ΨΑΡΙ

Ψάρι

Ένα τσιπουράδικο στη Γλυφάδα, με ολόφρεσκα ψάρια από την Ικαρία, παραδοσιακές γεύσεις, ωραίο χώρο και μοναδικούς ανθρώπους.

Ιωλκός, το τσιπουράδικο με τα ολόφρεσκα θαλασσινά που έρχονται στο πιάτο μας από την Ικαρία

Είσαι στη Γλυφάδα. Έχεις βαρεθεί τα ίδια και τα ίδια και ψάχνεις ένα αυθεντικό τσιπουράδικο, σαν αυτά που είχες επισκεφτεί στο Βόλο ή γενικά ένα μαγαζί με μεράκι για να φας και να πιεις σαν βασιλιάς; Στην “Ιωλκό” θα βρεις όλα όσα αναζητάς και ακόμα παραπάνω. Μια ζεστή γωνιά για μεζέδες και τσιπουράκια με την παρέα σου , ένα φιλικό περιβάλλον με ανθρώπους γεμάτους όρεξη και ένα μαγαζί με παραδοσιακή ελληνική κουζίνα για Μεσογειακά γευστικά ταξίδια, με ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά.

Με το που μπήκα στην Ιωλκό ένα βαρετό Δευτεριάτικο μεσημέρι, όλη μου η διάθεση άλλαξε. Ένας πανέμορφα διακοσμημένος χώρος, με προσοχή στις λεπτομέρειες και άνθρωποι γεμάτοι χαμόγελα να με υποδεχτούν. Νιώθεις και βιώνεις τη φιλοξενία τους στο έπαρκο. 

Η κυρία Μαρία και ο κύριος Αλέξης, ή μάλλον η Μαρία και ο Αλέξης -μου τα κόψανε τα κύρια και κύριε από την αρχή- είναι οι δύο άνθρωποι που έχουν βάλει την καρδιά τους στο μαγαζί.Η διαφορετικότητα του καθενός, κάνει την Ιωλκό μοναδική και αποτελεί και το μυστικό της επιτυχίας της. Η Μαρία είναι η λογική του μαγαζιού. Κρατάει τις ισορροπίες, φροντίζει ώστε όλα να πηγαίνουν ρολόι και παίρνει η ίδια τις παραγγελίες για να βρίσκεται όσο πιο κοντά σου γίνεται. 

Από την άλλη, ο Αλέξης, ένας άνθρωπος γεμάτος τρέλα και φαντασία. Ονειροπόλος και χαμογελαστός, θα σε υποδεχτεί -κυριολεκτικά- με μια αγκαλιά, θα σου φέρει το τσιπουράκι σου στο τραπέζι και θα σου πει και ένα ανέκδοτο. Ο συνδυασμός και των δύο μαζί, είναι ακαταμάχητος.

' Στηρίζουμε μικρούς Έλληνες παραγωγούς για το τσίπουρο και το κρασί μας.'

 

Ιωλκός, είναι η αρχαία ονομασία του Βόλου. Επηρεασμένο και από τον όμορφο Βόλο, απ΄όπου κατάγεται και ο Αλέξης, είναι και το μαγαζί. Ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια σε αυτό το concept, δηλαδή σαν τσιπουράδικο με μεζέδες, και εξελίχτηκε σε ένα εστιατόριο με υψηλής ποιότητας θαλασσινά και ολόφρεσκα ψάρια, από την Ικαρία.

'Από ψάρια στην Ιωλκό βρίσκεις ό,τι βγάζει η θάλασσα καθημερινά. Όλα μας τα ψάρια είναι φρέσκα και έρχονται από την Ικαρία και τη Λήμνο'

 

Απ΄τους ανθρώπους που εμπλουτίζουν με αυθεντικότητα το μαγαζί, δεν μπορεί να λείψει ο -εξίσου τρελός- chef της Ιωλκού, ο Κώστας Βούλγαρης. Ο Κώστας είναι από την Ικαρία, έχει τρομερή φαντασία, είναι πολύ δημιουργικός και αυτό φαίνεται στα πιάτα του.

