ΠΑΜΕ ΚΕΝΤΡΟ

Πάμε Κέντρο

Ένα αυθεντικά ιαπωνικό στέκι στην καρδιά της Αθήνας, έχει κάνει τους Νότιους να ξενιτεύονται για sushi.

Στο Sushimou θα αγαπήσεις το sushi από την αρχή

Έχουμε την τύχη να ζούμε σε μια περιοχή η οποία πρώτη τίμησε και εξακολουθεί να τιμά με κάθε δυνατό τρόπο το sushi σε κάθε του χρηματική εκδοχή. Από τα ακριβά εστιατόρια μέχρι τα πιο μικρά και μαζικά στέκια του είδους στα νότια, έχουμε να περηφανευόμαστε ότι η ιαπωνική αυτή τέχνη ήρθε πριν από αρκετά χρόνια στα Νότια και ήρθε για να μείνει. Μόνο που υπάρχει μια κοινή συνισταμένη σε όλα τα εστιατόρια που μπορείς να βρεις στα Νότια. Ότι υπηρετούν πρώτα την απαίτηση του Έλληνα πελάτη και ύστερα την τέχνη του sushi. Θα καταλάβεις στην συνέχεια τι εννοώ.

Δεν γράφω συχνά σε αυτό το site. Αλλά αυτό το κείμενο έπρεπε να το γράψω εγώ. Γιατί στο Sushimou και από τα χέρια του Αντώνη Δρακουλαράκου γνώρισα μία τέχνη σε μία εκδοχή που δεν την είχα δει ποτέ ξανά στη ζωή μου. Αν ρωτάς εμένα, ο ακόλουθος είναι ο μοναδικός τρόπος που θα έπρεπε να φας ποτέ sushi στη ζωή σου. Ο Αντώνης κόβει το ψάρι με σεβασμό στους αίωνες της ιστορίας που κουβαλά αυτή η τέχνη, το μεταμορφώνει στην πιο ηδονική μπουκιά ψαριού που έχει σταθεί μπροστά σου και στο σερβίρει με την καρδιά του.

Το Sushimou είναι φτιαγμένο στα πρότυπα των σουσάδικων στην Ιαπωνία. Λιγοστές θέσεις στον πάγκο και ένας sushi chef να σε σερβίρει ατομικά σύμφωνα με τα δικά σου γούστα, δίνοντάς σου έτοιμες μπουκιές. Για να μπορέσεις ακριβώς να δοκιμάσεις την δική του τέχνη και όχι να βουτήξεις τον δικό του κόπο και την δική σου άποψη για το σούσι στη σόγια.

Στην Ελλάδα βλέπεις έχουμε μάθει να απολαμβάνουμε το sushi σε maki, σε αυτά τα ρολάκια με το φύκι, το ρύζι και κάθε πιθανό συνδυασμό ψαριού και λαχανικών. Ένας εύπεπτος τρόπος να παρουσιάσεις το sushi σε Ευρωπαϊκά μάτια και στομάχια με το ρύζι και τη βουτιά στη σόγια να ξεγελά τη γλώσσα για να μην αναγνωρίζει το ψάρι. Μάθαμε να αγαπάμε μία δυτική εκδοχή του sushi με πολύχρωμες σως και υλικά της δυτικής κουλτούρας να μπλέκονται με τα ιαπωνικά σε ένα περίεργο mix.

Μάθαμε όμως το sushi και εκείνοι που το συμπάθησαν πραγματικά ήταν έτοιμοι για το επόμενο βήμα. Να δοκιμάσουν τα nigiri και να ανακαλύψουν σιγά σιγά ότι ο πλούτος βρίσκεται σε κάτι που δεν ονομάζεται καν sushi γιατί δεν έχει ρύζι. Όλη η μαγεία βρίσκεται στο sashimi και τον τρόπο που ο chef θα επιλέξει και θα κόψει το ψάρι που θα σου σερβίρει.

