ΠΑΜΕ ΔΙΑΚΟΠΕΣ

Πάμε Διακοπές

Γυρίσαμε όλα τα Κυκλαδίτικα νησιά και δοκιμάσαμε τα καλύτερα παραδοσιακά- και μη- πιάτα τους. Από την Άνδρο και τη Σίφνο μέχρι την Σίκινο και την Ηρακλειά, εδώ θα βρεις τα καλύτερα μέρη για φαγητό με φόντο το κυκλαδίτικο τοπίο.

Τα 23 καλύτερα εστιατόρια των Κυκλάδων

Βρήκαμε και σας προτείνουμε τα πιο αξιόλογα μέρη για φαγητό στα 23 νησιά των Κυκλάδων. Από εστιατόρια με gourmet προσεγγίσεις έως παραδοσιακές ταβέρνες, ένα είναι σίγουρο. Το εξαιρετικό φαγητό. Γιατί ένα ταξίδι είναι πάντα καλύτερο όταν συνοδεύεται από καλές γεύσεις.

Αξιώτισσα, Νάξος

Να επισκεφθείς τη Νάξο και να μη φας στην Αξιώτισσα είναι σα να αφήνεις ανοιχτούς λογαριασμούς. Θεωρείται το καλύτερο εστιατόριο του νησιού και όχι άδικα. Ο Γιάννης και η Σοφία επιλέγουν κορυφαία ντόπια υλικά και δημιουργούν τα πιο ιδιαίτερα (και όχι «φορτωμένα») πιάτα. Ξεχωρίζουν οι πατάτες (φυσικά), ο ντάκος με την ντόπια μυζήθρα, το μπιφτέκι και το κατσίκι στη λαδόκολλα. Επίσης, θα βρεις και διάφορα πιάτα ημέρας (από θαλασσινά έως κρεατικά), σπιτική λεμονάδα και φανταστικά γλυκά.

Αξιώτισσα: 18ο χλμ. Νάξου – Αλυκού, 22850 75107

Κόσσης, Άνδρος

Αν θέλεις να ευχαριστηθείς καλό κρέας, τότε ο Κόσσης είναι η επιλογή σου. Απίθανα κρεατικά που προέρχονται από τη φάρμα των ιδιοκτητών. Τρομερά παϊδάκια και αρνάκι στη λαδόκολλα, φοβερές τηγανιτές πατάτες, άριστο σέρβις και ωραίο περιβάλλον. Μάλιστα, μπορείς να χαζέψεις και διάφορα ζωάκια, όπως είναι τα άλογα και τα ελάφια, ακόμη και να κάνεις ιππασία! 

Κόσσης: Άνω Φελλός, 6972002975

Σελήνη, Σαντορίνη

Δύσκολο να επιλέξουμε μόνο ένα (μα έχει τόσα πολλά κορυφαία εστιατόρια το νησί!) αλλά πρέπει. Η Σελήνη προσφέρει ένας άκρως δημιουργικό μενού, μιας που «μπλέκει» ευφάνταστα το ντόπιο στοιχείο με το μοντέρνο. Τι να επιλέξεις; Να ένας προβληματισμός. Είναι όλα ένα κι ένα. Ο Σαντορινιός Κήπος με τα τοματίνια που βρίσκεις μόνο στο νησί αυτό αλλά και το Καλαμάρι Φαβατόρυζο είναι δυο πιάτα που δεν πρέπει να χάσεις. Το Σελήνη έχει κι ένα αδελφάκι, το Σελήνη Meze and Wine, το οποίο κι αυτό προσφέρει υπέροχες γεύσεις. Ξεχωρίζει το παπουτσάκι, η λευκή μελιτζάνα (διάσημο τοπικό έδεσμα) με το σαντορινιό λουκάνικο, το ταρτάρ ψαριού, αλλά και όλα τα κύρια, από το ριζότο έως το ψαρονέφρι. Θα τα συνοδεύσεις όλα με σαντορινιό κρασί.

