ΤΑΒΕΡΝΕΣ

Ταβέρνες

Δεν θα μπορούσαμε σήμερα, μέρα που είναι, να απαντήσουμε σε άλλο ερώτημα πέρα από το προφανές: που πάμε όταν θέλουμε να απολαύσουμε γνήσιες και παραδοσιακές γεύσεις με έμφαση στην πρωτεϊνη.

Οι αγαπημένες μας ταβέρνες στα νότια προάστια

Τα Γιουβετσάκια για τον Μάνο Μίχαλο

Τρελαίνομαι με την τρέλα που μπορεί να έχει κάποιος με τη δουλειά του και ειδικότερα όταν μιλάμε για ταβέρνες, εστιατόρια και άλλα σημεία εστίασης. Στα Γιουβετσάκια η τρέλα είναι συνεχής εδώ και χρόνια με τον ιδιοκτήτη του μαγαζιού, τον κύριο Χάρη, να δίνει τα ρέστα του. Έχει φτιάξει ένα μενού βασισμένο σε εξαιρετικές πρώτες ύλες, τις οποίες βρίσκει σε ταξίδια του ανά την Ελλάδα ή σε πολύ επιλεγμένους προμηθευτές. Τα πιάτα είναι όλα κεντημένα στο χέρι, από τόνο Αλοννήσου μέχρι φοβερά φιλετάκια στη σχάρα και γενικώς ομορφιές και μαγειρέματα πολύ υψηλού επιπέδου. Στους τοίχους θα δεις φωτογραφίες με επωνύμους, πολιτικούς, δημάρχους, προέδρους κομμάτων, αλλά η πραγματική αξία είναι ότι οι οικογένειες το προτιμούν εδώ και πολλά χρόνια, γιατί ο κ. Χάρης τις φροντίζει με τον καλύτερο και πιο τίμιο τρόπο.

Μωρέως 45 και Ιθώμης 20, Άνω Γλυφάδα/ Τηλ.: 2109648081

Το Τεφαρίκι για την Ρομίνα Δερβεντλή

Μέχρι να πάω ήταν κάτι σαν urban legend της περιοχής. Ξέρεις, αυτή η ταβέρνα που μοιάζει με μεγάλη καντίνα, κάπου στην λεωφόρο Βάρης, όπου ψιθυριζόταν σε γνωστούς και άγνωστους κύκλους, και όλοι προσπαθούσαν να πάρουν τα credits ότι την είχαν ανακαλύψει πρώτοι. Η αλήθεια είναι ότι η φάση με το Τεφαρίκι είναι πολύ ιδιαίτερη: είναι ένα χαλαρό και καθόλου δήθεν μέρος- παρόλο που μαζεύει πλήθος "διασήμων"-  με value for money επιλογές, μακριά από όλα και όλους, όπου θα φας πολύ ωραία μπιφτεκάκια, πανσέτες, μπριζόλες και άλλα κρεατικά,πλούσιες σαλάτες και - φυσικά- πατάτες με αυγά. Η αλήθεια είναι ότι πλέον δεν είναι το κοινό μυστικό των κατοίκων της περιοχής. Ευτυχώς για εκείνους και για εμάς, έχει γίνει κάτι σαν trend που δεν φαίνεται ότι θα ξεθωριάσει σύντομα. 

Λεωφ. Βάρης-Κορωπίου 193, Κορωπί/ Τηλ: 210 6628694

Τα «Φιλετάκια» για τον Κωστή Πιερίδη  

                   

 Μπορεί να είναι λιγάκι τραβηγμένο το «νότια» για την περίπτωσή τους μιας και τα Φιλετάκια βρίσκονται στα σύνορα Δάφνης και Νέας Σμύρνης. Όμως το «αγαπημένη» είναι κάτι παραπάνω από ρεαλιστικό. Ταβέρνα οικογενειακή-επιχείρηση μια παλιομοδίτικη σάλα για το χειμώνα και κλασσική αυλή - λευκό χαλίκι και γλάστρες - για το καλοκαίρι. Μικρός, αλλά θαυματουργός κατάλογος: Ένα υπέροχο κρύο πιάτο, φρέσκες σαλάτες, ονειρική φάβα, καλαμάκια χοιρινά, παϊδάκια, "αληθινές τηγανητές" πατάτες και φυσικά τα «φιλετάκια» – δηλαδή τα νοστιμότερα χοιρινά φιλετάκια που θα βρεις (ίσως όχι μόνο στα Νότια). Αν πας δεύτερη φορά (δεν χωράει αμφιβολία) θα σε θυμηθούν, γιατί το πελατολόγιο στα «φιλετάκια» είναι πάντα σταθερό και γεωμετρικά αυξανόμενο. Το μαγαζί είναι αυστηρά για μερακλήδες. 

