ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΟΡΩΝ

Τα μαγαζιά της Αθήνας που ξεκίνησαν από τα νότια προάστια

Εκτός από όλα τα υπόλοιπα, τα νότια προάστια εξάγουν και σούπερ επιτυχημένες επιχειρήσεις. Αυτά τα μαγαζιά είναι η χειροπιαστή απόδειξη.

Alpino Cucina Italiana

Με ιστορία σχεδόν μισού πια αιώνα, το Alpino είναι σίγουρα ένα από τα πιο ιστορικά ιταλικά εστιατόρια της Αθήνας. Άνοιξε για πρώτη φορά το 1973, ως μια κλασική πιτσαρία της εποχής, στη λεωφόρο Αμφιθέας. Το 1981 μεταφέρθηκε κοντά στην παραλιακή (Σειρήνων και Άτλαντος). Παραμένοντας στο Παλαιό Φάληρο αλλά περνώντας πια στη δεύτερη γενιά της οικογένειας Σκάρλα, το 1997 μετακόμισε στη λεωφόρο Ποσειδώνος, όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα. Τα τελευταία χρόνια έχει βαλθεί να μυήσει και τα βόρεια προάστια στην αυθεντικά ιταλική κουζίνα του, οπότε το βρίσκουμε και στο Χαλάνδρι, σε έναν υπέροχο χώρο με διακόσμηση εμπνευσμένη από την αριστοκρατική Φλωρεντία.

(Λεωφ. Ποσειδώνος 4, Παλαιό Φάληρο | Παπανικολή 66, Χαλάνδρι)

 

Dry & Raw by Drakoulis 

Η συγκλονιστική ιστορία του Δρακούλη ξεκινά πολλά χρόνια πίσω, από τη Νέα Σμύρνη, όπου ένα συνοικιακό κρεοπωλείο εξελίχθηκε σε κάτι που όμοιό του δεν θα βρεις πουθενά αλλού. Η μεγάλη επιτυχία του τον έκανε γνωστό σε όλη την Αθήνα. Ετσι, μοιραία άνοιξε και το επόμενο κατάστημά του στη Βούλα ενώ, μετά τα Νότια, το fancy κρεοπωλείο κατέβηκε στη Μύκονο και στη συνέχεια στο κέντρο της Αθήνας -και συγκεκριμένα στο Κολωνάκι- με το εστιατόριο Drakoulis Dry and Raw. Στα Drakoulis Dry and Raw (πλέον σε Βούλα και Κολωνάκι) θα ανακαλύψεις μια μεγάλη γκάμα από εκλεκτά κρέατα, τέλεια μαγειρεμένα ή ωμά, signature πιάτα, εξωτικές σαλάτες και λαχταριστά επιδόρπια.

(Λεωφ. Βασιλέως Παύλου 103, Βούλα | Αγίας Σοφίας 90, Νέα Σμύρνη | Σκουφά 52, Κολωνάκι)

 

Ice Roll

iceroll glyfada

Το μοναδικό στο είδος του παγωτό που φτιάχνεται με τις πιο φρέσκες ύλες μπροστά στα μάτια σου αγαπήθηκε πολύ (και γρήγορα) στα νότια. Και, διαγράφοντας ένα μοναδικό success story, βρέθηκε σύντομα στο Μοναστηράκι αλλά και εκτός Αττικής: Την απολαυστική εμπειρία Ice Roll μπορείς να απολαύσεις πια όχι μόνο στην Αθήνα, αφού έχει ήδη φτάσει στη Λάρισα και τη Ρόδο (και αναμένεται και αλλού).

(Γιαννιτσοπούλου 2, Γλυφάδα | Αθηνάς 2 & Ερμού, Αθήνα)

 

Burger Joint

Το burger που δημιουργήθηκε και αγαπήθηκε στα Νότια Προάστια και κατάφερε να μιλάει όλη η Αθήνα για αυτό. Μετά τη Γλυφάδα, λοιπόν, το Burger Joint, άνοιξε το αδερφάκι του στο Νέο Ψυχικό, όπου γίνεται ο ανάλογος χαμός που γίνεται και στο πρώτο κατάστημα. Και επειδή ούτε δυο Burger Joint ήταν αρκετά, στη συνέχεια άνοιξε και τρίτο αδερφάκι στη Νέα Σμύρνη. Έτσι, είτε βρίσκεσαι στα νουπου είτε στα βουπου, μπορείς να απολαμβάνεις τo Unami burger σου.

