ΨΑΡΙ

Ψάρι

Τα πιο γευστικά θαλασσινά από τα εστιατόρια και τις ψαροταβέρνες του νότου καταφθάνουν στο νηστίσιμο τραπέζι σου.

Tα 10 πιάτα της Σαρακοστής που πρέπει να δοκιμάσεις

TA ΑΧΝΙΣΤΑ ΜΥΔΙΑ ΤΟΥ BLUE FISH

Από την Νάουσα στην ακτή Βουλιαγμένης ήρθε το πιο gourmet εστιατόριο θαλασσινών που θα σου μείνει αξέχαστο από την πρώτη κιόλας επίσκεψη. Το Blue Fish φαίνεται να μην υστερεί σε κανέναν τομέα του, καθώς έχει μια αξιοζήλευτη τοποθεσία πάνω στην θάλασσα, ευγενέστατο προσωπικό και ιδιαίτερες γεύσεις που δεν έχεις δοκιμάσει ξανά. Ο σεφ του, Γιώργος Οικονομίδης μοιάζει να προσθέτει σε κάθε πιάτο μια ξεχωριστή πινελιά. Εκείνο που μας κέρδισε με την πρώτη μπουκιά ήταν τα πιο ιδιαίτερα μύδια αχνιστά που έχεις δοκιμάσει ποτέ σου. Μια παραλλαγή λοιπόν, στο αγαπημένο μας πιάτο που δε λείπει από κανένα νηστίσιμο τραπέζι, με γιαπωνέζικο πράσινο curry, ginger chilli και ζωμό καρύδας με lemongrass. Καυτερά όσο πρέπει ώστε να τολμήσουν να τα δοκιμάσουν ακόμη και εκείνοι που δεν προτιμούν τις πικάντικες γεύσεις, ενώ ταυτόχρονα είναι ελαφριά και δροσερά. Όταν κανείς δεν φανταζόταν το πόσο ωραία θα ταίριαζαν τα παραπάνω υλικά με τα μεγάλα και φρέσκα μύδια, ο Γιώργος Οικονομίδης έκανε το κάτι παραπάνω με απόλυτη επιτυχία.

Λεωφ. Ποσειδώνος 4, Βουλιαγμένη, 21 0967 1778

https://www.facebook.com/bluefishvouliagmeni/

TO PLATEAU ΘΑΛΑΣΣΙΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ JIMMY’S FISH AND THE SUSHI TAVERN

Δεν περίμενες εμάς να σου πούμε για το Jimmy's fish and the Sushi Tavern. Την περίοδο της Σαρακοστής μπορείς να απολαύσεις διάφορα εδέσματα, σήματα κατατεθέν της διαφορετικής ψαροταβέρνας που απέκτησε ο Πειραιάς από το 1996 και άλλαξε όλο το Μικρολίμανο. Αν θες κάτι για την περίσταση, υπάρχουν plateau με ό,τι ονειρεύεται ο ουρανίσκος σου, ειδικά φτιαγμένα για αυτήν την ημέρα. Αυτό της φωτογραφίας περιλαμβάνει άγρια στρείδια, στρείδια Νορμανδίας, κυδώνια, γυαλιστερές και πετροσωλήνες. Όλα είναι φρέσκα και διαλεγμένα από το έμπειρο χέρι του Μπάμπη Δημάκου, του ανθρώπου που μεγάλωσε δίπλα στον θρυλικό -και για την αλλαγή στη νυχτερινή ζωή του Πειραιά- Μιχάλη Τσατσάκη και στον οποίον εμπιστεύτηκε το μαγαζί ο δημιουργός του, προ διετίας.

Ακτή Κουμουνδούρου 46, Πειραιάς, 21 0412 4417

https://www.facebook.com/Jimmys-Fish-and-the-sushi-tavern-894940020569477

ΤΟ ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ ΚΑΡΑΒΙΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΓΑΡΜΠΗ

Ετοιμάζεται από γιουβέτσι ολικής άλεσης με ψητές καραβίδες, ψητή σελινόριζα, φρέσκια ντομάτα και μυρωδικά. Ξεχωρίζει για το κριθαράκι ολικής άλεσης, το οποίο έχει και αλεύρι Ζέας που- όπως τόνισε και ο σεφ του Εστιατορίου Γαρμπή, Μιχάλης Πήττας- "οργανοληπτικά είναι πολύ ανώτερο από κάποιο άλλο είδος αλευριού". Οι ψητές καραβίδες προέρχονται από ελληνικές θάλασσες και η ψητή σελινόριζα αναδεικνύει το άρωμα του σελίνου. Στο τελείωμά του θα γευθείς το καθαρό, παρθένο ελαιόλαδο. Σημαντικό! Το συγκεκριμένο πιάτο θεωρείται και ως ένα από αυτά που μας αρέσει να βάζουμε στο κέντρο του τραπεζιού για την παρέα. Το Γιουβέτσι Καραβίδας είναι και ένα παρεϊστικο ορεκτικό. Τα Κούλουμα εξάλλου- ημέρα έναρξης της Σαρακοστής- προέρχονται από τη λέξη "λούκουμα" που σημαίνει πως είναι όλα μαζεμένα στο κέντρο. Κι εμείς συμφωνούμε απόλυτα με αυτή τη λογική του κέντρου και της παρέας.

