ΠΑΜΕ ΔΙΑΚΟΠΕΣ

Téchnē, το εστιατόριο των νοτίων στην Ύδρα

Δυο παιδικοί φίλοι από τα νότια προάστια επέλεξαν να μας προσφέρουν ένα μοναδικό γαστρονομικό ταξίδι που ξεκίνησε στο βροχερό Λονδίνο και κατέληξε σε ένα καρνάγιο του 1870.

Από τη Βέρα Πελεκάνου

‘Στα διάφορα λεξικά téchnē είναι όρος που ετυμολογικά προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη τέχνη και συνεπάγεται το συνδυασμό πρακτικών δεξιοτήτων, συστημικών γνώσεων και έμπνευσης για τη δημιουργία ή την επίτευξη ενός στόχου. Θεωρήσαμε ότι το Téchnē μας ταιριάζει απόλυτα’, μας διευκρινίζει -στην πρώτη αυτονόητη ερώτηση μας- ο ένας εκ των δύο ιδιοκτητών, Ιάσoνας Μπάριος, ο οποίος εργαζόταν στο Λονδίνο ως τραπεζικό στέλεχος για 10 χρόνια.


Προσθέτοντας πως ‘Τέχνη με την έννοια τόσο της καλλιτεχνίας όσο και της μαστοριάς, καθώς η Ύδρα κατά το παρελθόν έχει εμπνεύσει και συνεχίζει να εμπνέει τόσους πολλούς Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, αλλά έχει επίσης γεννήσει πολλούς σπουδαίους μάστορες που έχτισαν όλα αυτά τα υπέροχα κτίσματα και τα ξύλινα καράβια. Στις μέρες μας πολλοί θεωρούν δικαίως τη γαστρονομία σαν μια μορφή τέχνης. Οπότε το όνομα ήταν ιδανικό’


Όσον αφορά για το ποιος παρακίνησε τον Ιάσονα να ασχοληθεί επιχειρηματικά με την εστίαση και να δημιουργήσουν μαζί το ατμοσφαιρικό αυτό εστιατόριο, σίγουρα τον σημαντικότερο ρόλο έπαιξε ο παιδικός φίλος, συνιδιοκτήτης και σεφ Γιάννης Μιχαλόπουλος με μεγάλη εμπειρία ως executive chef σε πολύ γνωστά εστιατόρια του Λονδίνου. Καθώς επίσης η κοινή αγάπη τους για την ελληνική γαστρονομία.


Συγκεκριμένα η ιδέα γεννήθηκε τον Νοέμβριο του 2015, με το Téchnē να ανοίγει τις πόρτες του τον Μάιο του 2016 και να γνωρίζει ανέλπιστη επιτυχία και μάλιστα πολύ σύντομα, με πελάτες όχι μόνο Έλληνες αλλά και ξένους οι οποίοι επισκέπτονται τα νησιά του Αργοσαρωνικού. Ανάμεσα τους πολλοί νότιοι, οι οποίοι δεν διστάζουν να τους σταματήσουν τον χειμώνα (που το μαγαζί είναι κλειστό) στους δρόμους των νοτίων προαστίων και να τους συγχαρούν για την εξαιρετική δουλειά τους.


Το μυστικό της επιτυχίας, πέρα από το αριστουργηματικό περιβάλλον, είναι το περίτεχνο γαστρονομικό ταξίδι που προσφέρει, το οποίο περιλαμβάνει πιάτα μοντέρνας ελληνικής κουζίνας με σαφείς ευρωπαϊκές επιρροές. Όλα αυτά με bonus τα signature cocktails που μπορεί να δοκιμάσει κάποιος και να συνδυάσει αρμονικά με το γεύμα του.

‘Ο Γιάννης αποτυπώνει στα πιάτα αυτό που τον εκφράζει’, μας λέει ο Ιάσονας. Καθώς επίσης, προσθέτουμε εμείς, ταλέντο, μεράκι, σεβασμό στις πρώτες ύλες και σαφή διάθεση να προσφέρει στους επισκέπτες στο νησί μια ολοκληρωμένη γαστρονομική εμπειρία.

Σίγουρα θα ενθουσιαστείτε όχι μόνο με τα ιδιαίτερα πιάτα, όπως ριζότο με καλαμάρι στη σχάρα, κουνουπίδι, λάδι τρούφας και τσορίθο, αλλά και με την ανοιχτή κουζίνα στην οποία θα δεις τον σεφ σε ρόλο μαέστρου. Ένα είδος theater cooking που εντυπωσιάζει χωρίς αμφιβολία τους επισκέπτες.


Η ιδιωτικότητα, η απίστευτη αύρα, αλλά και η μοναδική θέα, συνάδουν έτσι ώστε αυτό το παραδοσιακό υδραίικο καρνάγιο, το οποίο χρονολογείται από το 1870, να συγκαταλέγεται στα πιο elegant εστιατόρια του νησιού και να ξεχωρίζει για την εστέτ αισθητική του.

Ο υπέροχος χώρος δεν προσφέρεται μόνο για να ευχαριστηθείς το γεύμα σου και το cocktail (από την ενημερωμένη και επιμελημένη από γνωστούς mixologists λίστα) αλλά λειτουργεί και ως all day χώρος για χορταστικό πρωινό και εξαιρετικό καφέ. Καθώς επίσης ως χώρος διοργάνωσης δεξιώσεων γάμου, events και λοιπών εκδηλώσεων.

Αν τους ρωτήσεις τους δημιουργούς του Téchnē ποια είναι η συνταγή της επιτυχίας τους, θα σου πουν πως κάλυψαν ένα κενό σε κάτι που έλειπε έχοντας εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους και ότι, κυρίως ‘Σε ότι κάνουμε, προσφέρουμε το 100% του εαυτού μας, με αγάπη και μεράκι’.

Info: Téchnē restaurant & social, περιοχή Αυλάκι, Ύδρα, τηλ.: 22980 52500, info@techne-hydra.com, www.techne-hydra.com
Ανοιχτά Απρίλιο-Οκτώβριο. Καθημερινά από 10:00 έως 01:00