ΚΑΤΙ ΑΛΜΥΡΟ

Κάτι αλμυρό

Συγκεντρώνουμε σε ένα κείμενο τις ιδανικότερες επιλογές που έχεις στα Νότια, για τις Πέμπτες, τις Τσικνοπέμπτες και γενικώς όλες τις μέρες που ψάχνεις καλό κρέας.

Τα καλύτερα κρεατικά των Νοτίων Προαστίων

Όταν οι άλλοι έβαζαν τη θράκα, εκείνοι είχαν γίνει ήδη αυθεντίες στο ψήσιμο. Όταν άλλοι δήλωναν περίτρανα πως κατέχουν την τέχνη, εκείνοι την είχαν περάσει στις επόμενες γενιές. Αυτός είναι ο λόγος που διαλέξαμε τα παρακάτω. Όχι μόνο για να κάνουν την Τσικνοπέμπτη σου την επόμενη εβδομάδα πιο γευστική, αλλά για να σου θυμίσουν ότι το ψητό δεν ήταν ποτέ θέμα ικανότητας: ήταν πάντα θέμα τέχνης.

Το κοντοσούβλι και το κοκορέτσι στον Τσολιά

Το δυνατότερο χαρτί της Βάρης. Μια ταβέρνα με ατελείωτα γευστική ιστορία, που πλέον είναι γνωστή σε όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής. Είναι η σταθερή αξία για κάθε τίμιο καλοφαγά που σέβεται τον εαυτό του και ιδιαίτερα σε όποιον κάνει τη σωστή κίνηση να διαλέξει το κοντοσούβλι του. Σιγοψήνεται στη θράκα του δίπλα στο κοκορέτσι και έρχεται ψιλοκομμένο και φοβερά νόστιμο σε πιάτο στο τραπέζι σου. Δύσκολο να παραγγείλεις μόνο μια μερίδα.

Λεωφόρος Βάρης - Βαρκίζης 45, Βάρη, 210-8952446

Το γεμιστό μπιφτέκι του Αντώνη

Στο θέμα μπιφτέκια, ο Αντώνης στη Βούλα είναι σχεδόν ανίκητος. Είτε παραγγείλεις το γιγαντιαίο και χορταστικότατο γεμιστό μπιφτέκι του με ένα μεγάλο κομμάτι φέτα να ξεπροβάλει από την πρώτη μπουκιά, είτε προτιμήσεις τα απλά μπιφτέκια του, θα καταλάβεις γιατί γενιές και γενιές Βουλιωτών εμπιστεύονται την κυρία Τριάδα και την μαεστρία της στο θέμα μπιφτέκι. Η τελευταία ιστορική ταβέρνα της Βούλας που έχει αντέξει στο χρόνο και εξακολουθεί να φροντίζει όσους την αγαπούν.

Βασιλέως Παύλου 74, Βούλα, 2108950246

Το κοντοσούβλι του Ρουμελιώτη

Το όνομα Ρουμελιώτης εκτός από ιστορικής αξίας στην επανάσταση του 1821 έχει και τεράστια γαστριμαργική αξία σε ό,τι έχει να κάνει με το κρέας, τις σούβλες και τα συναφή. Το κοκορέτσι και το κοντοσούβλι δηλαδή. Το τελευταίο πραγματικά είναι ποίημα στην ταβέρνα της Άνω Γλυφάδας, εκεί όπου οι παλιοί ξέρουν και οι νέοι μαθαίνουν τα μυστικά της κρεατοφαγίας.

Χειμάρας 10 Άνω Γλυφάδα, 2109607562

To Rib-eye από τον Άμπακο

Αν είσαι λάτρης του black angus, τότε στον Άμπακο θα πρέπει να διαλέξεις σίγουρα το rib eye του που έρχεται σερβιρισμένο πάνω σε μαντέμι και είναι αποτέλεσμα μυστικής αλλά θεσπέσιας συνταγής . Η φοβερή γεύση του κρέατος οφείλεται στο ποιοτικό κρέας αλά και στον high-end Ισπανικό φούρνου MIBRASA, που λειτουργεί με ξυλοκάρβουνα και προσδίδει μια ξεχωριστή μυρωδιά καπνιστού στο κρέας ενώ παράλληλα θωρακίζει τα αρώματα και τη γεύση του.

