ΠΑΜΕ ΚΕΝΤΡΟ

Ο σεφ patron, Νίκος Θωμάς ροκάρει μέσα στην ευφάνταστη κουζίνα του Simul

Δοκιμάσαμε το ανοιξιάτικο μενού του εστιατορίου Simul gastronomic situ στο Κολωνάκι όπου η εποχικότητα της πρώτης ύλης, η γεύση και η τεχνική πρωταγωνιστούν και πάλι στον κατάλογο.

Ανοίγοντας την πόρτα για να μπεις στον εσωτερικό χώρο του Simul γοητεύεσαι με την πρώτη ματιά από την αρχιτεκτονική του μαγαζιού, ενώ συνομιλώντας με την Αλεξάνδρα Γασπαρινάτου και τον chef patron Νίκο Θωμά που το διαχειρίζονται αντιλαμβάνεσαι πως οι δυο τους έχουν συμβάλλει στην αισθητική του χώρου.

Στο εστιατόριο πρωταγωνιστεί η κομψότητα και η φιλοσοφία της κουζίνας, με καθαρές λιτές γραμμές, καμάρες και αδρά πρωτογενή υλικά. Ακόμα και ο φωτισμός σε bronze αποχρώσεις εντείνει την σκηνοθετική αρχιτεκτονική του χώρου, σε κάνει να νιώθεις χαλαρός και να απολαύσεις όλη τη τελετουργία του δείπνου. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός πως στο συγκεκριμένο χώρο έχουν γίνει πολλές προτάσεις γάμου. Επιπλέον, τους καλοκαιρινούς μήνες προτείνουμε να διαλέξετε ένα από τα τραπεζάκια της μικρής αυλής με το μαρμάρινο δάπεδο και τη μεταλλική πέργκολα που αγκαλιάζει την πρόσοψη του χώρου και σε μεταφέρει νοερά στην εξοχή.

Ας περάσουμε τώρα στο φαγητό όπου ήταν μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία. O chef-Patron Νίκος Θωμάς δημιούργησε δύο ανεξάρτητες κάρτες, μια για το a la carte menu και μια για το degustation menu, με εντελώς διαφορετικά πιάτα μεταξύ τους, μοιράζοντας το πάθος του ανάμεσα στο κρέας και το ψάρι.

Ο σεφ μαζί με την ομάδα του δημιουργεί γεύσεις με βάση τα φρέσκα υλικά και τη δημιουργικότητα της ημέρας.

Το κύριο μενού του Simul για την Άνοιξη και το Καλοκαίρι περιέχει ιδιαίτερα κρύα και ωμά πιάτα όπως «Γυαλιστερές, με κόλιανδρο, τσίλι,  λάιμ και κρέμα μαϊντανού με σκόρδο, αλλά και «Αρνίσιο Κεμπάπ: Ταρτάρ αρνί με πιπεριά Φλωρίνης, “πέτσα” γάλακτος και αμύγδαλο», καθώς και εποχικές εντυπωσιακές σαλάτες.

Οι προτάσεις στα ορεκτικά συνεχίζονται με το «Καλαμάρι Σχάρας, με πουρέ μαϊντανόριζας, μπιζέλι, chutney chorizo, γάλα καρύδας και κόλιανδρο» -ένα πιάτο τόσο ισορροπημένο που προτείνω να δοκιμάσετε- αλλά και με το πολύ διαφορετικό «Σαλάχι με Νιόκι, από μάγουλα από σαλάχι», ενώ στον κατάλογο υπάρχει πάντα η «Ρεβυθάδα με μοσχαρίσιο μεδούλι και καραβίδες», η οποία έγινε ανάρπαστη στην παρέα μας.