Σελήνη & Σελήνη Meze and Wine: Πύργος, 22860 22249

Ω3, Σίφνος

Το Ω3 ξέρει τι σημαίνει γαστρονομία. Άριστες πρώτες ύλες, ξεχωριστά πιάτα με gourmet προσεγγίσεις και ταυτόχρονα ελαφριά. Τα θαλασσινά είναι το επίκεντρο της γεύσης. Το χταποδάκι με πάστα ελιάς, το ταρτάρ τόνου, το γαριδάκι, η φάβα είναι ελάχιστες από τις επιλογές που θα πρέπει να δοκιμάσεις. Ο σεφ Γιώργος Σαμοίλης κάνει θαύματα, το μενού ανανεώνεται, ενώ η όλη εμπειρία αποκτά άλλη διάσταση με την τοποθεσία του Ω3 πάνω στη θάλασσα.

Ω3: Πλατύς Γιαλός, 2284 072014

Θαλασσάκι, Τήνος

Κοπανιστή και μπαλάκι, τυριά τοπικά, λουκάνικο Τήνου, αγκινάρα, κρασιά, μέλι, ζυμαρικά, είναι κάποια μόνο από όσα παράγει το κυκλαδίτικο νησί. Που θα τα γευθείς; Στο θαυματουργό Θαλασσάκι, μια από τις γνωστότερες ταβέρνες, όχι μόνο της Τήνου, αλλά και των Κυκλάδων ευρύτερα. Ο Αριστοτέλης Τάτσης και η Αντωνία Ζάρπα δημιουργούν κι εντυπωσιάζουν! Οι παραδοσιακές γεύσεις δένουν αρμονικά με τις «τολμηρές» ανησυχίες του ζευγαριού και κάθε χρόνο ανανεώνονται. Ζυμαρικά με θαλασσινά (οπωσδήποτε να δοκιμάσεις τα λιγκουίνι με αχιβάδες), γαρίδες, σαλάτες με λαχανικά παραγωγής της ταβέρνας, πικάντικες μελιτζάνες και μπακαλιάρος σε κάθε δυνατή μορφή. Επίσης, χταποδάκι φούρνου, ξερολιθιά, αλλά και γλυκός επίλογος, μιας που η Αντωνία κάνει θαύματα και στη ζαχαροπλαστική.

Θαλασσάκι: Υστέρνια, 22830 31366

Συνάντηση, Φολέγανδρος

Ακόμη ένα νησί που διακρίνεται για τις τοπικές νοστιμιές. Πρέπει να δοκιμάσεις τα χειροποίητα ζυμαρικά, τα ματσάτα, που σερβίρονται με κόκκινη σάλτσα και λαγό ή κοτόπουλο. Την καλασούνα, τυρόπιτα με το ντόπιο τυρί σουρωτό και την καρπουζένια, γλυκό με καρπούζι. Που θα τα δοκιμάσεις; Στην Κυρά Μαρία (γνωστή και ως Συνάντηση), στην Άνω Μεριά. Προσεγμένες γεύσεις, πιστές στην παράδοση και στα ντόπια υλικά, δε μπορεί παρά να σε ικανοποιήσουν απόλυτα. Η Κυρά Μαρία προσφέρει όλα τα παραπάνω στην αυθεντικότερη εκδοχή τους.

Συνάντηση: Άνω Μεριά, 2286 041208

Ω!Χαμός, Μήλος

Ο Ω!Χαμός δημιουργεί (όντως) χαμό στον Αδάμαντα της Μήλου. Με κρέατα και τυριά παραγωγής του Χαμού, πώς να μην τον κάνει, άλλωστε;! Η οικογένεια Ψαθά δημιουργεί υπέροχα πιάτα, που αναδεικνύουν τις μηλέικες γεύσεις. Κρασάτος κόκκορας με χυλοπίτες, αρνάκι στη λαδόκολλα και κατσικάκι στη γάστρα είναι τα καλύτερα μαγειρευτά της ταβέρνας, ενώ πρέπει να δοκιμάσεις και τα ορεκτικά. Τα πιταράκια, τα σκοτυροκολόκυθα, αλλά και οι σαλάτες θα ικανοποιήσουν και με το παραπάνω τον ουρανίσκο σου. Και για το τέλος; Πορτοκαλόπιτα, που θα σου μείνει αξέχαστη.

