ΠΑΜΕ ΔΙΑΚΟΠΕΣ

Όλα όσα αξίζει να κάνετε στις γιορτινές Βρυξέλλες

Βρεθήκαμε για 72 ώρες στην άκρως χριστουγεννιάτικη πρωτεύουσα του Βελγίου, απολαύσαμε το μαγικό light show στην Grand Place και δοκιμάσαμε τοπικές γεύσεις (και πολλές βάφλες) στα Christmas markets.

Φτάνοντας στην πόλη των Βρυξελλών ο καιρός είναι μουντός, τα σπίτια χωρίς χριστουγεννιάτικα φωτάκια και οι δρόμοι γεμάτοι κίνηση. «Μα καλά που είναι όλο αυτό το Christmas spirit που είναι απόλυτα συνδεδεμένο με τις Βρυξέλλες;» έχω αρχίσει να αναρωτιέμαι από μέσα μου.

Γιατί ο λόγος που ήμουν εκεί ήταν η επίσκεψη μου στο Ευρωκοινοβούλιο (θα διαβάσετε προσεχώς άρθρο), ωστόσο όλοι μα όλοι με θεωρούσαν τυχερή που θα βρεθώ στις γιορτινές Βρυξέλλες.

Η απάντηση ήρθε λίγες ώρες αργότερα όταν πήγα στην πιο επιβλητική πλατεία της Ευρώπης στη Grand Place κι αφού είχα περπατήσει από εντυπωσιακά στολισμένους δρόμους που μοσχομύριζαν φρεσκοψημένες βάφλες.

Στην κεντρική πλατεία Grand Place δεσπόζει το χριστουγεννιάτικο δέντρο και από πίσω μια φάτνη που όλοι πάνε να φωτογραφηθούν. Φυσικά το βλέμμα μου ήταν στραμμένο στα εντυπωσιακά κτίρια της πλατείας -εκπληκτικής αρχιτεκτονικής με μπαρόκ προσόψεις, διακοσμημένους θόλους και αετώματα και περίτεχνα πέτρινα αγάλματα. Την περίοδο των γιορτών θα θαυμάσετε το παιχνίδι των φωτισμών και των ήχων που γίνεται στο δημαρχείο και είναι πραγματικό υπέρ-θέαμα.

Λίγο πιο πέρα από την πλατεία βρίσκεται το Manneken Pis, ένα μικρό μπρούτζινο άγαλμα το οποίο απεικονίζει ένα αγόρι να ουρεί σε ένα σιντριβάνι. Υπάρχουν διαφορετικές εκδοχές για το λόγο που κατασκευάστηκε το συγκεκριμένο άγαλμα, το οποίο είναι από τα πιο χαρακτηριστικά σύμβολα των Βρυξελλών.

Στο δρόμο του Manneken Pis θα βρείτε πολλούς γευστικούς πειρασμούς με χαριτωμένα μαγαζάκια που πουλάνε φρεσκοψημένες βάφλες και σοκολατάκια. Οι περισσότερες βιτρίνες μέσα στις γιορτές είναι τόσο όμορφα στολισμένες με σοκολατένια δεντράκια, ξωτικά, Άη Βασίλη που θα κάνετε συχνά στάσεις να τα απολαύσετε ή να τα φωτογραφήσετε.

Η γοητευτική και πολυπολιτισμική πλατεία της Sainte Catherine από τις αρχές Δεκεμβρίου φοράει τα γιορτινά της, καθώς εκεί φιλοξενείται η χριστουγεννιάτικη αγορά όπου μπορείτε να γευτείτε βάφλες -προτείνω να δοκιμάσετε την απλή βάφλα με τη ζάχαρη άχνη για να γευτείτε την απλότητα των υλικών- το παραδοσιακό ζεστό Gluhwein, αλλά και μύδια που ετοιμάζονται μπροστά στα μάτια σας και είναι από τα πιάτα που αξίζει να δοκιμάσετε στις Βρυξέλλες. Στην συγκεκριμένη πλατεία που είναι ο πιο κεντρικός δρόμος των Βρυξελλών θα βρείτε καταστήματα με ρούχα -ακόμα και τις γιορτές έχουν εκπτώσεις.

Φυσικά μια στάση στο Ευρωκοινοβούλιο επιβάλλεται καθώς εκεί χτυπάει η καρδιά της Ευρώπης. Αφού περάσετε από ένα σχολαστικό έλεγχο αξίζει να δείτε το Parlamentarium για να μάθετε πως ακριβώς λειτουργεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να επισκεφτείτε το Ημικύκλιο. Στις ημερίδες που διοργανώνουν οι Ευρωβουλευτές πολλοί φοιτητές και κάτοικοι των Βρυξελλών μπορούν να τις παρακολουθήσουν.

Από τα πιο όμορφα πάρκα είναι το Jardin du Petit Sablon όπου το συντριβάνι, τα αγάλματα και η δομή του είναι τόσο ξεχωριστά, ενώ την άνοιξη και το καλοκαίρι ανθίζουν πολύχρωμα λουλούδια.

Από τα πιο επιβλητικά κτίρια είναι το Παλάτι των Βρυξελλών όπου κατοικεί η Βασιλική οικογένεια. Οι επισκέπτες έχουν πρόσβαση μόνο σε πολύ συγκεκριμένους χώρους.

Μία ώρα από τις Βρυξέλλες απέχει η Μπριζ όπου αξίζει το χρόνο σας. Το σκηνικό είναι παραμυθένιο καθώς θα περπατήσετε σε πλακόστρωτα, μεσαιωνικά δρομάκια, θα δείτε μπαρόκ αγάλματα, ρομαντικά μπιστρό, άμαξες και φυσικά η μυρωδιά της φρέσκιας βάφλας θα σας συντροφεύει σε όλο το ταξίδι σας.