Στα κυρίως πιάτα του a la carte θα απολαύσετε «Κόκορα κρασάτο με πελτές Ντομάτας, ξινό τραχανά και αρσενικό Νάξου», «Χοιρινό Καρέ με καλαμπόκια», «Αρνίσια Σπάλα με άγριο μπρόκολο, μανιτάρι king oyster και μούρα», αλλά και Ψάρι Ημέρας και Κοπές Μόσχου από μικρές φάρμες.

Ποια είναι η φιλοσοφία του chef patron πάνω στο ανοιξιάτικο/καλοκαιρινό μενού που έχει δημιουργήσει; «Όπως σε κάθε εποχή του χρόνου λειτουργώ βάση εποχικότητας. Με κύριο γνώμονα αυτό θέλω να δημιουργώ πιάτα με καθαρές γεύσεις που να μην κουράζουν τον πελάτη παρά τις τεχνικές που κρύβονται πίσω από αυτά».

Το Degustation menu, που ονομάζεται #bistronomy, αποτελείται από 7 πιάτα, εντελώς διαφορετικά από τον κατάλογο του a la carte. Ταρτάρ μόσχου (από τα πιο νόστιμα ταρτάρ που έχω δοκιμάσει ποτέ), Τοπιναμπούρ με espresso, & αυγοτάραχο,  Χταπόδι, Κουνέλι στιφάδο Brioche (ένα ευφάνταστο πιάτο το οποίο είχε παρουσιάσει και στο φετινό Master Chef) Λαβράκι και δύο γλυκές επιλογές.

Όλα τα πιάτα που έφτασαν στο τραπέζι μας ήταν σαν πίνακες ζωγραφικής, ενώ η γεύση ερχόταν σε απόλυτη ισορροπία με την παρουσίαση τους. Υπήρξε κάποιο πιάτο που παίδεψε τον σεφ λίγο παραπάνω; «Γενικότερα δεν με παιδεύουν πολύ τα πιάτα στην εκτέλεση γιατί πολύ πριν το αποτυπώσω στο χαρτί τα έχω δουλέψει μέσα μου
Επίσης η ομάδα της κουζίνας είναι σε τέτοιο επίπεδο έτσι ώστε να μπορεί να εκτελεί ότι χρειάζεται. Αν έπρεπε να πω ένα πιάτο όμως αυτό θα ήταν το Brioche με το κουνέλι στιφάδο».

Όσο για το πιάτο που τον χαρακτηρίζει και δεν βγαίνει ποτέ από το μενού του είναι ο κόκορας. «Είναι το μόνο πιάτο στον κατάλογο που υπάρχει από την πρώτη μέρα του εστιατορίου. Συνδυάζει μοντέρνες τεχνικές με παραδοσιακή μαγειρική. Μεγάλωσα στην Σπάρτη όπου είναι ένα παραδοσιακό φαγητό του τόπου, το οποίο έχουμε καταφέρει να το παρουσιάσουμε με μια νέα εκδοχή χωρίς να αλλοιώσουμε την γεύση του».

Τα γλυκά στο νέο μενού του Simul είναι μια ακόμη γευστική έκπληξη, που ακολουθεί το στυλ του εστιατορίου.

Η λίστα του κρασιού ανανεώθηκε, δίδοντας έμφαση σε ετικέτες μικρών οινοποιείων της Ελλάδας, ενώ υπάρχουν αρκετές επιλογές και από τον διεθνή αμπελώνα. Για την ανοιξιάτικη και θερινή περίοδο, έχει προστεθεί και μια μικρή κάρτα από cocktails την οποία υπογράφει ο γνωστός bartender Σταμάτης Σταματιάδης του Bunuel bar στο Κολωνάκι.

Τέσσερα χρόνια τώρα που λειτουργεί το εστιατόριο έχει καταφέρει να παραμείνει ένα σύγχρονο, μοντέρνο μπιστρό ελληνικής και ευρωπαϊκής κουζίνας.

Info: Υψηλάντου 63, Κολωνάκι Τηλ: 21 0722 4737

Από Δευτέρα μέχρι Σάββατο 18:00 – 00:00