ΠΑΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Πάμε Πειραιά

O Vosporos στον Πειραιά είναι αναμφίβολα το πιο value for money μέρος για καλό κρέας και ανατολίτικους μεζέδες δίπλα στην θάλασσα.

Στο Μικρολίμανο έφαγα όλo το Vosporo

Μπαχάρια, μυστικές συνταγές και αυθεντικές πολίτικες γεύσεις μπορείς να βρείς όλες τις ώρες της ημέρας στον Vosporo στον Πειραιά. H ναυαρχίδα του Μικρολίμανου, όπως το αποκαλούν εκείνοι που το αγαπούν χρόνια τώρα, σε υποδέχεται ακριβώς στην μέση του κόλπου με μια φανταστική θέα στη θάλασσα και σου υπόσχεται μεθυστικά αρώματα ανατολής και εκλεκτούς σπιτικούς μεζέδες.



Εγώ επισκέφτηκα το μαγαζί Κυριακή μεσημέρι -την ημέρα που η βόλτα για φαγητό έχει αισίως περάσει από την οικογενειακή συνήθεια στην προσωπική επιλογή- και ταξίδεψα για λίγο κυριολεκτικά και μεταφορικά μες του Βοσπόρου τα στενά. Ο σεφ του μαγαζιού Γιώργος Εριτσίδης που είναι ο ίδιος τα τελευταία 14 χρόνια λειτουργίας του, με περίμενε με το ζεστό του χαμόγελο και τις ξελογιάστρες γεύσεις του να με μυήσει στα μυστικά των πολίτικων συνταγών. Στο Μικρολίμανο, φυσικά, το μάτι χορταίνει πριν απ’ τον ουρανίσκο αφού είσαι μια ανάσα δίπλα απ’ την θάλασσα και ξεχνάς αυθορεί τους αστικούς ρυθμούς  χωρίς καν να χρειαστεί να φύγεις από την πρωτεύουσα.



Κάθησα στα τραπεζάκια ψηλά στο μπαλκόνι και ο χορός των γεύσεων δεν άργησε να ξεκινήσει ήδη από το κουβέρ. Ένα πλατύ φρεσκοψημένο ψωμάκι, ίδιο μικρή λαγάνα, μου τράβηξε αμέσως την προσοχή μαζί με τον συνοδό του, ένα βελούδινο dip γιαουρτιού αρωματισμένο με πέστο και μια στάλα μαγιονέζα. Εξαιρετική αρχή έγινε και με την ανάμεικτη σαλάτα αφού η λόλα με το μανούρι, το μπέικον και το ξινόμηλο έδεναν ιδανικά με την βινεγκρέτ μελιού που τα αγκάλιαζε "συντηρητικά" για να μην τα μαράνει. Δροσερές και καλοκαιρινές γεύσεις που στάθηκαν εξαιρετική παρέα για τις πρώτες γουλιές κρασί.



Ο γλυκός καιρός μου επέτρεπε να θαυμάζω από ψηλά τα ιστιοπλοϊκά της μαρίνας μέχρι να έρθουν τα υπόλοιπα καλούδια στο τραπέζι. Χάρμα οφθαλμών αναμφίβολα αφού το μαγαζί έχει πράγματι "στρατηγική" θέση. Στα διπλανά τραπέζια περνούσαν πικάντικα λαχματζούν και στριφτές κιμαδόπιτες καθώς και πήλινα αχνιστά πιάτα με πολίτικο σαγανάκι που όπως ενημερώθηκα είναι από τις σπεσιαλιτέ τις οποίες πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσει όποιος βρεθεί εδώ.



 Ωστόσο, εγώ είχα μια συγκεκριμένη αποστολή και αυτή έπρεπε να φέρω εις πέρας. Για ‘κείνη εξάλλου είχα κάνει όρεξη μέρες τώρα απ' όταν έμαθα για την επερχόμενη επίσκεψη μου στο μαγαζί. Αναφέρομαι στην περιβόητη ποικιλία κρεατικών η οποία προσγειώθηκε μετά από μικρή αναμονή στο τραπέζι. Κατέφθασε από τον ίδιο τον σεφ μέσα σε ένα εντυπωσιακό χάλκινο σκεύος -που μου θύμισε τα αντίστοιχα μαροκινά- ειδικά σχεδιασμένο στην Κομοτηνή για τον Vosporo και κυριολεκτικά...τεράστιο. Σκοπός του; Μα φυσικά να κρατήσει ζεστό το περιεχόμενο αλλά και να σε προετοιμάσει ψυχολογικά για το επικό φαγοπότι που θα ακολουθήσει μόλις ξεσκεπαστεί.