Μεραρχίας 14 & Φίλωνος 66, Πειραιάς (Τρούμπα) , 2104525251

Η προβατίνα (μέσα) στο Μαντρί

Το Μαντρί είναι ψηλά, στο τέρμα Θεού των νοτίων προαστίων για να βλέπεις από κάτω μέχρι το Σαρωνικό. Δίπλα σου θα βοσκούν κοπάδια από πρόβατα και το καλοκαίρι σπάνια θα σε βρει πολλή ζέστη σε τέτοιο υψόμετρο. Εκεί, κάθε σαββατοκύριακα στήνονται φεστιβάλ κρεατοφαγίας. Μια επίσκεψη θα σε πείσει και όταν φτάσεις, αν είσαι μερακλής, ζήτα προβατίνα. Το πιο γευστικό κρέας (αυτής της κατηγορίας), δύσκολο στο κόψιμο, δύσκολο στο ψήσιμο, αλλά στο Μαντρί ξέρουν. Λογικό.

Βαρδουσίων 29 Άνω Γλυφάδα, 2109623071

Το χοιρινό καλαμάκι από το Barbas

Φρέσκια άφιξη του 2017 από την επιτυχημένη ομάδα του Bella Vespa, η οποία κέρδισε γρήγορα τις εντυπώσεις με το value for money κρέας που σερβίρει στη Γιαννιτσοπούλου της Γλυφάδας. Το χοιρινό καλαμάκι του Barba μπορείς να το βρεις σκέτο, σε μερίδα, τυλιχτό με κόκκινη σάλτσα, με μουστάρδα και γενικώς όπως το θες. Άλλωστε, σε κάθε του εκδοχή είναι το ίδιο ζουμερό, στο ιδανικό μέγεθος και με το απαραίτητο λιπάκι για να δένει στο στόμα η γεύση. 

Γιαννιτσοπούλου 8, Γλυφάδα, 2108940808

Η κρεατοφαγία στο υπόγειο του Δρακούλη

Ο Δρακούλης, Drakoulis Meat όπως είναι η διακριτική επωνυμία του κρεοπωλείου της Νέας Σμύρνης και της Βούλας, θα ήταν αμαρτία να μην αξιοποίησει το εξαίρετο κρέας που έχει στο ψυγείο του. Έτσι, μέσα σε ένα βράδυ, κάτω από το ισόγειο του καταστήματος της Βούλας στήθηκε ένα μοναστηριακό τραπέζι και πάνω του πέφτουν κορμιά. Πήγαινε, κάθισε και ζήτα από το πιο απλό μέχρι το πιο ακριβό κρέας που μπορείς να βρεις στην Αθήνα, το kobe. Δεν λέμε παραπάνω, δεν κάνουμε spoilers. 

Βασιλέως Παύλου 103, 2108955655

Τα παϊδάκια στο Ρεμούτσικο

Εκείνοι το λένε Ρεμούτσικο. Ο κόσμος το αποκαλεί ναό του κρέατος. Εμείς το λέμε αγαπημένο. Ανοιχτό από το 1982, δεν έχει απογοητεύσει ποτέ την πελατεία του και δει τις Τσικνοπέμπτες. Με κοντοσούβλι, παϊδάκια και ζωντανή μουσική, είναι η απόλυτη συνταγή της επιτυχίας που γίνεται πραγματικότητα. Α, μας έχουν δώσει και μάθημα πως να κάνεις το τέλειο κοντοσούβλι.

Αγίου Δημητρίου 120, Άγιος Δημήτριος, 210-9704515

Τα premium κρεατικά πιάτα από το Flames

Aν δεν το έχεις πάρει είδηση, στον χώρο που παλιά λειτουργούσε το Oro Toro, έχει ανοίξει εδώ και λίγο καιρό το Flames Meat and Wine. Πρόκειται για ένα premium meat & wine εστιατόριο, όπου με την συνοδεία του κατάλληλου κρασιού μπορείς να γευτείς premium γεύσεις από εκλεκτά κρέατα ( black angus, wagyu κ.α.) σε πολλές διαφορετικές κοπές για όλα τα γούστα. Από ζουμερές σπαλομπριζόλες, μέχρι t-bone και σιδηρόδρομο, το Flames έχει βάλει ήδη φωτιά στην Τσικνοπέμπτη.