Ω!Χαμός: Παραλία του Παπακινού, Αδάμαντας, 22870 21672

Κύμα, Κίμωλος

Το πανέμορφο και ήρεμο αυτό νησί, μένει μακριά από το μαζικό τουρισμό, αλλά όχι και από την προσεγμένη γαστρονομία. Στην Κίμωλο θα δοκιμάσεις τη λαδένια, κάτι σαν σκεπαστή μικρή πίτσα με ντομάτα και κρεμμύδι, ντόπια τυριά και σαλάτες με αγνά και επίσης ντόπια λαχανικά. Το Κύμα (Μποχωράκια), με ιστορία 23 ετών, είναι το μέρος σου. Θα βρεις τα καλύτερα μαγειρευτά, φρεσκότατο ψάρι, μαρινάτο μπαρμπούνι, τραχανότο γαρίδας, χταποδοσαλάτα με πλιγούρι και καραμελωμένο κρεμμύδι, παπαρδέλες με γαρίδες και αμπελοφάσουλα, ανάμεσα σε άλλα.

Κύμα: Ψάθη, 2287051001

Μr. Pug, Μύκονος

Αν και την αδικώ επιλέγοντας μόνο ένα, θα το κάνω, απλά και μόνο επειδή αυτό ζητά το παρόν άρθρο. Μr. Pug λοιπόν! Το καλύτερο – ασιατικό- σημείο συνάντησης, με δημιουργικά πιάτα που ξεχωρίζουν, από την εμφάνιση έως τη γεύση. Asian fusion γεύσεις, από τις οποίες δεν ξέρεις τι να προωτοδιαλέξεις! Να δοκιμάσεις οπωσδήποτε πάπια, spring rolls και τα glass noodles. Και το καλαμάρι. Να μην παραλείψω φυσικά να αναφερθώ και στην άκρως ενδιαφέρουσα παραλλαγή της κλασικής ταϊλανδέζικης συνταγής pad thai.

Μr. Pug: Αργύραινα, Μύκονος, 22890 77771

Mario, Πάρος

Ο Mario στη Νάουσα ενδείκνυται για σένα που θέλεις να ζήσεις μια γευστική συγκίνηση. Θαλασσινές γεύσεις φλερτάρουν με σύγχρονες παραλλαγές, σε μια άκρως ατμοσφαιρική τοποθεσία. Τα ψάρια και θα θαλασσινά είναι η ειδίκευση του εστιατορίου. Πάντα φρέσκα και καλομαγειρεμένα. Μη χάσεις τις γαρίδες και το σουβλάκι γαρίδας.

Mario: Νάουσα, 2284051047

Όνειρο, Σύρος

Η αρχόντισσα των Κυκλάδων προσφέρει με τη σειρά της, «αρχοντικές» επιλογές για φαγητό. Ειδική μνεία θα κάνουμε σήμερα στο Όνειρο, που βρίσκεται σε μια υπέροχη αυλή στην καρδιά της Ερμούπολης. Η ομάδα δημιουργεί- απλά και ταυτόχρονα ξεχωριστά πιάτα- για κάθε γούστο, με κοινό γνώμονα την άριστη ποιότητα και αισθητική. Να δοκιμάσεις οπωσδήποτε ρύζι με φραγκοστάφυλο και μουσακά με συριανό λουκάνικο . Επίσης, η ευγενέστατη ιδιοκτήτρια και η άρτια λίστα με κρασιά συνθέτουν ένα αποτέλεσμα άκρως ικανοποιητικό!

Όνειρο: Πλατεία Βάρδακα Ιωάννη 3, Ερμούπολη, 2281 079416

Αρχιπέλαγος, Κύθνος

Το Αρχιπέλαγος στην Παναγία Κανάλα ξεχωρίζει για τις συνθέσεις των πιάτων του, έχοντας ως βάση τα πιο αγνά υλικά. Και γι’αυτό, ευθύνεται φυσικά, το μποστάνι της οικογένειας, αφού είναι ο νούμερο ένα προμηθευτής. Ντομάτες, πατάτες, κρεμμυδάκια, βλήτα και άλλα, ξεπηδούν μέσα από το μποστάνι. Μην παραλείψεις να δοκιμάσεις τα ντόπια εδέσματα, όπως είναι η σφουγγάτα, η κοπανιστή και η ρεβυθάδα, ενώ την παράσταση κλέβουν το κατσικάκι κοκκινιστό, το χοιρινό κότσι στη γάστρα, αλλά και τα θαλασσινά, ανάλογα με την διαθεσιμότητα.

