσπρα δόντια αλλά με διαφάνειες γιατί έτσι φαίνονται πιο ζωντανά, πιο όμορφα.

Πόσο δύσκολη είναι η προσθετική οδοντιατρική στην οποία έχετε την εξειδίκευση και το μεταπτυχιακό σας;

Είναι το πιο δύσκολο κομμάτι της οδοντιατρικής. Κτίζεις στόματα κάθε μέρα και ταυτόχρονα αυτοπεποιθήσεις. Ελαφρά και βαριά περιστατικά που όμως χαίρομαι πολύ που τα αναλαμβάνω γιατί ξέρω ότι κάνω καλύτερη την καθημερινότητα τους. Μπορούν να φάνε, να λειτουργήσουν, να αισθάνονται όμορφα με τον εαυτό τους, να ξεπεράσουν ψυχολογικές τους ανασφάλειες και εντέλει να χαμογελάσουν με ένα όμορφο χαμόγελο! Το πιο extreme κομμάτι της είναι περιστατικά που καταλήγουν σε μας μετά από καρκίνο, τραυματισμούς, χειρουργεία.

 Εσείς πως δουλεύετε με τον ασθενή σας;

Εγώ δουλεύω με τον ασθενή αφού πρώτα έχω φτιάξει το περιστατικό στο μυαλό μου, μετά σε εκμαγείο ξέροντας τι θέλω να πετύχω και πώς,  και μετά πιάνω τον τροχό.  Όταν ήμουν απλή οδοντίατρος έπιανα πολύ πιο εύκολα τον τροχό. Τώρα πριν πιάσω τον τροχό, ξέρω που πρέπει να τροχίσω και γιατί.

Πώς θα την χαρακτηρίζατε τη σχέση σας με τους ασθενείς σας;

Με μία λέξη: μαγική! Εγώ περνάω υπέροχα στο χώρο μου. Πάω στη δουλειά  μου και ξεχνάω να γυρίσω σπίτι μου. Λατρεύω αυτό που κάνω. Εδώ και 15 χρόνια από τότε που ήρθα από την Αμερική όσοι ήρθαν σε μένα, δεν χρειάστηκε να επιστρέψουν παρά μόνον για καθαρισμούς. Για ένα διάστημα κάνω δωρεάν καθαρισμούς στους ασθενείς που έχω αποκαταστήσει προσθετικά για να μπορώ και να επιβλέπω αν οι ιστοί είναι υγιείς, τα ούλα σε καλή κατάσταση, να τους δώσω επιπλέον οδοντιατρικές συμβουλές για να επαυξήσουμε το καλό αποτέλεσμα.

Γιατί δε φτάνει μόνον ένας καλός γιατρός, πρέπει να είναι και ένας συνεργάσιμος ασθενής, για να επιτευχθεί  ένα τέλειο αποτέλεσμα. Πρέπει να πλένει καλά τα δόντια του και να έχει μία άψογη στοματική υγιεινή.
Στη περίπτωση που έχει εμφυτεύματα;  Ειδικά αν έχει εμφυτεύματα, πρέπει να πλένει πολύ καλά τα δόντια του, γιατί αυτά καταλήγουν μερικά χιλιοστά κάτω από τα ούλα τα οποία πρέπει να είναι διατηρούνται στην καλή κατάσταση στην οποία τα έφερε ο οδοντίατρος.

Επειδή αγαπάτε τόσο αυτό που κάνετε, είστε πάντα πολύ κοντά με τις νέες εξελίξεις στο χώρο της προσθετικής και επανορθωτικής οδοντιατρικής. Τι καινούριο φέρνετε στην επιστήμη σας;

Στην προσθετική οδοντιατρική εξελίσσεται η αντίληψη περί αισθητικής , η αντιμετώπιση των εμφυτευματικών εργασιών καθώς και η μακροβιότητα των εμφυτευμάτων. Επίσης αλλάζουν τα υλικά μας.
Πλέον η εμπειρία μου, μου δείχνει τι πρέπει να κάνω σε κάθε ασθενή. Τον ακούω , τον βλέπω, τον αφουγκράζομαι , τον παρατηρώ και μετά αυτόματα ξέρω τι του ταιριάζει προσθετικά.


To oδοντιατρείο της κ.Τσιάπουλα στην πλατεία Μαβίλη

Έχετε ήδη ένα οδοντιατρείο  στην Πλατεία Μαβίλη, τι σας έκανε να οργανώσετε και να ανοίξετε ένα ακόμα οδοντιατρείο στην Γλυφάδα;

Σαν ανάγκη. Είχα διαπιστώσει ότι οι ασθενείς των Βορείων Προαστίων και του Κέντρου έρχονται στο ιατρείο μου στην Πλατεία Μαβίλη, οι ασθενείς των Νοτίων Προαστίων δεν έρχονταν στο κέντρο. Σχεδόν ποτέ. Ήταν κάτι για το οποίο με ενημέρωσαν πάρα πολλοί φίλοι μου- γιατί μένω στα Νότια Προάστια- και σκέφτηκα ότι θα ήταν μια πάρα πολύ ωραία ιδέα. Με το που το σκέφτηκα, το αποφάσισα και βρήκα έναν υπέροχο χώρο και έκανα αμέσως το επόμενο βήμα στην … επόμενη μία ώρα! Το νότιο… ιατρείο μου λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο.

Ζούμε σε μία εποχή οικονομικής κρίσης και οικονομικών δυσκολιών. Πώς αντιμετωπίζετε τους ασθενείς που χρειάζονται τις υπηρεσίες σας αλλά δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά;

Με τον κάθε ασθενή μου έχω και επιδιώκω να έχω μία πολύ όμορφη σχέση, όπως σας είπα και πριν. Η σχέση λοιπόν αυτή που έχω με τον ασθενή μου είναι και ανθρώπινη. Έτσι λοιπόν, αν έχει οποιοδήποτε οικονομικό πρόβλημα θα ήθελα να μου το εμπιστευτεί. Ειδικά σε περιπτώσεις αποκατάστασης για λόγους υγείας και όχι αμιγώς αισθητικούς και δεν υπάρχουν άμεσα τα χρήματα, θα μιλήσουμε και για διευκολύνσεις.

Ποια είναι τα όνειρά σας για το μέλλον;

Να φτιάξω πάρα πολλά όμορφα και υγιή χαμόγελα.

Cosmetic Dental Center
Κύπρου 70, Πλατεία Εσπερίδων,Γλυφάδα, Tηλ: 210 8946737 - Κιν : 6944141467
Δ. Σούτσου 15, Πλ. Μαβίλη, Αθήνα, Τηλ : 2106462650 

Επίσημη ιστοσελίδα

Facebook Page

blog comments powered by Disqus