ΠΑΜΕ ΚΕΝΤΡΟ

Το Ipitou είναι μια μικρή Ευρώπη

Αυτό το σαββατοκύριακο, ο πεζόδρομος της Ηπίτου θα σε κάνει να θέλεις να πεις παρέα σου “Πάμε κέντρο;” προς το Ipitou bar.

Σε κάτι τέτοιες δύσκολες μέρες, πίανεις τον εαυτό σου να σκέφτεται ένα τσακ παραπάνω. Να κάνει πανικό, να αποκτά ανασφάλειες, να κλείνεται στον εαυτό σου μέχρι τα πράγματα να φτιάξουν. Παράλληλα, σε ένα στενό στο κέντρο της Αθήνας, βρίσκεται ένας πεζόδρομος που λέγεται Ηπίτου. Εκεί υπάρχουν, κάπου στα τέσσερα με πέντε μαγαζιά το καθένα με το δικό του στυλ. Εκείνο που με τράβηξε εξ’ αρχής όμως ήταν το γωνιακό, εν ονόματι Ipitou.


Ο χαμηλός φωτισμός και τα μικρά τραπεζάκια, θυμίζουν κάτι Ευρωπαϊκό. Ύστερα κοιτάς γύρω, και υπάρχουν παρέες που κάθονται στα παγκάκια ή και στα σκαλάκια της απέναντι πολυκατοικία. Ωραία, είσαι ακόμη στην χώρα σου, σκέφτεσαι. Σε μια χώρα που η σερβιτόρα σου λέει “Κάτσε να σου φέρω το τραπέζι στο παγκάκι”. Και ξαφνικά, μεταφέρεσαι στην παλιά Αθήνα της ευκολίας. Λίγος κόσμος και καλός. Δεν θα δεις ποτέ εκεί τον γνωστό Greek lover αφού εκείνος προτιμάει να πηγαίνει κάπου προς Μοναστηράκι μεριά. Ίσως φταίει το ότι δεν το έχει μάθει ακόμη πολύς κόσμος. Όσο όμως, η Κολοκοτρώνη θα συνεχίζει να πήζει, εμείς είμαστε ασφαλείς στην Ηπίτου.

Λέγεται πως το Ipitou είναι cocktail bar. Ένα cocktail bar διαφορετικό από τα κλασσικά που έχουμε εμείς στα νότια. Κάθε μέρα ο bartender, Διονύσης Πολάτος, έχει να σου προτείνει το cocktail Της ημέρας. Όταν πήγα εγώ ένα βράδυ του Ιουλίου, μου πρότειναν το Hurricane. Ήταν όντως ο τυφώνας που έπρεπε. Μια παύση εδώ, για να πούμε πως τα cocktails κυμαίνονται στα 7 με 8 ευρώ, και συνεχίζω. Πίνοντας λοιπόν τον τυφώνα σου, θα πιάσεις τον εαυτό σου να κουνιέται. Ωπ, η μουσική.


Σε ρυθμούς swing και funky, στην σωστή ένταση και ποσότητα. Ίσα ίσα για να σου τραβήξει την προσοχή και να επικεντωθείς σε αυτήν για μερικά δευτερόλεπτα. Αυτή είναι η μαγεία ενός σωστού μπαρ στο κέντρο της Αθήνας. Το σωστό ποτό, η σωστή μουσική και η σωστή παρέα. Μα δεν θα πάει τίποτα λάθος; (Ευτυχώς όχι.)

Και ερχόμαστε πάλι στο ευρωπαϊκό κλίμα της οδού Ηπίτου. Βλέποντας ποικιλίες τυριών και αλλαντικών να περνούν μαζί με μαρμελάδες που φέρνουν από την Τοσκάνη. Η πανέμορφη αυτή γειτονιά σε κάνει να ξεφεύγεις λίγο από την πραγματικότητα και σε πάει στον ιδεατό της κόσμο. Όπου όλα γύρω σου είναι μια vintage Ευρώπη.


Weird Highlight: Από τα σκαλάκια της απέναντι πολυκατοικίας κοιτάς πάνω, τον πρώτο όροφο του Ipitou. Βλέπεις μια κοπέλα να πλένει τα χέρια της βγαίνοντας από την πόρτα. Well, hello there, μπορείς να δεις τις γυναικείες τουαλέτες, μέχρι εκεί που επιτρέπεται φυσικά.

Ηπίτου 4, Πλάκα Τηλ: 2103254575