Αρχιπέλαγος: Παναγία Κανάλα, 2281 032380

Αμβροσία Gallery Restaurant, Αμοργός

Με επιλογές από πρωινό έως βραδινό και με μια απίθανη τοποθεσία, η Αμβροσία θα σου κλέψει την καρδιά και θα σε αιχμαλωτίσει στις γεύσεις της. Κορυφαία αστακομακαρονάδα, δημιουργικά τα πιάτα με φάβα, φαβατοκεφτέδες και εξαιρετικό πατατάτο, το ντόπιο έδεσμα (αμοργιανό κατσικίσιο κρέας μαριναρισμένο σε κρασί και μαγειρεμένο αργά σε σάλτσα ντομάτας, με κανέλα και πατάτες. Το εστιατόριο προσφέρει αγνά υλικά από το περιβόλι και τον ελαιώνα του, ενώ υπάρχουν και πολλές επιλογές για χοτρτοφάγους. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τη ρομαντική θέα και ατμόσφαιρα συνθέτουν μια γευστική εμπειρία που θα σου μείνει αξέχαστη,

Αμβροσία Gallery Restaurant: Όρμος Αιγιάλης, 2285 073393

Στροφή του Μίμη, Κέα

Η Στροφή του Μίμη αποτελεί ιδανική επιλογή για φαγητό. Αξιοπρεπέστατες γεύσεις και υπέροχος χώρος. Το βράδυ δε, ανάβουν φαναράκια και το σκηνικό γίνεται μαγικό. Το δυνατό του σημείο; Το φρέσκο και σωστά μαγειρεμένο ψάρι. Επιβάλλεται, επίσης, να δοκιμάσεις ψητό καλαμάρι, υπέροχες και χορταστικές σαλάτες και σαγανάκι, συνοδευμένα από δικό τους κρασί. Παράδεισος!

Η Στροφή του Μίμη: Βουρκάρι, 2288021480

Καπετάν Πιπίνος, Αντίπαρος

Ο Καπετάν Πιπίνος στον Άγιο Γεώργιο είναι μονόδρομος για καλό ψάρι και θαλασσινά. Τι δεν πρέπει να χάσεις; Το καλαμάκι με γαρίδες και καλαμάρι, το χταπόδι, τα καλαμαράκια γόνος, αλλά και τη σαλάτα με τη ξινομυζήθρα. Γευστική απογείωση πλάι στη θάλασσα.

Καπετάν Πιπίνος: Άγιος Γεώργιος, 22840 21823

Καλόφεγγο, Κουφονήσια

Στο Καλόφεγγο στο Πορί, δίπλα στη θάλασσα, θα φας εξαιρετικό φαγητό. Προσεγμένες γεύσεις, άριστο σέρβις και ιδανική τοποθεσία. Μη χάσεις την πατζαροσαλάτα, το κεφαλοτύρι με μαρμελάδα ντομάτας και τα μπιφτεκάκια. Ο πιο γλυκός επίλογος θα γραφεί με το «δυνατό» μπανόφι, αλλά και με το φοβερό τσιζκέικ.

Καλόφεγγο: Πορί, 693 764 1805

Κατώγι, Ίος

Το Κατώγι σε κερδίζει με το που μπεις μέσα. Η όρεξη ανοίγει μόλις δεις την ιδιαίτερη διακόσμηση και την γεμάτη χρώμα ατμόσφαιρα. Η σαλάτα με σκιουφιχτά και ξινοτύρι και το κοτόπουλο με πάπρικα πρέπει να βρεθεί στο τραπέζι σου, ενώ αν δεν δοκιμάσεις την τηγανιά Jack Daniels και τα ρολάκια μοσχαριού η γευστική σου εμπειρία θα μείνει ανολοκλήρωτη. Επίσης, το Κατώγι προσφέρει και πολύ καλά κοκτέιλς.

Κατώγι, Xώρα Ίου, 6983440900 

Μαραθόριζα, Σέριφος

Αν θέλεις να γευθείς γνήσια σεριφιώτικη κουζίνα, τότε η Μαραθόριζα είναι η επιλογή σου. Αυθεντικές γεύσεις από ντόπιους που αγαπούν αυτό που κάνουν. Η μαραθόπιτα είναι το highlight της ταβέρνας, ενώ πρέπει να δοκιμάσεις τους κολοκυθοκεφτέδες, τις γαρίδες σαγανάκι, το αρνί με μέλι, τον ταραμά και τις φρεσκότατες τηγανιτές πατάτες. Καλό είναι να κάνεις μια κράτηση πριν, γιατί ειδικά τις high season μέρες γεμίζει.

