ΠΑΜΕ ΚΕΝΤΡΟ

Πάμε Κέντρο

Το Odori Vermuteria di Atene είναι η απάντηση σε κάθε λογική και παράλογη ερώτηση που μπορείς να κάνεις στον υπέροχο κόσμο των ποτών.

Ποιος τρελός άνοιξε βερμουτερία στο κέντρο της Αθήνας;

Η διαφορά των επιτυχημένων ανθρώπων που ξαπλώνουν στην πλαγιά του βουνού απολαμβάνοντας τη θέα που έχουν κερδίσει με τον ιδρώτα τους από εκείνους που ξεχνούν την επιτυχία σαν χρυσόψαρα και συνεχίζουν την πορεία τους προς την κορυφή του βουνού δεν είναι τόσο μεγάλη. Είναι όμως ουσιαστική. Κι είναι αυτή η διαφορά που έκανε ανθρώπους όπως ο Λευτέρης Γεωργόπουλος, ο Θάνος Τσουνάκας και ο Γιώργος Καίσαρης να μην επαναπαυτούν στις δάφνες του Theory bar and more και του The Clumsies αλλά να πάρουν αγκαζέ τον Top-6 global finalist του World Class 2015 Μανώλη Λυκιαρδόπουλο και να ανοίξουν πριν από μερικούς μήνες ένα υπέροχο μαγαζί στην πόλη.

Έχει περάσει πράγματι καιρός από το opening του Odori. Και είμαστε λίγο εκτός χρόνου που γράφουμε για αυτή τη βερμουτερία τώρα. Μία ακόμα βράβευση όμως για τον Μανώλη Λυκιαρδόπουλο, ο τίτλος του Global Winner Martini Grand Prix, έφερε για ακόμα μια φορά αυτή τη γωνιά της πόλης στο προσκήνιο. Είχε έρθει η ώρα να δείξουμε κι εμείς τον σεβασμό μας (και γιατί όχι το φθόνο μας).

Θυμάμαι κιόλας τα μικρά γέλια στο άκουσμα της λέξης “βερμουτερία”. Την ένσταση μερικών στο κατά πόσο χωράει άλλο ένα τόσο εξεζητημένο “ποτάδικο” στο κέντρο της πόλης και μάλιστα τόσο κοντά στο The Clumsies. Αλλά η dream team των bar και του bartending είχε άλλη άποψη και έδωσε ζωή σε ένα μαγαζί που κάποτε έσφυζε από χαμόγελα και χρόνια τώρα είχε μείνει άδειο κι ερειπωμένο.

Το Odori είναι ένα μαγαζί που θα έπαιζε εύκολα σε ταινία του Woody Allen. Με τον Λυκιαρδόπουλο πίσω από την μπάρα να ανέχεται τα σκηνοθετικά τερτίπια του ιδιοφυούς δημιουργού. Είναι όμως το στήσιμο του μαγαζιού και η αύρα του που δίνουν αυτή την κινηματογραφική αίσθηση στο χώρο. Το πώς στέκονται τα τραπέζια του κάτω από τον μεγάλο πλάτανο. Το πώς πέφτει το φως πάνω στην εκκλησία δίπλα του. Το πόσο πλατύς είναι ο πεζόδρομος που φιλοξενεί όχι μόνο τους θαμώνες αλλά και τους περαστικούς που ρίχνουν κλεφτές ματιές σε όσα συμβαίνουν στα τραπέζια.

Με μία πολύ μεγάλη απλωτή μπάρα από άκρη εις άκρη του μαγαζιού, με μία διακόσμηση που υπηρετεί πιστά τη λογική και την αισθητική του ονόματός του, το Odori στέκεται περήφανα και ξεχωριστά πάνω από κάθε άλλο bar της πόλης αυτή τη δεδομένη στιγμή. Κι αυτό γιατί σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα, πήρε ένα τεράστιο ρίσκο με το βερμούτ και αυτή τη στιγμή χορεύει πάνω στα λάφυρα της επιτυχίας του.

Θα μου πεις, το ρίσκο υπάρχει μόνο στο μυαλό των αδαών. Γιατί αν μπεις λίγο περισσότερο στην φιλοσοφία του βερμούτ, αν αφεθείς στις ορέξεις και τις προσταγές εκείνων που θα σου εξηγήσουν όσα συμβαίνουν στον κατάλογό του, θα αντιληφθείς ότι το συγκεκριμένο bar δεν διαφέρει και τόσο πολύ από τα άλλα της κατηγορίας του. Κι αυτό γιατί σε αυτά τα 4-5 bar της πόλης που γνωρίζουν τόσο καλά το ποτό, που μας εκπροσωπούν τόσο άξια στο εξωτερικό, που κοιτούν το mainstream από μακριά αδιαφορώντας για τα πλούτη του, αυτό που μετρά είναι η τεράστια αγάπη για τον κόσμο των spirits.

Στον κατάλογό του θα βρεις διαφόρων ειδών cocktail. Δεν γίνεται να αγαπούν όλοι το βερμούτ. Αν και η δική μου πρόταση είναι να παίξεις λίγο με τα θεσπέσια negroni του. Και να πάρεις ένα καλό μπουκάλι κόκκινο βερμούτ να το πιεις παρέα με τόνικ. Για να αναγνωρίσεις στα αρώματα του, τους λόγους εκείνους που οι βερμουτερίες ανήκουν στο κέντρο κάθε πόλης της Ευρώπης.

Δίπλα στο ποτό σου μην ξεχάσεις να βάλεις και κάποια από τις πίτσες του. Δεν θυμάμαι αν λέγεται Vezuvio ή κάτι αντίστοιχο η καυτερή που έχουν αλλά έχοντας δοκιμάσει όλες μα όλες τις πίτσες, μπορώ να εγγυηθώ ότι αυτό το ζυμάρι και ο τρόπος εκτέλεσης της πίτσας, θα έπρεπε να διδάσκεται στους πιτσαϊόλο απανταχού της γης.

Το Odori Vermuteria di Atene έχει το χάρισμα να σε ταξιδεύει στον δικό του γουντιαλλενικό κόσμο. Και θα ήμασταν πραγματικά αφελείς αν δεν ωθούσαμε και μερικούς Νότιους να γνωρίσουν αυτόν το κόσμο από κοντά.

Σκουλενίου 2, Αθήνα, τηλ: 2103314674

blog comments powered by Disqus