ΠΑΜΕ ΔΙΑΚΟΠΕΣ

10+1 γευστικές στάσεις που πρέπει να κάνεις στην Αίγινα

Η Ελίνα Αργύρη, ιδρύτρια του weloveaegina, μας προτείνει νόστιμες γευστικές στάσεις που αξίζει να κάνουμε στη δυτική πλευρά του όμορφου νησιού.

Ότι η Αίγινα είναι εύκολος προορισμός – από θέμα απόστασης αλλά και οικονομικό – το γνωρίζεις. Ότι όμως φημίζεται για τις πολλές επιλογές σε καλό φαγητό το ήξερες;

Μέσα από αυτό το άρθρο μας θα σε πάρουμε μαζί μας σε ένα γευστικό οδοιπορικό στη Δυτική μεριά της Αίγινας, για να συνδυάσεις γεύσεις και κορυφαίο ηλιοβασίλεμα. Στόχος μας: Να σου προτείνουμε το καλύτερο πιάτο σε κάθε μαγαζί, αυτό που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις.

Το πλοίο σε αφήνει στο λιμάνι κι εσύ κάνεις μία βόλτα στην παραλιακή, λίγο χάζι στα μαγαζιά και τα σκάφη, ανεβάζεις τα πρώτα stories και τότε, απότομα συνήθως, έρχεται η ώρα που η πείνα χτυπάει κόκκινα. Και εκείνη την ώρα δεν έχεις καμία διάθεση να ψάχνεις, να ρωτάς ποιο είναι το καλό μαγαζί για φαγητό στη Αίγινα, τι πιάτο να επιλέξετε με την παρέα σου και ούτω καθεξής. Σου έχουμε τη λύση! Πάμε μαζί να δούμε, με σειρά εμφάνισης στο χάρτη, ποια εστιατόρια σου προτείνουμε αλλά και τι να δοκιμάσεις.

Ξεκινάμε με τη «Νήσο», ένα all day café bar restaurant με προνομιακή θέση και θέα στη μαρίνα του λιμανιού της Αίγινας που το καθιστούν must-try προορισμό. Στη Νήσο δεν πρέπει να φύγεις αν δε δοκιμάσεις τα bao buns με ψητό χοιρινό και κινέζικη sticky sause από την κατηγορία bar & finger food.

Επόμενη στάση «Κάππος Έτσι», με την όμορφη αυλή, στον πρώτο παράλληλο του παραλιακού δρόμου. Εκεί αν ήθελες να παραγγείλεις μόνο ένα πιάτο, αυτό θα έπρεπε ασυζητητί να είναι η φέτα Fest, σε κρουστά από σουσάμι και φιστίκι Αιγίνης με μέλι και ξύδι μπαλσάμικο. Σκέφτεσαι κάτι καλύτερο από αυτό;

Τώρα αν η παρέα θέλει ελληνική (και ζωντανή) μουσική, η πρόταση είναι μία: «Κρητών Γεύσεις». Και πάλι στον πρώτο παράλληλο του παραλιακού δρόμου, σε ένα από τα όμορφα σημεία της πόλης, θα σου προτείναμε ως κορυφαία επιλογή την κρητική καρμπονάρα με χειροποίητα ζυμαρικά, απάκι, φρέσκα μανιτάρια και κίτρινα κρητικά τυριά. Πιο πολλή Κρήτη, δε γίνεται!

Βγαίνοντας ακριβώς έξω από την κύρια είσοδο της πόλης, κινούμενος προς Πέρδικα, κάνεις απαραίτητα μία στάση στη «Φου Φου», το ψητοπωλείο – στέκι του νησιού όπου, μην μπορώντας να επιλέξεις ένα από τα (δικής τους παραγωγής) κρέατα, παραγγέλνεις μία ποικιλία 2 ή 4 ατόμων που έχει μέσα λίγα από όλα (γύρο, καλαμάκια, κεμπάπ, σεφταλιά, πανσέτα, λουκάνικο, μπιφτέκι). Με ένα πιάτο, παίρνεις μία καλή συνολική γεύση της ποιότητας των πρώτων υλών που χρησιμοποιεί η οικογένεια του Σαράντη Σώρρου.