Μαραθόριζα, Πάνω Χώρα Σερίφου, 2281 052656

Οινοποιείο του Μάναλη, Σίκινος

Θα σου προτείνω κάτι διαφορετικό για τη Σίκινο. Θα σε πάω στο οινοποιείο του Μάναλη, ένα μέρος που βρίσκεται σε μια φανταστική τοποθεσία, με θέα τον αμπελώνα και τα νησιά των Κυκλάδων. Μπορείς να δοκιμάσεις εξαιρετικά κρασιά και να τα συνοδεύσεις με μεζέδες. Έπειτα, μπορείς να προχωρήσεις στο εστιατόριο με τις λίγες, αλλά εκλεκτές γεύσεις. Αρνάκι με αμπελόφυλλα, φαβοκεφτέδες, χοιρινό με κάππαρη, φάβα με κρεμμύδι και ρεβύθια φούρνου είναι ίσως τα πιο ξεχωριστά. Και όλα αυτά, σε ένα περιβάλλον- ησυχαστήριο. 

Οινοποιείο του Μάναλη, 2286 051281

Λιοτρίβι, Ανάφη

Ανάφη χωρίς Λιοτρίβι δε γίνεται, λένε όσοι έχουν επισκεφθεί το νησί. Γιατί; Γιατί έχει εξαιρετικά μαγειρευτά και ψάρια που έρχονται καθημερινά από το καίκι των ιδιοκτητών. Γιατί οι πρώτες ύλες προέρχονται και πάλι από την οικογένεια. Έχουν δικά τους αυγά και λαχανικά. Μη χάσεις τη γαριδομακαρονάδα, την αστακομακαρονάδα, το μπιφτέκι, ενώ από τα πρώτα οι ρεβυδοκεφτέδες και η φάβα ξεχωρίζουν, χωρίς φυσικά να υστερούν τα υπόλοιπα. Πιες κρασί δικό τους και ρώτησε για τα ψάρια της ημέρας.

Λιοτρίβι: Χώρα Ανάφης, 2286 061209

Σημαδούρα, Δονούσα

Στη Σημαδούρα μπορείς να φας από το πρωί έως το βράδυ. Η Χρύσα έχει φροντίσει γι'αυτό. Ετοιμάζει φανταστικά πρωινά και εξαιρετικούς μεζέδες. Ομελέτες, αυγοφέτες και τηγανίτες το πρωί, παστουρμαδόπιτα, μυζηθροπιτάκια, τηγανιές και νοστιμότατο κατσικάκι για την υπόλοιπη ημέρα. Τέλεια η φακοσαλάτα με γαύρο, το μελωμένο χταπόδι, το κοτόπουλο με πάπρικα και το συμιακό γαριδάκι. Πολύ όμορφη και η τοποθεσία, αλλά η εξυπηρέτηση.

Σημαδούρα: Σταυρός, 6948141466

Deli, Σχοινούσα

Το Deli είναι ο ορισμός του φιλοσοφημένου φαγητού, δίχως υπερβολές και προσπάθειες εντυπωσιασμού. Κυκλαδίτικη κουζίνα με gourmet προσεγγίσεις, με πρώτες ύλες που προέρχονται από καλλιέργειες της οικογένειας. Να δοκιμάσεις οπωσδήποτε το ριζότο, τα τορτελίνια, το ντάκο, το καλαμάρι και το χταπόδι. Κι όλα αυτά, σε μια βεράντα με υπέροχη θέα. Μικρές χαρές της ζωής!

Deli: Χώρα, 2285074278

Στης Ακαθής, Ηρακλειά

Ειδικότης τους τα ψάρια και τα θαλασσινά. Τι να σου προτείνω; Δύσκολο! Οπωσδήποτε χταποδάκι ψητό, σαρδέλες ξιδάτες, καλαμάρι και γαρίδες. Στα plus, το τέλειο ψωμάκι που βγαίνει ζεστό ζεστό από τον ξυλόφουρνο. Τα hightlights της Ακαθής, τα πιάτα για τα οποία μιλούν όλοι όσοι τα έχουν δοκιμάσει, είναι η αστακομακαρονάδα και η κακκαβιά. Και για το τέλος; Πεντανόστιμα γλυκά. Καρυδόπιτα, γαλακτομπούρεκο, ρυζόγαλο. 

Στης Ακαθής: Άγιος Γεώργιος, 2285071118

Καλή μας όρεξη!

blog comments powered by Disqus