INTERVIEWS

Interviews

Ο Πάνος Παντιός ήρθε πριν 17 χρόνια από τη Γερμανία για να ταράξει τα Ελληνικά νερά του Fitness.  

Ο Πάνος Παντιός ξέρει τον τρόπο να σου μεταδώσει το μικρόβιο της γυμναστικής

Ο βασικός κανόνας στο χόκεϊ επί πάγου είναι ν’ ακουμπήσεις το πακ και γι’ αυτό το σκοπό μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάθε μέρος του σώματός σου, αλλά δεν μπορείς να σκοράρεις με τα χέρια ή τα πόδια, δεν επιτρέπεται να δώσεις πάσα με τα χέρια ή να κρατήσεις το πακ στο χέρι σου για πολλή ώρα. Και μπορεί για τα Ελληνικά δεδομένα μας αυτοί οι κανόνες να είναι παντελώς άγνωστοι, αλλά για τον fitness trainer Πάνο Παντιό αποτελούσαν την καθημερινότητά του, για πολλά χρόνια, στη σκιά των Γερμανικών Άλπειων.

Ο  δημιουργός των προγραμμάτων “Brazilian Butt” και “Make over your body” γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γερμανία και υπήρξε επαγγελματίας παίχτης του χόκεϊ επί πάγου  από το 1991 ως το 1999, σε μεγάλες ομάδες της Α1 της Γερμανίας. Ένας πολύ σοβαρός τραυματισμός όμως πάνω σ΄ έναν αγώνα, όπου έσπασε πλευρά και αυχένα, τον ανάγκασε να εγκαταλείψει το πάθος του και τελικά να εγκαταλείψει και τη Γερμανία. «Ήταν μια ιδέα του πατέρα μου, να ξεκινήσω από την αρχή στην Ελλάδα. Βέβαια εκεί δεν είχα κανένα, μονάχα έναν κολλητό κι έναν ξάδερφο, αλλά ψυχολογικά ήταν αδύνατο για μένα να συνεχίζω να μένω ση Γερμανία χωρίς να παίζω χόκεϊ, δεν μπορούσα να το διαχειριστώ. Χρειαζόμουν ένα μέρος να ξεκινήσω από το μηδέν. Ο ερχομός στην Ελλάδα στα 26 μου, τον Σεπτέμβρη του 2000, μου άνοιξε ένα νέο επαγγελματικό δρόμο στο χώρο της άθλησης».

«Όταν ήρθα στην Ελλάδα μιλούσα σπαστά ελληνικά. Ο ξάδερφός μου ήταν γυμναστής και κάπως έτσι αποφάσισα αμέσως ν’ ασχοληθώ με το χώρο. Όντας ήδη απόφοιτος Γερμανικού αθλητικού σχολείου με ειδικότητα στο hockey on ice, φοίτησα σε μια ιδιωτική σχολή στο χώρο του fitness, περισσότερο για να μάθω την ορολογία στα ελληνικά, παρά για την εκπαίδευση».

«Ξεκίνησα την καριέρα μου από το Asana κι έμεινα αρκετά χρόνια εκεί. Ασχολήθηκα με την προπονητική από την αρχή αλλά μετά μου άρεσαν και τα personal γιατί τα βρίσκω διασκεδαστικά». Από το 2000 ως σήμερα, ο Πάνος Παντιός είναι personal trainer και καθηγητής ομαδικών δυναμικών προγραμμάτων, με πιστοποίηση σε Spinning, Trampoline, Ugi Fitt ball, στα πλέον καταξιωμένα γυμναστήρια της Αθήνας. Η βάση του είναι το Habitus στη Γλυφάδα αλλά θα τον βρεις και στα Gym Tonic, My Gym και Vari Sports Club.

Το πιθανότερο βέβαια είναι να τον ξέρεις από το τραμπολίνο, αυτό το πρόγραμμα που βγάζει το παιδί από μέσα μας. Ο Πάνος το κάνει πιο free style (Υπάρχει και μια άλλη σχολή η Radical, προχορογραφημένη). "Το τραμπολίνο γυμνάζει όλο το σώμα. Τον πυρήνα μας, δηλαδή την κοιλιά, βοηθάει στο μεταβολισμό, το κυκλοφοριακό και την ενδυνάμωση. Αλλά πάνω απ' όλα είναι διασκεδαστικό. Όλοι μπορούν να το κάνουν, εκτός από αυτούς που έχουν λαβύρινθο".  

Ο Πάνος μέχρι στιγμής, έχει διδάξει σε 2 σχολές fitness και και ο ίδιος δεν σταματάει ποτέ την εκπαίδευσή του, αφού παρακολουθεί συνεχώς σεμινάρια στο εξωτερικό. "Έκανα group και personal training και performance trampolino που απευθύνεται σε αθλητές". Τον Σεπτέμβρη ξεκινάει μια νέα συνεργασία κι ένα νέο πρόγραμμα που μας έρχεται από τον Καναδά και είναι η προπονητική του χόκεϊ. Λέγεται slide και είναι μια σανίδα που γλιστράει, φοράς κάτι ειδκά παπούτσια σαν τις σακούλες που φορούν οι γιατροί στα πόδια τους και είναι σαν να κάνεις πατινάζ. Γυμνάζεις κοιλιά, πόδια, προσαγωγούς. Κρατάς τον πυρήνα δυνατό για να διατηρήσεις ισορροπία. Το σίγουρο πάντως είναι πως ο Πάνος μας έπεισε να το δοκιμάσουμε. 