Εθνάρχου Μακαρίου 126, Δάφνη/ Τηλ: 21 0973 0682

Το Ρεμούτσικο για τον Πάνο Κοκκίνη 

Δυο τζάκια για το χειμώνα (και μια υπέροχη αυλή για όταν ανοίξει ο καιρός), μια υπέροχη οικογένεια που σέβεται την ιστορία και τον-κάθε- πελάτη της, μια ανακαινισμένη αγροικία του 1900 δυο βήματα από τη Βουλιαγμένης στο ύψος του Athens Metro Mall και, πάνω από όλα, κρέατα που έχουν γνωρίσει την αποθέωση εδώ και τρεις δεκαετίες. Ξεκινώντας από τα παϊδάκια του που έχουν ψηφιστεί ως τα καλύτερα της Αττικής, συνεχίζοντας με το κοντοσούβλι του για το οποίο οι έμπειροι κάνουν σταθερά προκράτηση, και καταλήγοντας σε ότι άλλο, παραδοσιακό και καλοφτιαγμένο (εγώ προτιμώ, πάντως, το σουβλάκι κοτόπουλο φιλέτο με κάρυ) παίζει στο μενού. Με λίγα λόγια, πες στον Ηλία πως σε στείλαμε εμείς και εμπιστέψου τον με τυφλά μάτια.

Αγίου Δημητρίου 120, Τηλ:210-9704515 

Ο Αντώνης στη Βούλα για την Πάμελα Λύτρα

Είναι ταβέρνα με την καθαρά παραδοσιακή έννοια, την απλή προσωποποιημένη επωνυμία, εκείνες τις καρέκλες που συχνά σε "τσιμπάνε" και τα καρό τραπεζομάντηλα σε λευκό- κόκκινο. Έχει μία οικογενειακή ατμόσφαιρα, ίσως γιατί πρόκειται και για οικογενειακή επιχείρηση και αποτελεί στέκι για όλες τις ηλικίες. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να πας με την παρέα χαλαρά μετά τη δουλειά ή και με την οικογένεια Κυριακή μεσημέρι. Σημείωσε ότι κάποια Σάββατα οργανώνει βραδιές με ζωντανή μουσική, ενώ τις καλές ημέρες έχεις τη δυνατότητα να απολαύσεις το φαγητό σου σε κάποιο από τα ηλιόλουστα τραπεζάκια που βρίσκονται πάνω στην πλατεία της Βούλας. Δοκίμασε τα ψητά και σίγουρα, το γεμιστό μπιφτεκάκι με τυρί! 

Αντώνης, Βασιλέως Παύλου 74, Βούλα, Τηλ: 210 8950246

Η "Στάνη του Χρήστου" για την Μαρίτα Αλημίση

Για την Κυρα Ουρανία στην Ηλιούπολη τα είπαμε πρόσφατα, οπότε ας μην ‘πoύμε τα ίδια αν και τέτοια μέρα θα το άξιζε. Ας μιλήσω για μια άλλη παραδοσιακή ψησταριά, εξίσου αγαπημένη η οποία ακούει στο όνομα "Στάνη του Χρήστου" . Λίγο πιο κάτω από τα βλάχικα της Βάρης, 50 χρόνια τώρα, υπάρχει μια ήσυχη κρεατοταβέρνα με κρεμαστό τζάκι, ζεστή ατμόσφαιρα και τεράστιες μερίδες όπου έχω περάσει τις περισσότερες Κυριακές της ανήλικης ζωής μου. Αρνί στη σούβλα, εξαιρετικό κοκορέτσι, μπριζόλες στα κάρβουνα και, φυσικά, παϊδάκια συνόδευαν για χρόνια την καθιερωμένη οικογενειακή έξοδο που δεν αναβαλλόταν ο κόσμος να χαλάσει. Σήμερα, συνεχίζω να πηγαίνω με τους γονείς μου αλλά και με καλούς φίλους κάθε φορά που θέλω να φάω ντόπιο, παραδοσιακά ψημένο κρέας με ποιότητα και περιποίηση που θα συναντούσε κανείς σε μια αυθεντική χασαποταβέρνα του '60 και όχι σε μια “απομίμηση" αυτής το 2017. Ως ενήλικη δε, εκτίμησα από την αρχή το κατσικάκι στην γάστρα, την σπεσιαλιτέ του μαγαζιού που είναι σκέτο λουκούμι. Στον μεγάλο κατάλογο με τα κρεατικά βρίσκεις από ζουμερό κοντοσούβλι και εξοχικό μέχρι μερακλίδικο πολίτικο γύρο και γενικώς νοστιμότατο σουβλάκι (δοκίμασέ το με κοκορέτσι επιμένω) ενώ το καλοκαίρι το κατάστημα διαθέτει έναν κήπο χάρμα που σηκώνει καλή παρέα και κρασί.