Εστιατόριο Γαρμπή, Ηλίου 21, Καβούρι, 2108963480

www.garbi.gr

ΤΑ ΒΑΣΙΛΙΚΑ ΧΤΕΝΙΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΦΑΒΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΩΔΙΟ

Το άρωμα της θάλασσας και η φινετσάτη γεύση από τα βασιλικά χτένια συνδυάζονται με τη γήινη, κρεμμώδη υφή της σαντορινιάς φάβας και τη σπιρτάδα του σχοινόπρασου, στο μενού του βραβευμένου εστιατορίου Ιώδιο στο Παλαίο Φάληρο. Ένα πιάτο που "παίζει" με τις αισθήσεις, σε μεταφέρει γευστικά στο καλοκαίρι και είναι σίγουρο ότι θα "σκλαβώσει" τους λάτρεις των οστρακοειδών. Οι φρέσκες θαλασσινές μυρωδιές που αναδύονται από την κουζίνα του Ιωδίου, και επισκέπτονται στην συνέχεια το τραπέζι μας, συνθέτουν το καλύτερο γευστικό σκηνικό για τα μεσημέρια και τα βράδια της Σαρακοστής.

Λεωφ. Αχιλλέως 119Β, Π. Φάληρο, 210 9884258

http://www.iodio.gr/el/

ΤΑ ΣΙΟΥΦΙΧΤΑ ΜΕ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ ΤΟΥ MEZZE

Στην καρδιά της Γλυφάδας, μπορείς να απολαύσεις τις πιο μοντέρνες αλλά και αυθεντικές θαλασσινές γεύσεις της Σαρακοστής. Το Mezze, πάντα με τις καλύτερες πρώτες ύλες και τις τεχνικές που έχουν κάνει γνωστό τον Όμιλο Καστελόριζο, μας στρώνει το νηστίσιμο τραπέζι και μας σερβίρει όλους τους φρέσκους θησαυρούς της θάλασσας. Αν θες να γευτείς κάτι διαφορετικό από το best selling γιουβετσάκι γαρίδας τότε διάλεξε τα σιουφιχτά με θαλασσινά. Τα λεμονάτα ζυμαρικά με κάππαρη, μύδια, κυδώνια, καλαμάρι, γυαλιστερές και γαρίδες -όταν το επιτρέπει η εποχή και υπάρχουν φρέσκα- τιμούν την κρητική παράδοση και ταυτόχρονα αναδεικνύουν την ελληνική δημιουργική κουζίνα. Αν πάλι αναρωτιέσαι με τι άλλο να συμπληρώσεις το σαρακοστιανό σου τραπέζι τότε μην αντισταθείς στο λευκό στιφάδο χταποδιού με κοκάρια και πορτοκάλι αλλά και στο εξαιρετικό καλαμάρι σχάρας και στους άλλους φρέσκους θαλασσομεζέδες.

Φοίβης 11 & Αγγέλου Μεταξά, Γλυφάδα, τηλ. 210 8980480

https://www.facebook.com/mezzeglyfada/

ΟΙ ΚΑΡΑΒΙΔΕΣ ΤΗΣ ΨΙΨΙΝΑΣ

Είναι η πιο πατροπαράδοτη ταβέρνα στο Παλαιό Φάληρο με ολόφρεσκα ψάρια και την αύρα του Σαρωνικού. Στην «Ψιψίνα» θα βρείτε κλασσικές συνταγές με μοντέρνα προσέγγιση θαλασσινών και μεγάλη γκάμα σπεσιαλιτέ δίνοντας ένα δημιουργικό τόνο στην εμπειρία του να απολαύσεις φρέσκα θαλασσινά. Δεν είναι τυχαίο ότι σε κάθε πιρουνιά έχεις την αίσθηση πως έχεις κάνει μια γευστική βουτιά στο Αιγαίο. Στην επίσημη περίοδο αγάπης για τα θαλασσινά επιλέγουμε την ολόφρεσκη βασίλισσα καραβίδα. Βραστή ή στα κάρβουνα μαριναρισμένη σε ανθό αλατιού συνοδεία ενός ντρέσινγκ αρωματικού ελαιολάδου και χυμό φρέσκου λεμονιού από τους ειδικούς ψήστες της «Ψιψίνας» που ξέρουν να αναδεικνύουν τη γεύση των θαλασσινών

Συνταγματάρχου Ζησιμόπουλου 96, Παλαιό Φάληρο, 21 0981 9072

http://www.psipsina.com.gr/

ΟΙ ΝΤΟΛΜΑΔΕΣ ΘΑΛΑΣΣΙΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ ΒΑΡΚΙΖΑΣ