Το μενού της Ιωλκού επικεντρώνεται στα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, που έρχονται κατευθείαν από την Ικαρία στο πιάτο μας. Εδώ θα βρεις όστρακα, καραβίδα, αστακό από την Ικαρία και την Λήμνο, χταποδάκι και ολόφρεσκα ψάρια. Με λίγα λόγια, μπορείς να βρεις ό,τι βγάζει η θάλασσα καθημερινά. Ακόμη, ο κατάλογος έχει πολλά ορεκτικά και μεζεδάκια για να συνοδεύσεις το τσίπουρο ή το ουζάκι σου και υπέροχες χειροποίητες αλοιφές. Δοκίμασε τον ταραμά, είναι απλά απίστευτος.

Το τηγανητό χταπόδι με μέλι πετιμέζι και τηγανητή ρόκα, απλά δεν μπορώ να το περιγράψω με λόγια. Θα σου πω απλά ότι έλιωνε στο στόμα και θα σου προτείνω να το δοκιμάσεις. Η καραβίδα κριθαρότο είναι σίγουρα από τα πιο δυνατά πιάτα του μαγαζιού, όπως και το φρέσκο φιλέτο τόνου με σάλτσα λεμονιού και μανιτάρια και το κριθαρότο με μελάνι σουπιάς. Κάθε μέρα, ανάλογα με το τι βγάζει η θάλασσα -για να καταλάβεις πόσο φρέσκα είναι όλα- μπορείς να απολαύσεις καρπάτσιο τόνου, καραβίδας ή μπαρμπούνι.

Από όστρακα, μπορείς να απολαμβάνεις καθημερινά μύδια, πετροσωλήνες, φρέσκια αχινοσαλάτα, κυδώνια γυαλιστερές, γαλλικά στρείδια πολύ καλής ποιότητας, φρέσκια ψίχα και χτένια. Το αποκορύφωμα όμως είναι το φρέσκο βασιλικό καβούρι Σκωτίας. Άμα παραγγείλεις αυτό το πιάτο, ο Κώστας -ο τρελός chef που σου έλεγα πριν- έρχεται στο τραπέζι σου, ανοίγει το καβούρι και στο σερβίρει με έναν πολύ εντυπωσιακό τρόπο.

Κάτι άλλο που μου έκανε εντύπωση και με έκανε να συνειδητοποιήσω την αυθεντικότητα του μαγαζιού ακόμα περισσότερο, είναι ότι επιλέγουν μικρούς Έλληνες παραγωγούς για το κρασί και το τσίπουρο, για να στηρίξουν τον τόπο μας. Οι άνθρωποι της Ιωλκού αγαπούν την Ελλάδα και αυτό φαίνεται.

΄To μόνο που θέλουμε είναι να γράψουμε ιστορία στην ποιότητα'

 

Ο χώρος του μαγαζιού είναι τόσο όμορφος και προσεγμένος, που ακόμα κι αν δεν να φας και θες απλά να πιεις ένα ούζο ή ένα τσίπουρο, είναι το ιδανικό μέρος για σένα. Με 12 ευρώ, μάλιστα, μπορείς να παραγγείλεις ένα τσίπουρο  200 ml και θα σου φέρουν 4 μεζεδάκια -η βολιότικη συνήθεια βλέπεις- για να το συνοδεύσεις.

Η Ιωλκός είναι ένα αυθεντικό τσιπουράδικο με εξαιρετική ποιότητα και παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις, που εδώ και 4 χρόνια είναι στέκι της Γλυφάδας. Δοκίμασέ το και εσύ -εάν δεν το έχεις κάνει ακόμα- και θα μας θυμηθείς. 

Info: ΙωλκόςΖέππου 15, Γλυφάδα, τηλ: 211-4111819

Φωτογραφίες: Νίκος Κατσαρός

blog comments powered by Disqus