Βάκχου 30, 16672, Βάρη/ Τηλ. 2108971095, Κιν. 6944431533

To "George's Steak House" στη Γλυφάδα για την Μαργαρίτα Γραμματικού

Η αλήθεια είναι πως πολύ σπάνια θα αποφασίσω να πάω για φαγητό σε μια ταβέρνα στην Αθήνα. Προτιμώ να πηγαίνω στις κλασικές του χωριού κάθε φορά που πηγαίνω εκδρομή, ενώ έχω καταλήξει στην Αράχωβα για να φάω απλά την σταβλίσια μπριζόλα του Μπάμπη. Παρ' όλα αυτά, αν υπάρχει ένα μαγαζί που μπορεί να μου ανοίξει την όρεξη σε κάθε μου πέρασμα είναι ο George στην "μπιφτεκούπολη". Ίσως γιατί μου θυμίζει τα παιδικά μου χρόνια, όταν κάθε φορά που έλειπε η μαμά μου από το σπίτι ο μπαμπάς έλεγε ένα "Θα παραγγείλουμε" και ήξερες πως σε μισή ώρα θα έρθουν τέσσερις μπριζόλες από τον George. Τέσσερις φανταστικές μπριζόλες που δίπλα τους κάθε Τσικνοπέμπτη μοιάζει αστεία. Άντε και κανένα μπιφτέκι, για χάρη της περιοχής. 

Κωνσταντινουπόλεως 4, Γλυφάδα/ Τηλ.: 21 0894 6020 

Ο Αντώνης της Βούλας (πάλι) για τη Μαρία Πετροπούλου

Κοιτάξτε να δείτε τώρα τι γίνεται. Δεν είμαι της Τσικνοπέμπτης γενικά και με εκνευρίζει το γεγονός ότι "πρέπει" να βγω έξω, να ψάχνω να βρω τραπέζι κάπου γιατί όλα τα ταβερνάκια είναι γεμάτα, να στριμωχτώ στην καλύτερη, να υπομείνω ένα κακό σέρβις και τις περισσότερες φορές, ένα μέτριο φαγητό. Έτσι, έπειτα από έρευνες που έχω πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια, έχω καταλήξει στον Αντώνη στη Βούλα. Βρίσκω πάντα τραπέζι εύκολα, το φαγητό είναι αξιοπρεπέστατο, τα ψητά πολύ καλά, έχει και ζωντανή μουσική, αλλά και οικογενειακό κλίμα, δεν είναι απρόσωπο. Αυτά από εμένα. Απλά και λιτά. 

Βασιλέως Παύλου 74, Βούλα, Τηλ: 210 8950246 

Το Μαντρί για την Πωλίνα Παρασκευοπούλου

Δεν είμαι πολύ fan της ταβέρνας στην πρωτεύουσα, την προτιμώ κυρίως σε νησιά, δίπλα στο κύμα αλλά όταν η μέρα ή η όρεξη το επιτάσσει, το μυαλό μου πάντα πάει στο Μαντρί, την ταβέρνα που γνωρίζω από μικρή γιατί βρίσκεται κοντά στο σπίτι μου και οι ιδιοκτήτες της είναι παιδικοί μου φίλοι. Από το 1977, η οικογένεια Καραΐνδρου έχει μετατρέψει σε hotspot το βουνό της Τερψιθέας κι εμάς που μένουμε πιο κάτω, ζωντανό παράρτημα πληροφοριών για την ακριβή τοποθεσία της ταβέρνας (τρώμε και τους περιπτεράδες!). Με την καλύτερη -ομολογουμένως- θέα στη Γλυφάδα και την αύρα εξοχής δεν είναι να απορεί κανείς, ιδιαίτερα φέτος μάλιστα που ανακαινίστηκε με γήινα και industrial στοιχεία κι έγινε πιο "ζεστή" και cosy. 

Βαρδουσίων 29, Τερψιθέα Γλυφάδας, τηλ. 21 0962 3071

blog comments powered by Disqus