Η αλήθεια είναι ότι η μοναδική τοποθεσία του πάνω στο λιμανάκι της Βάρκιζας είναι από μόνη της λόγος για να επισκεφτείς το Καστελόριζο. Όταν όμως η προνομιούχος θέα συνδυάζεται με εκλεπτυσμένα νηστίσιμα πιάτα, τότε έχεις έναν παραπάνω λόγο για να το επισκεφτείς. Από το ιδιαίτερα πλούσιο μενού του με θαλασσινά με την γνωστή ποιότητα του Ομίλου Καστελόριζο, ξεχωρίσαμε τους ντολμάδες θαλασσινών.Το δημιουργικό αυτό πιάτο με καλαμάρι και κουκούλες χταποδιού, σέσκουλα, αρωματικά βότανα και μελωμένη σάλτσα με άρωμα λεμονιού και μουστάρδας, αποτελεί μια ιδιαίτερη πρόταση για όσους αναζητούν κάτι διαφορετικό από τα τετριμμένα. Φυσικά, στον πλούσιο κατάλογο του εστιατορίου θα βρεις κι άλλους θαλασσομεζέδες, όπως την εξαιρετική καραβιδόψιχα, τα χτένια και τις γυαλιστερές αλλά και προτάσεις ζυμαρικών με θαλασσινά και άλλα οστρακοειδή.

Λ. Ποσειδώνος, Λιμανάκια Βάρκιζα, τηλ: 210-9655022, 

www.kastelorizo.com.gr

ΤΟ ΚΑΡΑΒΙΔΑΚΙ SASHIMI ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΟΥΡΑΜΠΕΗ

Νηστεία έχουμε, να μη φας τα καλύτερα; Σου αξίζει λοιπόν, να γευτείς τη γαριδόσουπα, ένα από τα πιο ξακουστά πιάτα του Δουράμπεη, το οποίο έχει αντέξει στο χρόνο αν σκεφτείς ότι "βγήκε" για πρώτη φορά στη σάλα του εστιατορίου στα τέλη της δεκαετίας του '60. Μπορείς πάλι, να επιλέξεις και το πιάτο της φωτογραφίας: είναι το καραβιδάκι σασίμι, έμπνευση της τρίτης γενιάς της οικογενείας που έχει την επιχείρηση. Προστέθηκε στον κατάλογο πριν τέσσερα χρόνια, με τους ιδιοκτήτες να ανταποκρίνονται στην ανάγκη των πελατών για υγιεινή διατροφή. Είναι κομμάτια φρέσκιας καραβίδας, με μυστική συνταγή των ανθρώπων που αν μη τι άλλο ξέρουν να διαχειρίζονται το ψάρι και τα θαλασσινά, ώστε να τα κάνουν πεντανόστιμα, στο βαθμό που το πιάτο έχει εξελιχθεί σε hit. Μη ψάξεις να το βρεις αλλού. Δεν υπάρχει.

Ακτή Δηλαβέρη 29, Πειραιάς, 2104122092

Η ΑΣΤΑΚΟΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ ΤΟΥ ΛΑΜΠΡΟΥ

Αστακομακαρονάδες υπάρχουν πολλές και κάθε εστιατόριο θαλασσινών που σέβεται τον εαυτό του οφείλει να την περιλαμβάνει στον κατάλογό του. Στον Λάμπρο στη Βουλιαγμένη, που χρονολογείται από το 1889, η αστακομακαρονάδα είναι μια από τις πιο γευστικές νηστίσιμες επιλογές που μπορεί να κάνει κάποιος, αφού ο ολόφρεσκος αστακός μαζί με τα ζυμαρικά με την αρωματική σάλτσα αναδεικνύουν με τον πιο αυθεντικό τρόπο τα αρώματα της θάλασσας. Από το τραπέζι δεν πρέπει να λείπουν φυσικά όλα τα υπόλοιπα θαλασσινά εδέσματα του Λαμπρου, αλλά αδιαμφισβήτητα, η αστακομακαρονάδα είναι η πρωταγωνίστρια της ημέρας.

Λεωφόρος Ποσειδώνος 20, Βουλιαγμένη, 210 8960144 

https://www.labrosrestaurant.gr/

ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ ΣΟΥΠΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΛΛΙΑ

Ο Τάσος Κόλλιας είναι ο ειδικός των θαλασσινών και το εστιατόριο του στο Παλαιό Φάληρο είναι το μέρος που θα βρεις τις πιο καλές και δυσεύρετες πρώτες ύλες από το θησαυρό της θάλασσας. Την Σαρακοστή που τα θαλασσινά έχουν την τιμητική τους ρίξε τα δίχτυα σου σε μια από τις πιο εκλεκτές θαλασσινές γεύσεις που μπορείτε να απολαύσετε στον «Κόλλια» ,δια χειρός Τάσου Κόλλια. Φυσικά μιλάμε για το μαύρο γιουβέτσι φρέσκιας σουπιάς μαγειρεμένο στο μελάνι της που θα ικανοποίησει τους λάτρεις της σουπιάς αλλά και θα κερδίσει νέους θαυμαστές που θα "αψηφήσουν" το μαύρο χρώμα για χάρη της γαστρονομικης αυτής νηστίσιμης απόλαυσης.

Λεωφόρος Ανδρέα Συγγρού 303, Τηλέφωνο: 21 0940 8620

http://kollias.gr/

blog comments powered by Disqus