ΠΑΜΕ ΚΕΝΤΡΟ

Στις Σεϋχέλλες θα κάνεις ένα από τα καλύτερα γευστικά ταξίδια της ζωής σου

Θα ήταν πολύ κακόγουστο και να ξεκινήσω αυτό το κείμενο με τον πρώτο στίχο που μου έρχεται στο μυαλό. Όχι για μένα, για το μαγαζί. Γιατί οι Σεϋχέλλες (πρώην Μπαχάμες) είναι ένα από τα καλύτερα μαγαζιά της Αθήνας, με διαφορά.

 

Αν έχεις περάσει από την πλατεία Αυδή, στο Μεταξουργείο θα ξέρεις ήδη πως εκείνο το γωνιακό μαγαζί που λέγεται Σεϋχέλλες είναι πάντα γεμάτο. Θα αναρωτιέσαι δηλαδή, τι έχει και είναι πάντα γεμάτο. Θα σου πω εγώ τι έχει. Έχει τους καλύτερους μεζέδες στην περιοχή. Ίσως και την ευρύτερη περιοχή, δεν ξέρω πρέπει να το δοκιμάσεις για να κρίνεις.

Τις Σεϋχέλλες εγώ τις έμαθα τελείως τυχαία από έναν πολύ καλό μου φίλο. Το περίεργο με αυτό είναι πως ο συγκεκριμένος φίλος μου δεν είναι από εκείνους που εμπιστεύεσαι στο φαγητό γιατί ζούσε με ζελεδάκια. Αυτό λοιπόν, μόλις διπλασίασε την αξία αυτού του γωνιακού μαγαζιού στην Κεραμεικού και Ακαδήμου, αφού ήταν το πρώτο μαγαζί που επέμενε να πάμε κι ας είχε αναμονή μισής ώρας.

Η ιστορία ξεκινάει αρκετά χρόνια πριν, όταν σε αυτή την γωνία δεν υπήρχαν οι Σεϋχέλλες αλλά οι Μπαχάμες, ένα παλιό καφενείο κάποιου (από τους πολλούς) κυρ Γιάννη, όπου σέρβιρε ακόμα και πατσά. Όμως οι Μπαχάμες έγιναν πρώην όταν Άννα Ρεπούση σε συνεργασία με τον σεφ Φώτη Φωτεινόγλου, αποφάσισαν όχι μόνο να αλλάξουν το μαγαζί από το πρώτο γκρουπάκι νησιών στο άλλο αλλά και την περιοχή ολόκληρη. Το 2011 είναι που καταλάβαμε όλοι μας πως η πλατεία Αυδή μόλις ξεκίνησε να γίνεται το νέο hotspot των Αθηναίων.

Οι Σεϋχέλλες λοιπόν, ανοίγουν τις πόρτες τους στις 10 το πρωί και προσφέρουν καφέ για τους αγουροξυπνημένους, χυμούς για τους «αθλητές» της περιοχής, σπιτική λεμονάδα για τους ταξιδιώτες (σαν εμάς) και το τζιτζερόζουμο. Όταν μεσημεριάζει λιγάκι, μπορείς να καταλάβεις την ακριβή τοποθεσία του μεζεδοπωλείου από τις μυρωδιές της κουζίνας. Ένας κατάλογος σχετικά μικρός αλλά περιεκτικός, με τυριά, αλλάντικά, κρασί, τσίπουρο, ούζο και ρακί και φυσικά την φρέσκια γαλομυζήθρα από τον Αποκόρωνα Χανίων, την καπνιστή μπριζόλα από το Ηράκλειο. Εκείνο που κέρδισε τη δική μου μύτη ήταν ο ξακουστός καβουρμάς του από την Κομοτηνή (με τις παπαρδέλλες, φυσικά) αλλά και τα γλυκοκαυτερά χοιρινά μπριζολάκια και τα μανιτάρια πορτομπέλλο με ανθότυρο Κρήτης και απάκι.

Λέγοντας τα παραπάνω highlights της βραδιάς μου στις Σεϋχέλλες, δε θα μπορούσα παρά να σχολιάσω το ευγενέστατο και με χιούμορ προσωπικό που έχουν αλλά και το νεαρό της ηλικίας όλων όσων βρίσκονταν στην κουζίνα. Μάλλον κάτι ξέρουν οι μερακλήδες εκεί πίσω και κάνουν τις μερίδες τεράστιες ενώ την ποιότητα της πρώτης ύλης που χρησιμοποιούν μπορείς να την καταλάβεις από χιλιόμετρα μακριά.

Το κακό με τις Σεϋχέλλες είναι πως αν πας χωρίς να έχεις κάνει κράτηση, θα περιμένεις. Το καλό με το να περιμένεις είναι ένα προς ένα τα πιάτα που θα δοκιμάσεις μετά. Αυτό ήταν ένα έμμεσο «ΠΡΕΠΕΙ να περιμένεις.» Επειδή είσαι εσύ.

Σεϋχέλλες, Κεραμεικού 49, Μεταξουργείο (τηλ. 21 1183 4789) // http://www.seycheles.gr/