ΠΑΜΕ ΚΕΝΤΡΟ

Δείτε τις πιο ιντριγκαδόρικες εκθέσεις τέχνης στην Αθήνα

Εκεί που οι στίχοι του Καβάφη συναντούν τις ανησυχίες της νέας γενιάς καλλιτεχνών με αφετηρία τα 80s βρίσκεται το ζουμί μιας καλλιτεχνικής σοδειάς που είναι ικανή να μας σηκώσει επιτέλους από τον καναπέ και να μας αναγκάσει να τρέξουμε να τη συναντήσουμε.

Καβάφης και Kippenberger στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Εντός του υπέροχου νεοκλασικού της Νεοφύτου Δούκα, στο κέντρο της Αθήνας, σας περιμένει ένα εξαιρετικό καφέ, ένα πωλητήριο και, αυτή την περίοδο, δυο από τις πιο τις ενδιαφέρουσες εκθέσεις τέχνης στην πόλη. Αυτή του μυθικού Γερμανού καλλιτέχνη Martin Kippenberger (του ανθρώπου ακολούθησε μόνο Έναν Κανόνα: Πάντα παραβίαζε τους Κανόνες!) που ολοκληρώνεται την άλλη Πέμπτη με ένα closing party με ελεύθερη είσοδο που ξεκινάει στις 9 το βράδυ, ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα και έχει ως μουσική υπόκρουση τις μουσικές της Kafka, παραγωγού του Εν Λευκώ 87.7.

Καθώς επίσης και την πιο εμπνευσμένη από τις εκθέσεις για τον Καβάφη (σ.σ. μην ξεχνάμε ότι το 2013 ήταν το έτος του) με τίτλο «Ιδανικές ‘μορφές’ κι αγαπημένες…». Εικονογραφώντας ποιήματα του Καβάφη που έχει διάρκεια ως τα τέλη Μαρτίου και στην οποία επιχειρείται η εικονογράφηση των ποιημάτων του Αλεξανδρινού μέσα από 67 αρχαία αντικείμενα (μαρμάρινες κεφαλές, προτομές, χάλκινα σκεύη, πήλινα ειδώλια και αγγεία). Κάτι που, πρακτικά σημαίνει, ότι όλες οι επιφάνειες του κτιρίου είναι κυριολεκτικά γεμάτες από τους στίχους του. Δείτε εδώ τις ώρες λειτουργίας 

Η νέα γενιά καλλιτεχνών στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης 

Λίγο πριν την ολοκλήρωση της μόνιμης στέγης του στο πρώην εργοστάσιο του Φιξ στη Συγγρού το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στρέφει το βλέμμα στους νέους για να «κλείσει» μαζί τους την πρώτη φάση μιας δημιουργικής πορείας που μετρά ήδη 13 χρόνια. Η έκθεση, που πήρε παράταση ως τις 2 Μαρτίου, παρουσιάζει 60 έργα από 34 πρωτοεμφανιζόμενους καλλιτέχνες και τα μέλη 3 καλλιτεχνικών ομάδων, όλοι εκ των οποίων έχουν γεννηθεί τη δεκατία του 80 και οι οποίοι ξεκινούν τώρα τη δραστηριότητά τους στην Ελλάδα αλλά και σε διεθνή καλλιτεχνικά κέντρα όπως, Λονδίνο, Βερολίνο, Βιέννη, Κολωνία, Άμστερνταμ, Μάντσεστερ.

Ο Γιάννης Τσαρούχης στο κεντρικό κτίριο του Μουσείου Μπενάκη

Το ότι η συγκεκριμένη -εξαιρετικά αναλυτική- έκθεση, με τίτλο Γιάννης Τσαρούχης: Εικονογράφηση μιας αυτοβιογραφίας. Πρώτο Μέρος (1910-1940), έχει διάρκεια ως και τέλη Ιουλίου δεν αποτελεί δικαιολογία για να χρονοτριβείτε άλλο. Ακολουθείστε τα βήματα του θρυλικού ζωγράφου από τα παιδικά του χρόνια στον Πειραιά, τα ακούσματα του, τις γνωριμίες του και τις συναναστροφές του με πρόσωπα όπως ο Φώτης Κόντογλου, ο Κωνσταντίνος Παρθένης ο Δημήτρης Πικιώνης, ο Νίκος Βέλμος, η Αγγελική Χατζημιχάλη, η Εύα Πάλμερ-Σικελιανού, η Έλλη Παπαδημητρίου, ο Teriade και πολλούς άλλους. Περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό, κείμενα και συνεντεύξεις του ιδίου, καθώς και οπτικοακουστικό υλικό από δυο ντοκιμαντέρ.

‘Λαχταριστή’ αρχιτεκτονική στο κτίριο του Μπενάκη επί της Πειραιώς

Μια νέα, αναπάντεχη και άκρως εντυπωσιακή ματιά σε ιστορικούς χώρους προσφέρει ο φωτογράφος Massimo Listri, με έδρα τη Φλωρεντία, σε μια έκθεση που μόλις έκανε εγκαίνια (και η οποία έχει διάρκεια ως τις 16 Μαρτίου) που παρουσιάζει μια επιλογή φωτογραφιών του καλλιτέχνη, η οποία περιλαμβάνει τις εικονικές του προοπτικές για τα μπαρόκ παλάτια, τους νεοκλασικούς εσωτερικούς χώρους και τις αναγεννησιακές βιβλιοθήκες. 

Το ανερχόμενο κύμα της τέχνης στο Contemporary Space Athens

Για 4η χρονιά το European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies σε συνεργασία με το Chicago Athenaeum: μουσείο αρχιτεκτονικής και design, παρουσιάζει το Energy Athens.Ένα εξαιρετικό project που επιτρέπει σε καλλιτέχνες από όλες τις μορφές τέχνης να παρουσιάσουν τη δουλειά τους και στο κοινό να απολαύσει ένα ευρύ φάσμα δημιουργίας, με καλλιτεχνική πολυφωνία και διαφορετικές τεχνοτροπίες. (Contemporary Space Athens , Μητροπόλεως 74, Πλάκα,Έως τις 9 Φεβρουαρίου 2014).

Η Χρύσα Ρωμανού στην The Breeder

Η πιο κοσμοπολίτικη gallery της πόλης, που πριν μερικούς μήνες άνοιξε δεύτερο εκθεσιακό χώρο στο Monte Carlo και η οποία στεγάζεται σε ένα ανακαινισμένο εργοστάσιο παγωτού στο Μεταξουργείο, έχρχεται να υπενθυμίσει στο κοινό την ποιότητα της παραγωγής των ελλήνων εικαστικών μεταπολεμικά με μια έκθεση αφιερωμένη στη Χρύσα Ρωμανού, μιας ξεχωριστή προσωπικότητας της ελληνικής τέχνης με διεθνή εμβέλεια, που θα τρέχει ως και τις 17 Φεβρουαρίου