(Πλ. Νυμφών 1, Γλυφάδα | Σολωμού 4, Νέο Ψυχικό | Λεωφ. Ελ. Βενιζέλου 93, Νέα Σμύρνη )

 

Ο Πρόεδρος

Το κεμπαπτζίδικο “Ο Πρόεδρος” στη Γλυφάδα είναι αξία για τους Νότιους και ιδανικό μέρος για να χτυπάμε τα κεμπάπ μας. Παραδοσιακά πιάτα, όπως κεμπάπ γιαουρτλού, ιμάμ και σουτζούκι ή παστουρμά τα έχουμε λατρέψει. Μετά την επιτυχημένη του πορεία στο Νότο, όπου άνοιξε παραρτήματα μεταξύ άλλων στην Ηλιούπολη και στον Άλιμο, ο Πρόεδρος άνοιξε ακόμα στο Χολαργό, τα Μελίσσια, το Περιστέρι και σε άλλα σημεία (ακόμα και στην Κύπρο), μυώντας τους πάντες στο περίφημο κεμπάπ του.

Δες εδώ όλα τα καταστήματα.

 

Zuccherino

Μετά το Παλαιό Φάληρο και τη Νέα Σμύρνη, το κέντρο της πόλης έχει αποκτήσει και αυτό το Zuccherino του. Ολόφρεσκο παγωτό σε πολλές πολλές πολλές γεύσεις -ξεπερνούν συνολικά τις 100- χειροποίητα cheesecake, προφιτερόλ, σουφλέ και εννοείται βάφλες είναι μόλις λίγα από αυτά που μπορείς να απολαύσεις στο Zuccherino. Οπότε όταν φεύγουμε από τα Νότια και βρισκόμαστε προς Μοναστηράκι, μια στάση στο Zuccherino είναι must.

(Μητροπόλεως 80 , Μοναστηράκι | Πρωτέως & Σειρήνων 48, Π.Φάληρο | Αγ. Αλεξάνδρου 41 & Ναϊάδων, Π.Φάληρο | 2ας Μαΐου 12, Πλατεία Ν.Σμύρνης)

 

Μυρτιά

Μια από τις αγαπημένες ταβέρνες των νοτίων προαστίων, η Μυρτιά, ιδιαίτερα γνωστή για τις τεράστιες μερίδες της, βγήκε εκτός συνόρων. Στη Μυρτιά θα απολαύσεις ψητά κρέατα, όπως χοιρινή μπριζόλα, μπιφτέκια, αλλά και επιλεγμένα ορεκτικά φτιαγμένα με μεράκι και τις καλύτερες πρώτες ύλες. Εμείς θα σου τονίσουμε ξανά πως οι μερίδες είναι πραγματικά μεγάλες, γι’ αυτό καλύτερα να μην έχεις τσιμπήσει νωρίτερα. Και για το τέλος να αφήσεις λίγο χώρο για τους εκλεκτούς λουκουμάδες που έρχονται ως κέρασμα. Όλα αυτά πλέον τα νόστιμα πιάτα τα απολαμβάνουν εδώ και δύο χρόνια και στα δυτικά προάστια, συγκεκριμένα στο Περιστέρι.

(Αϊδινίου 55, Νέα Σμύρνη | Αγίας Παρασκευής 24, Περιστέρι)

 

Akanthus

Το αγαπημένο Akanthus έχει γράψει τη δική του ιστορία στα νότια, προσφέροντάς μας μερικές από τις πιο ξέφρενες νύχτες μας. Ξεκίνησε το 2002, στην περίφημη «Μπιφτεκούπολη» της οδού Κωνσταντινουπόλεως, στη Γλυφάδα, στη συνέχεια (μετά τη μεγάλη επιτυχία του) βρέθηκε στην παραλία της Γλυφάδας, όπου στεγάστηκε από το 2004 μέχρι το 2013 και από το 2014 βρίσκεται στην ακτή του Ήλιου στον Άλιμο, όπου έχει ολοκληρώσει έξι τρελά καλοκαίρια. Παράλληλα, άνοιξε και στο κέντρο και συγκεκριμένα στο Γκάζι, όπου μας χαρίζει ακόμα περισσότερες -αυτή τη φορά χειμωνιάτικες- ξέφρενες νύχτες.

(Παραλία Αλίμου | Ιερά Οδός 16, Αθήνα)