Λ.Βάρης 102, Βάρη, 21 0899 6660

Tα κεμπάπ του Τάκη 

Τα έχουμε ξαναπεί και παλιότερα. Το ψητοπωλείο του Τάκη στην καρδιά της Βουλιαγμένης έχει σίγουρα μια από τις καλύτερες θέες που μπορείς να απολαύσεις όσο απολαμβάνεις το λαχταριστό κεμπάπ σου. Ή το μπιφτέκι σου- σε πολλές εκδοχές για όλα τα γούστα. Τα κεμπάπ του πάντως, γιαουρτλού ή όχι, είναι φτιαγμένα σύμφωνα με παραδοσιακή συνταγή και με την πρώτη μπουκιά αναγνωρίζεις την αυθεντικότητα και την πίστη του στις πολίτικες παραδόσεις.

Λεωφόρος Ποσειδώνος 17, Βουλιαγμένη, 210 8900200

Τα μπιφτέκια του Μπάμπη

Τον ξέρουμε και μας ξέρει. Μας αγαπάει και τον αγαπάμε. 30 χρόνια πιστός στην ποιότητα, με τα καλύτερα υλικά, η ταβέρνα «Ο Μπάμπης» στην Αμφιθέας, έχει κάνει τους κρεατοφάγους να τον λατρέψουν σαν θεό. Ιδανική πρόταση για Τσικνοπέμπτη μιας και δεν μπορούμε να φανταστούμε την ημέρα χωρίς τα διάσημα μπιφτέκια του.

Λεωφόρος Αμφιθέας 73, Παλαιό Φάληρο, 210-9420529

Τα φιλέτα flap skirt από το ΜΟΟUU

Aν έχεις πάει ή θέλεις να πας στο MOOUU και δυσκολεύεσαι να διαλέξεις εκείνο το κρέας που πιστεύεις ότι θα σου αρέσει περισσότερο, σε βγάζουμε από τον κόπο. Τα medium-rare μοσχαρίσια φιλετάκια flap skirt πρέπει σίγουρα να τα συμπεριλάβεις στην παραγγελία σου. Ψημένα εξαιρετικά, με άλφα ποιότητας κρέας που δεν θα σε απογοητεύσει.

Φοιβης 17, Γλυφάδα, 2114096295

Οι χοιρινές πανσέτες στο Τσι Τσι

Το Τσι Τσι έκανε τις ζωές μας πιο γευστικές, πιο νόστιμες, με τη θράκα του να βγάζει πολύ καλά κρεατικά, εκτός φυσικά από τα σουβλάκια του.  Και το σίγουρο είναι, πως αν επιλέξεις κάτι σε στιλ "σουβλατζίδικο" για Τσικνοπέμπτη, τότε στο Τσιτσί θα πρέπει να πάρεις σίγουρα τις χοιρινές πανσέτες.

Αγγέλου Μεταξά 50, Γλυφάδα, 210-8985531

Το γεμιστό μπιφτέκι του Ζιώγα

Ένας ολόκληρος -και βάλε- αιώνας γεύσης στα πιάτα μας. Η οικογενειακή ταβέρνα του Χρήστου Κανδύλη έχει πολλά γαλόνια στο πέτο όσον αφορά το ψήσιμο και πολύ περισσότερο στη προσεκτική διαλογή των κρεάτων. Γιατί το μπιφτέκι το γεμιστό και τα «λουκούμια» παϊδάκια του Ζιώγα, δεν θα τα φας πουθενά αλλού. Γιατί ειδικά την Τσικνοπέμπτη, οτιδήποτε άλλο είναι απλά πολύ λίγο μπροστά του. Και επειδή ο Χρήστος ξέρει από θράκα και σχάρα, έχουμε μάθει να τον εμπιστευόμαστε. Και το ίδιο θα κάνουμε και φέτος.

Σάκη Καράγιωργα 95 και Αγησιλάου, Γλυφάδα, 210-9626117

Oι μπριζόλες της Μυρτιάς

Η παραδοσιακή ταβέρνα της Ν. Σμύρνης, Μυρτιά, φημίζεται για όλα τα ψητά της για να λέμε την αλήθεια: μπιφτέκια, μπριζόλες, λουκάνικα. Αλλά επειδή εδώ έπρεπε/ θέλαμε να επιλέξουμε ένα, τότε αυτό είναι οι μπριζόλες της- χοιρινές και μοσχαρίσιες. Μια δοκιμή θα πείσει και εσένα, είναι το μόνο σίγουρο.