Θεέ μου. Εκλεκτά κρεατικά ξεκουράζονταν το ένα δίπλα στο άλλο απάνω σε αφράτες πιτούλες ενώ ψημένες ντομάτες και κρεμμύδια τους χάριζαν απλόχερα όλη τους τη νοστιμιά. Το οπτικό όργιο ολοκλήρωναν φρεσκοτηγανισμένες πατάτες σε ροδέλες με ρίγανη και μπόλικο αλάτι. Στην αρχή κοίταξα τον Γιώργο και γέλασα νευρικά καθώς η ποικιλία ήταν τουλάχιστον για τέσσερα άτομα και ήμουν η εξής μία. Όταν, όμως, δοκίμασα το ντονέρ, με έπιασε λες μια μανία να τα φάω όλα μόνη μου και δεν το έβαλα κάτω. Πρακτικά, βέβαια, στάθηκε αδύνατο να τελειώσω έστω την μισή, όμως, ειλικρινά έκανα τίμια προσπάθεια από αυτές που κάνω κατα καιρούς.



Χοντροκομμένο όσο πρέπει και καθόλου στεγνό, χωρίς περιττά λάδια και πολλά μπαχάρια, το ντονέρ από μοσχαράκι γάλακτος ήταν λουκούμι. Το κλασσικό κεμπάπ ήταν κι αυτό ελαφρύ και πολύ γευστικό ενώ μετά είχε σειρά ο ξεροψημμένος γύρος χοιρινό. Νοστιμότατος με όσο λιπάκι μου αρέσει, ομολογώ ότι κέρδισε την προσοχή μου, πράγμα καθόλου εύκολο αν σκεφτεί κανείς τον ανταγωνισμό.



Στην κατηγορία καλαμάκια τώρα, αν και συνήθως προτιμάω το χοιρινό, την έκπληξη εδώ έκανε στ’ αλήθεια το καλαμάκι κοτόπουλο. Μαριναρισμένο σε ντομάτα και μουστάρδα, ήταν τόσο ζουμερό και μαλακό που από outsider κατάφερε εύκολα να γίνει πρωταγωνιστής. Ενδιάμεσα, καθώς ξέκλεβα απ' τον ειδικό μυστικά για μικρασιάτικες συνταγές, δεν σας κρύβω ότι σκεφτόμουν πως είναι αμαρτία να εγκαταλείψω τέτοια κρεατικά στο πιάτο μου. Ξεκάθαρα, όμως, έπρεπε να αφήσω χώρο για το γλυκό ή μάλλον -για να κυριολεκτούμε- για τα γλυκά.



Είχα, άλλωστε, ακούσει πολλά για την μπουγάτσα του μαγαζιού αλλά όπως τις περισσότερες φορές, κρατούσα μικρό καλάθι μέχρι να την δοκιμάσω η ίδια. Κακώς. Οι φήμες στην προκειμένη περίπτωση επιβεβαιώθηκαν με τον καλύτερο τρόπο αφού στην Αθήνα σπάνια θα γευτείς ανάλογη λιχουδιά. Με μια πλούσια κρέμα, γλυκιά όσο χρειάζεται που «στέκεται» κι ένα τραγανό μα συγκροτημένο φύλλο που δεν θρυμματίζεται όταν το κόβεις, η μπουγάτσα υπήρξε αληθινή αποκάλυψις. Μπόλικη κανέλα και άχνη ζάχαρη μαζί με δύο μπάλες παγωτό βανίλια συμπλήρωναν ιδανικά το σκηνικό και κατάφεραν να την βάλουν στην καρδιά μου και ψηλά στη λίστα με τα αγαπημένα γλυκά. Αν, μάλιστα, είσαι φίλος της κανέλας, ζήτησε να στην σερβίρουν με το ιδιαίτερο παγωτό κανέλα του μαγαζιού και θα με θυμηθείς.



Για κλείσιμο, σε ένα τέτοιο μέρος δεν θα μπορούσα να μην δοκιμάσω μια αυθεντική πολίτικη συνταγή. Κιουν(ε)φέ, λοιπόν, όπερ καταϊφι με τυρί και σιρόπι, πασπαλισμένο με μπόλικο τριμμένο καρύδι. Με κίτρινο τυρί, ως είθισται στην παραδοσιακή του εκδοχή, και όχι με τυρί κρέμα όπως το συναντούμε συνήθως στην Ελλάδα. Ένα γλυκό με ιδιαίτερο χαρακτήρα και άψογα εκτελεσμένο που άξιζε μέχρι την τελευταία μπουκιά.



Στο τέλος της ημέρας, ο Vosporos μου άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις σε όλα τα επίπεδα. Κι αυτό γιατί έφαγα πολύ καλό φαγητό σε πραγματικά προσιτή τιμή με μια θέα και αύρα θάλασσας που θα ζήλευαν αρκετοί καλοκαιρινοί προορισμοί. Συν όλων των άλλων, με εξυπηρέτησε ένα χαμογελαστό προσωπικό το οποίο μου έλυσε όλες τις απορίες μιας κουζίνας πολύ προσφιλής σε 'μας που, όμως, συχνά χρήζει διευκρινήσεων. Σημαντικό το συγκεκριμένο κομμάτι γι αυτό και το αναφέρω στο τέλος.. Ευχαριστώ πολύ για την περιποίηση, παιδιά, θα με ξαναδείτε σύντομα!


Φωτογραφίες : Νίκος Κατσαρός

Vosporos Grill House
Aκτή Κουμουνδούρου 20 
18538, Μικρολίμανο, Πειραιάς
Τηλ. : 21 0412 7324

blog comments powered by Disqus