LANDMARKS

Landmarks

Υπάρχουν κατοικίες που ξεχωρίζουν στα νότια για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τους και την ευφάνταση εμφάνισή τους. 

Οι 5 κατοικίες αρχιτεκτονικά αριστουργήματα των νοτίων προαστίων

Οι Έλληνες αρχιτέκτονες έχουν αφήσει τη φαντασία τους ελεύθερη να οργιάζει σ' αυτές τις κατοικίες που κοσμούν τα νότια και μας κάνουν να σκεφτόμαστε out of the box ακόμη και στην κατασκευή σπιτιών. 

Η μονοκατοικία με θέα από κάθε όροφο στη Βούλα

Στο Πανόραμα της Βούλας δεσπόζει αυτή η μοντέρνα κατοικία, μια δημιουργία της Αρχιτεκτονικής ομάδας ISV. Το επικλινές οικόπεδο κάνει την κατοικία να μοιάζει κυριολεκτικά σκαρφαλωμένη στο βουνό ενώ προσφέρει απεριόριστη θέα από κάθε όροφο. Λόγω της πολύ μεγάλης κλίσης επίσης, η κατοικία παραμένει σχεδόν αόρατη από το δρόμο. Να βλέπεις τα πάντα και να μη σε βλέπουν! Η πρόσβαση γίνεται από το τρίτο και υψηλότερο επίπεδο της κατοικίας, όπου υπάρχουν και τα υπνοδωμάτια της κατοικίας. Στο μέσο επίπεδο βρίσκονται τα καθιστικά, η τραπεζαρία και η κουζίνα. Ο υπαίθριος χώρος είναι σε στο ίδιο επίπεδο με τη γή και το υγρό στοιχείο της πισίνας. Στο κατώτερο επίπεδο βρίσκονται το play room και οι ξενώνες. Ακόμη κι από εκεί υπάρχει απεριόριστη θέα λόγω της ιδιαιτερότητας του εδάφους. 

Ιαπωνικές Παγόδες στη Βούλα 

Κανείς δεν περίμενε να δει ένα τέτοιο κτήριο στην Ελλάδα και, δη, στη Βούλα αλλά το αρχιτεκτονικό γραφείο «314 Architecture Studio» όλο μας εκπλήσσει. Το κτήριο διαμερισμάτων «h34»  βρίσκεται σ' ένα οικόπεδο οκτακοσίων τετραγωνικών μέτρων στη Βούλα, 80 μέτρα από την ακτογραμμή. Επηρεασμένο από την παραδοσιακή ασιατική αρχιτεκτονική και συγκεκριμένα από την τυπολογία της ιαπωνικής παγόδας, το πολυεπίπεδο, θρησκευτικό οικοδόμημα που βρίσκεται παντού στην Ασία, ξεχωρίζει χωρίς αμφιβολία. Το κτήριο έχει τέσσερα επίπεδα. Τρία οροφοδιαμερίσματα με το τελευταίο να κάνει χρήση του roof garden και μιας πισίνας, και μιας ισόγειας διώροφης κατοικίας με αποκλειστική χρήση του περιβάλλοντος κήπου και της δεύτερης πισίνας. Οι ιαπωνικές λίμνες και τα παραδοσιακά ασιατικά δέντρα (κόκκινο σφένδαμο) γύρω από το κτήριο ενισχύουν την εντύπωση πως τηλεμεταφερθήκαμε στην Ασία. 

Η κατοικία σκαρφαλωμένη στη βουνοπλαγιά της Σαρωνίδας 

Σκηνικό από το μέλλον θυμίζει αυτή η κατοικία που σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο Mplusm Architects. Για να μπει κανείς σ' αυτή την κατοικία που μοιάζει με τρία διαφορετικά οικοδομήματα σαν πλατφόρμες με μικρά περάσματα που ενώνονται μεταξύ τους πρέπει να περάσει κάτω από τις γέφυρες. Ανοίγοντας μια μεταλλική πόρτα εισέρχεται στο ισόγειο. Οι βράχοι "εισχωρούν" μέσα στο σπίτι και ενσωματώνονται στα στοιχεία της μοντέρνας αρχιτεκτονικής. Το οικόπεδο έχει έντονη κατηφόρα με αποτέλεσμα να προσφέρει θέα που κόβει την ανάσα. Πίσω από την πισίνα, κατά μήκος μιας γυάλινης πρόσοψης, βρίσκονται σε ενιαία διάταξη οι χώροι διημέρευσης. Στον όροφο τα υπνοδωμάτια εκτείνονται κάθετα προς την πισίνα ακουμπώντας σαν γέφυρες πάνω από τους χώρους αυτούς. Κάθε γέφυρα έχει το δικό της κήπο στο πίσω μέρος της, ένα φυτεμένο τμήμα της πλαγιάς. Περνώντας από το ένα υπνοδωμάτιο στο άλλο περνά κανείς από τη μία γέφυρα στην άλλη. Οι διάδρομοι από τζάμι προσφέρουν την οπτική αίσθηση της θάλασσας αλλά και του βουνού.

Το σπίτι στη Βούλα που θυμίζει Οριγκάμι

Ο Παύλος Χατζηαγγελίδης και το «314 Architecture Studio» πειραματίζονται με τους ανατρεπτικούς σχεδιασμούς. Η κατοικία συνολικής επιφάνειας 300 μ2 που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του 2018, χαρακτηρίζεται από μια ιδιαίτερη μορφολογική, αρχιτεκτονική γλώσσα, αφού αποτελεί ένα μετασχηματισμό των origami, της παραδοσιακής ιαπωνικής χειροτεχνίας αναδίπλωσης του χαρτιού.Η κατοικία χωρίζεται σε τέσσερα επίπεδα, με το ανώτερο επίπεδο αυτής να είναι το master suite. Tα δύο ενδιάμεσα αποτελούν ορόφους με χώρους διημέρευσης και βοηθητικά υπνοδωμάτια ενώ στο κατώτερο επίπεδο βρίσκονται διάφοροι βοηθητικοί χώροι και το πάρκινγκ. Χαρακτηριστικό της κατοικίας είναι τα μεγάλα ανοίγματα περιμετρικά με σύστημα κινητών αλουμινένιων κουρτινών που προγραμματίζονται μέσω ενός αυτοματισμού ώστε να επιτρέπουν το σωστό ηλιασμό και την απαραίτητη σκίαση κατά τη διάρκεια της ημέρας και σύμφωνα με την εποχή του χρόνου. 

Το σπίτι της Παγώνας στη Βάρη 

Η βραβευμένη (στην κατηγορία καλύτερο πραγματοποιημένο έργο των ετών 2012-2016) κατοικία του αρχιτέκτονα Νίκου Σμυρλή, που βρίσκεται στη Βάρη, σχεδιάστηκε με βάση ττην ανάγκη βιωσιμότητας, την χαμηλού κόστους κατασκευής και την ξοικονόμηση ενέργειας στη χρήση. Χρησιμοποιήθηκαν τα υλικά και οι τεχνικές μιας συμβατικής εργολαβικής κατοικίας και απολύτως εξοικειωμένα σε αυτές τοπικά συνεργεία, με σχετικά ανορθόδοξο τρόπο. Γωμετρικές γραμμές και μινιμαλισμός χαρακτηρίζει το σπίτι αυτό. Ο βιοκλιματικός χαρακτήρας του ενισχύθηκε με τεχνολογίες συλλογής και αποθήκευσης της άμεσης ηλιακής ακτινοβολίας. 

blog comments powered by Disqus