ΠΑΜΕ ΔΙΑΚΟΠΕΣ

Γαλαξίδι, ιδανικός προορισμός για τα Σαββατοκύριακα

Τρεις ώρες από την Αθήνα βρίσκεται η κωμόπολη όπου θα απολαύσεις βόλτες στα καντούνια, ποδηλατάδα γύρω από τη θάλασσα και φρέσκο ψάρι.

Τα καπετανόσπιτα, η βόλτα στη χερσόνησο με το πευκόδασος και τα γραφικά καντούνια του τόπου συνθέτουν ένα ξεχωριστό προορισμό ιδανικό για τα ανοιξιάτικα Σαββατοκύριακα.

Το Γαλαξίδι έχει πλούσια ναυτική ιστορία μιας και όπως είναι γνωστό οι καπεταναίοι της γραφικής παραθαλάσσιας κωμόπολης  μετέφεραν εμπορεύματα σε ολόκληρη τη Μεσόγειο – τότε που ο ευλογημένος αυτός τόπος γνώρισε μεγάλες δόξες.

 

Τι να κάνετε

Βόλτα στα παραδοσιακά καντούνια του παραδοσιακού οικισμού, όπου θα εντυπωσιαστείς από τα καπετανόσπιτα. Από την αρχιτεκτονική των κτιρίων θα ανακαλύψεις την ιστορία του τόπου και θα μεταφερθείς πίσω στο χρόνο την περίοδο του 18ου και 19ου αιώνα όπου ήταν εμπορικό λιμάνι της χώρας μας. Αξίζει να μπεις μέσα σε ένα καπετανόσπιτο, καθώς τα περισσότερα από αυτά έχουν νταβάνια σχεδιασμένα από Ιταλούς ζωγράφους με ιδιαίτερες τεχνοτροπίες.

Επίσκεψη στο Ναυτικό και Εθνολογικό Μουσείο. Εκτός από τη ναυτική πινακοθήκη φιλοξενεί και αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής.

Εκδρομή στους Δελφούς.  Αφού έφτασες μέχρι εδώ μπορείς να πας στο σημαντικότερο μαντείο του αρχαιοελληνικού κόσμου.

Νοίκιασε ποδήλατο και περιπλανήσου μέσα στα κουντούνια, αλλά και γύρω- γύρω από τη θάλασσα. Μπορείς να δεις ρωτώντας κάποιον ντόπιο να σου δείξει το αρχοντικό, όπου εκεί γυρίστηκε η τηλεοπτική σειρά «Πρόβα νυφικού».

 

Επίσκεψη στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου. Ο πρώτος ναός –αφιερωμένος στον προστάτη των ναυτικών- υπολογίζεται πως χτίστηκε τον 7 ο αιώνα, ενώ το 1800 οι κάτοικοι του τόπου έχτισαν ένα μεγαλύτερο ναό με προσωπικά τους έξοδα.

Γαστρονομικοί προορισμοί

Πρωινό στο Γανυμίδη. Το πιο ξακουστό πρωινό του τόπου σερβίρεται στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο. Γευστικά πιάτα προσεγμένα και με την καλύτερη πρώτη ύλη. Γιατί αν δεν απολαύσεις εκεί το πρώτο γεύμα της ημέρας είναι σαν να μην έχεις φάει ποτέ στο Γαλαξίδι.

Για φρέσκο ψάρι στον Τάσο. Δίπλα στη θάλασσα θα απολαύσεις φρέσκα ψαράκια όπως αθερίνα, σαρδέλα, ροφό και μπακαλιάρο σκορδαλιά. Για αρχή ξεκίνησε με χόρα, πατάτες τηγανιτές και γίγαντες.

Το παραδοσιακό γλυκό του τόπου είναι το ραβανί με ρύζι. Οι γυναίκες το έφτιαχναν με ρύζι για να διατηρείται φρέσκο μιας και το έστελναν στους άντρες τους που ήταν στα καράβια.

Δοκίμασε το τοπικό γλυκό στο Κονάκι. Εκεί θα βρεις πολλά καλά γλυκά μεταξύ άλλων σπιτικές μαρμελάδες με καρύδι και νεράτζι.