Αϊδινίου 55, Νέα Σμύρνη

Τα μπιφτεκάκια στο George's Steakhouse

Γεύση και ποιότητα από το 1951. Το χασάπικο που έγινε ψησταριά, η ψησταριά που έγινε θρύλος. Τα μπιφτέκια του George είναι πιο νόστιμα και από την Eva Green, πιο διάσημα και από τον Michael Jackson. Μια παράδοση που συνεχίζεται μέχρι σήμερα και έχει συνοδεύσει χιλιάδες Τσικνοπέμπτες ανά τα χρόνια.

Κωνσταντινουπόλεως 4-6, Γλυφάδα, 210-8946020

Το κοκορέτσι στον Μπαρμπά-Χαράλαμπο

Αν και βρίσκεται στον παράδρομο της Βάρης-Βαρκίζης, αποτελεί ένα από τα «κρυφά» στολίδια της περιοχής. Ότι θα φας είναι φρέσκο, αρίστης ποιότητας και με το καλύτερο ψήσιμο. Προσωπικά, εμείς στο Nou Pou, δεν το κουνάμε από την ταβέρνα αν δεν φάμε από το κοκορέτσι του.

Πανός 18 (παράδρομος Βάρης-Βαρκίζης), Βάρη, 210-8925044

Τα μπιφτεκάκια από το Τεφαρίκι

Το Τεφαρίκι είναι μια από αυτές τις ανακαλύψεις που γίνονται μια φορά στα 10 χρόνια. Έτσι κάποιος κάπου το ανακάλυψε, μετά από εναλλακτικό έγινε mainstream και πλέον αποτελεί σταθερή επιλογή για όσους θέλουν ωραίο κρέεας, πολύ φιλική εξυπηρέτηση και χύμα καταστάσεις. Από το μενού ανάμεσα σε πολλά διαλέγουμε αυτά τα 10 ζουμερά μικρά μπιφτεκάκια που τα φέρνει με κρεμμυδάκι, κόκκινο πιπέρι και πιτούλες. Μπορούμε να φάμε 100 σερί. Αλήθεια.

Λεωφόρος Βάρης - Κορωπίου 193, 2106628694 

Οι μπριζόλες του K-Grill

Aν θέλεις να δοκιμάσεις για μεγάλη μπριζόλα TOMAHAWK 800 γραμμαρίων, κάνε μια στάση στην πλατεία της Βούλας (αλλά και στο πρώτο κατάστημα της Καλιθέας). Ή μήπως προτιμάς μια ζουμερή Picanha 300 γραμμαρίων; "Αρωματισμένες" με την μοναδική μυρωδιά του κάρβουνου και ψημένες με τον σωστό τρόπο, οι μπριζόλες από το K- Grill είναι λόγος για να το ρίξεις στην κρεατοφαγία.

Βασιλέως Παύλου 78, Βούλα, τηλ. 210 8994040
 

Το γιογουρτλού του Mutfak

Όταν η μοντέρνα αισθητική συνδυάζεται με τις γνήσιες παραδοσιακές γεύσεις της Ανατολής, τότε το αποτέλεσμα είναι το πανέμορφο Mutfak στην Γλυφάδα. Από εκεί, εκτός όλων των άλλων πολίτικων λιχουδιών, παραγγέλνουμε πάντα το ιδιαίτερο αυτό κεμπάπ του. Το έχουμε κάνει και εμμονή, μην νομίζεις.

Λαοδίκης 38 στη Γλυφάδα, 210 8949060
 

Αξίζει να δοκιμάσεις
 

- Τα καλαμάκια στον Τρελό Γάιδαρο, που θα βρεις σε πολλά μέρη του νότου.

-Τις μπριζόλες - με κρέατα διαλεγμένα από τον Drakoulis- από το Στέκι του Τεό. (Γιαννιτσοπούλου 1, Πλατεία Εσπερίδων, Γλυφάδα, 2108947905/ 2108947906) 

- Τα κασερλί και γενικά τα κεμπάπ από τον Πρόεδρο. (Σάββα Λαζαρίδη 3, Γλυφάδα, 210 8985642)

- Tα τυλιχτά σουβλάκια του Ζάχου της Βουλιαγμένης. (Ερμού 1, Βουλιαγμένη, 210 8960352)

- Τo ψιλοκομμένο χοιρινό στο Κρεατοφαγείον στην πλατεία της Βούλας (Βασιλέως Παύλου 78, Βούλα, 210 8953500)

- Το κεμπάπ του κεμπαπτζίδικου Το Γνήσιον (Βασιλέως Παύλου 80, Βούλα, 210 8951131)

blog comments powered by Disqus