"Ετοιμάζω άλλα 2 προγράμματα να βγουν τον Σεπτέμβρη. Ένα πρόγραμμα που θα γίνεται μόνο πάνω στο διάδρομο. Είναι σαν ομαδικό αλλά πάνω στο διάδρομο με μουσική. Το δεύτερο θα είναι πάνω στην άμμο. Θα το κάνουμε στο Vari Sports Club, σε γήπεδο breach volley ξυπόλητοι με ασκήσεις πάνω στην άμμο, χειμώνα καλοκαίρι". 

Μέχρι τότε όμως, μπορούμε να ακολουθήσουμε τον Πάνο στο Varkiza Resort Yabanaki Beach με το πρόγραμμα Aqua Fitness. "Αθλητικό Aqua έκανα για χρόνια στον Αστέρα. Μετά για 2 χρονιές ήμουν στο Yabanaki με εξαίρεση την περσινή χρονιά. Φέτος επιστρέφω και πάλι στο Yabanaki, όπου θα κάνουμε κάθε Σαββατοκύριακο ένα μάθημα το πρωί κι ένα το απόγευμα. Θα είναι δυναμικό κολύμπι, τρέξιμο μέσα στο νερό και δυναμικές ασκήσεις. Δεν θα υπάρχει κάποιο έξτρα κόστος, ο καθένας θα μπορεί να συμμετάσχει με το εισιτήριο εισόδου του Varkiza Resort". 

Όταν τον ρώτησα ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που του έχουν δώσει πάνω στο fitness και ποια συμβουλή θα έδινε εκείνος, η απάντηση ήταν πως "ο καθένας μπορεί να γυμναστεί αρκεί να το θέλει. Η γυμναστική είναι για όλους δεν υπάρχουν εξαιρέσεις. Επειδή ο χρόνος μας σήμερα είναι περιορισμένος, χρειάζεται να το δουν σαν χόμπι, σαν δασκέδαση και να κάνουν κάτι που τους αρέσει. Η εκγύμναση δεν είναι μόνο τα βάρη στο γυμναστήριο. Μπορεί αν βγει έξω να περπατήσει, να χαλαρώσει, να ξεχάσει τα προβλήματα της ημέρας. Είναι πως νιώθει ο καθένας καλύτερα. Άλλωστε το 70% αυτών που γυμνάζονται το κάνουν για εκτόνωση, να ξεφύγουν από κάτι και μόνο το 30% είναι αυτοί που θέλουν όντως να γυμναστούν. Τώρα η συμβουλή που θα έδινα εγώ σε κάποιον που θέλει να γίνει  fitness trainer είναι να διαβάσει πολύ. Ο προπονητής είναι κάπως σαν το γιατρό, πρέπει να ξέρει ανατομία, κινησιολογία και τόσα άλλα για να μπορεί να είναι καλός στη δουλειά του. Επίσης κάποιος που ξέρει πολύ καλά πως να γυμνάσει τον εαυτό του, δεν σημαίνει πως μπορεί να γυμνάσει και τους άλλους. Είναι διαφορετικό πράγμα".

Όσο για την καλύτερη ώρα για να γυμναστούμε αλλά και πόσος χρόνος χρειάζεται την εβδομάδα, έμαθα πως το peak time (ιδιαίτερα στο εξωτερικό) είναι από τις 6 ως τις 9 το πρωί. "Θα συμβούλευα αν κάποιος δουλεύει από τις 10 το πρωί ως τις 10 το βράδυ, να γυμναστεί το πρωί. Για κάποιον που έχει μια φυσιολογική δουλειά μπορεί να το κάνει και το απόγευμα. Δύο φορές την εβδομάδα από 40 ποιοτικά λεπτά, είναι αρκετά με μια ισορροπημένη διατροφή, για κάποιον που απλά θέλει να διατηρηθεί fit". 

Ο Πάνος έχει έναν μικρό γιο, τον Άγγελο. Τον ρώτησα αν έχει αρχίσει ήδη να του κάνει γυμναστική. "Θέλω το παιδί μου να διαλέξει μόνο του τι θέλει να κάνει. Είμαι εδώ για να τον βοηθήσω σε ό,τι χρειαστεί, να του τα δώσω όλα, να τα δει, να έχει την εμπειρία και να επιλέξει τι του αρέσει. Δεν θέλω να τον κατευθύνω εγώ. Στα γυμναστήρια έχω και πολλά παιδάκια από 7-14 ετών που γυμνάζω. Τους κάνω μια βασική ενδυνάμωση, ώστε να μάθουν να έχουν ισορροπία με διάφορα παιχνιδάκια. Είναι σημαντικό τα παιδιά να ασχολούνται με τον αθλητισμό αλλά να κάνουν αυτό που τους αρέσει, όχι αυτό που θα ήθελαν οι γονείς τους να κάνουν".  

Κλείσαμε με τη δέσμευση να δοκιμάσουμε παρέα με τον Πάνο τα νέα προγράμματα που καταφτάνουν το Σεπτέμβρη, οπότε stay tuned για την εμπειρία!

Τον Πάνο Παντιό, μπορείς να τον βρεις στο Habitus, το Vari Sports Club, το Gym Tonic, το My Gym και τα Σαββατοκύριακα του καλοκαιριού στο Varkiza Resort Yabanaki Beach.

blog comments powered by Disqus