Σχεδόν απέναντι, πάνω στην άμμο, βρίσκεται ο γνωστός «Μπάμπης», εστιατόριο με μεγάλη δημοφιλία που την αξίζει όχι μόνο λόγω της θέσης του αλλά και των γεύσεων του. Στην ίδια λογική, κάθεσαι να δοκιμάσεις το φανταστικό του κοτόπουλο με φιστίκι και ανθότυρο με σάλτσα λημνιώτικου κρασιού. Η εικόνα και μόνο του πιάτου βεβαιώνει την απόλαυση που θα ακολουθήσει.

Και η γευστική βόλτα συνεχίζεται σε ένα από τα πιο γνωστά, για τα μαγειρευτά του, εστιατόρια του νησιού, το «Μάνιτα στο Κύμα», στο 1,5 χλμ από την πόλη, στην περιοχή Φάρο. Η Εύη και η ομάδα της θα δυσκολευτούν να σου προτείνουν μόνο ένα πιάτο, αλλά, αν πρέπει, τότε αυτό θα είναι το χταπόδι με πετιμέζι. Πρωτότυπη συνταγή σε μία μοναδική εκτέλεση που σε αποζημιώνει, και με τη θάλασσα στο πιάτο.

Η βόλτα στη δυτική πλευρά της Αίγινας ολοκληρώνεται φτάνοντας μέχρι το τέρμα του δρόμου, τη γνωστή και αγαπημένη περήφανη Πέρδικα. Στο μπαλκόνι της θα βρεις κάποια από τα πιο ωραία εστιατόρια του νησιού κι εμείς αυτή τη φορά σου προτείνουμε να κάτσεις στο «Δέκα». Εδώ το φρέσκο ψάρι είναι εγγύηση και το ψήσιμο τέχνη (με καλλιτέχνη το Γιάννη). Μία μερίδα σαρδέλα φιλέτο με μαϊντανό, κρεμμύδι, λεμόνι και παρθένο ελαιόλαδο είναι ό,τι πιο απλό μα παράλληλα ό,τι πιο γευστικό, ελληνικό και θρεπτικό μπορείς να επιλέξεις.

Για να σβήσει η έντονη γεύση της σαρδέλας, είναι απαραίτητο ένα καλό γλυκό! Μιας και θα είσαι στην Πέρδικα, δοκίμασε τη σπιτική φιστικόπιτα της κας Σωζίας στο «Μικρό Καφέ». Με θέα τη θάλασσα, τη Μονή (το απέναντι νησάκι) και το ηλιοβασίλεμα, θα την απολαμβάνεις γνωρίζοντας ότι η χάρη του  συγκεκριμένου γλυκού έχει φτάσει μέχρι την Ιταλία όπου ταξιδεύει με ειδικά ταψιά.

Και επιστρέφουμε στη βάση μας, στην πόλη της Αίγινας. Ένα κρυμμένο μυστικό είναι το «Μελένιο», ζαχαροπλαστείο μέσα στα στενά της πόλης, σε ένα πολύ όμορφο σημείο, μία ανάσα από τον εμβληματικό Πύργο του Μαρκέλλου. Θα μπεις και θα ζητήσεις ένα εκμέκ κανταΐφι, το γλυκό που διαλέγει όποιος ξέρει από γλυκά. Φρεσκότατο και τόσο γλυκό όσο πρέπει.

Η γευστική αυτή βόλτα δε θα μπορούσε να μην περνάει από το θρυλικό «Αιάκειον», με τα 60 χρόνια ιστορίας στη μέση της παραλιακής οδού της Αίγινας. Ζήτα ένα “Κιουνεφέ” με αγνό παγωτό καϊμάκι και γλυκό κουταλιού βύσσινο και ζήτα ακόμα να σου πουν ιστορίες για τα γλυκά του, τους ανθρώπους που έχουν περάσει από εκεί, την ίδια την Αίγινα.

Και βέβαια, για το τέλος, δε γίνεται να μη δοκιμάσεις κάποιο από τα προϊόντα φιστικιού για τα οποία είναι τόσο γνωστό το νησί. Στο περίπτερο του Φιστικάτου, απέναντι από το λιμάνι, θα βρεις μεγάλη ποικιλία αλλά σου προτείνουμε να ξεκινήσεις με το φιστικοβούτυρο χωρίς γλουτένη, μία gourmet επιλογή, γευστική και υγιεινή όπως πρέπει.

Σου άνοιξε η όρεξη; Κλείσε εισιτήρια και ξενοδοχείο και έφυγες!

Μάθε εδώ περισσότερα για τα εστιατόρια της Αίγινας.

Πηγή: www.weloveaegina.com