 

A photo posted by Freddos (@freddos) on

Γιατί τα λέω όλα αυτά; Για να σου πω ότι στο Sushimou θα γνωρίσεις αυτό που αποκαλούμε sushi, στην πραγματική του εκδοχή. Με τον εκπαιδευμένο στο Τόκυο, Αντώνη, να επιλέγει ψάρια και ψαρικά της ελληνικής θάλασσας και να τα τιμά με τον τρόπο που του έδειξαν οι δάσκαλοί του στην Ιαπωνία. Για να φτάσει στο πιάτο σου ό,τι πιο φρέσκο και γευστικό υπάρχει στην ελληνική θάλασσα, με τους ευφάνταστα απλοϊκούς τρόπους που οι Ιάπωνες απολαμβάνουν αυτό το είδος τροφής.

 

A photo posted by Angela Maridaki (@angelamaridaki) on

Στον κατάλογο του Sushimou θα βρεις πολλές επιλογές. Σε sashimi και nigiri, κάποια maki αλλά και επιλογές που ξεφεύγουν από το συνηθισμένο. Αυτό όμως που σου προτείνουμε ανεπιφύλακτα, είναι να αφεθείς στα χέρια του Αντώνη και να του ψιθυρίσεις “omakase”. Κάτι που μας έχει πει ότι σημαίνει “το αφήνω πάνω σου” αν και λογικά σημαίνει “είμαι μπετόβλακας” και μας δουλεύει όλους.

Στο Sushimou, σε τρεις μόνο επισκέψεις, έχω προλάβει να γευτώ όσα ψάρια δεν είχα δοκιμάσει ποτέ ξανά στη ζωή μου σε στέκια ψαροφαγίας και το σπίτι μου. Να εκτιμήσω το πόση γεύση μπορεί να έχει ένα απλό καθαρό κομμάτι τόνου, να ενθουσιαστώ με την παλαμίδα, να τρελαθώ με το χέλι και να γνωρίσω πόσο ταιριάζει το sashimi από μπαρμπούνι με λίγη από την ξεροψημένη πετσούλα του από πάνω.

 

A photo posted by Markos M (@mmmarkos) on

Τελευταία φορά στο Sushimou βούτηξα με μπουκιές φυκιού και σε ένα μπωλ ρυζιού στο οποίο πάνω είχαν τοποθετηθεί άτακτα μεγάλα κομμάτια sashimi από διάφορα ψάρια ανάμεσα σε λαχανικά. Ένα μπωλ βγαλμένο από ονειρικά γεύματα, ένα μπωλ που θα έτρωγα ευχάριστα κάθε μα κάθε μεσημέρι.

 

A photo posted by Eliana Chrysikopoulou (@elianoula) on

Δεν θα σου πω ότι αυτό το πολύ όμορφο μαγαζί απευθύνεται μόνο στους hardcore fans του είδους. Αυτοί είναι εκείνοι που θα το ευχαριστηθούν με πάσα βεβαιότητα και θα γίνουν οι μεγαλύτεροι θαμώνες του. Το Sushimou όμως μπορεί να κάνει ακόμα και εκείνον που έχει γνωρίσει το sushi μέσα από ατελείωτες οχτάδες maki, να ανακαλύψει πόσα περισσότερα έχει να του χαρίσει αυτή η τέχνη.

 

A photo posted by kanella (@kanella) on

Κλείσε κι εσύ μια θέση στον πάγκο του. Να χαζεύεις και γιατί όχι να δοκιμάζεις τα ιαπωνικά ουίσκι που στέκονται περήφανα στο ράφι. Να μιλήσεις με τον Αντώνη για την τέχνη του. Να περάσεις ένα υπέροχο δίωρο χαρίζοντας στον ουρανίσκο σου μία πραγματική γευστική εμπειρία.

Ανοικτά Δευτέρα με Παρασκευή

Sushimou: Σκούφου 6, Αθήνα, τηλ: 2114078457

blog comments powered by Disqus