ΠΑΜΕ ΒΟΡΕΙΑ

Ο Κρητικός στην Κάντζα είναι το κρεατικό μυστικό της πρωτεύουσας

Η μάχη για το καλύτερο μαγαζί με κρέας στην Αθήνα, έχει ανάμεσα στα φαβορί για την επικράτηση, τον Κρητικό.

Το κρέας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Δεν είναι καν unisex υπόθεση. Περισσότερο αντρική θα τη λέγαμε, με το αίμα να στάζει λίγο παραπάνω από το κανονικό, το λίπος να υπάρχει τόσο,όσο για να δίνει τη γεύση αλλά να μη φράζει και τις αρτηρίες, ο ψήστης να είναι μάστορας και το κόκκινο κρασί να ρέει άφθονο ακριβώς δίπλα στην πιατέλα με τη σπαλομπριζόλα. Μη σκουπίζεσαι, δεν τρέχουν τα δικά σου σάλια, αλλά τα δικά μου καθώς γράφω και θυμάμαι τις βραδιές στον Κρητικό. Εκεί στην Κάντζα, όπου για να πας είτε είσαι γνώστης του σωστού φαγητού στην Αττική είτε έχεις καλούς φίλους που σε αγαπάνε και στο έχουν προτείνει.

Σε μένα έκατσε το δεύτερο. Ο Αντώνης και ο Άγγελος, δύο από τα πιο δυνατά πιρούνια στη λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου, μου σύστησαν τον Κρητικό ως το μαγαζί με το καλύτερο κρέας στην Αθήνα. Δεν ξέρω αν είναι το καλύτερο, γιατί αυτές οι συζητήσεις δεν βγάζουν πουθενά, όπως αν ο LeBron James ή ο Michael Jordan είναι ο κορυφαίος. Είναι μέσα στα top, αυτό είναι βέβαιο και το καταλαβαίνεις με το που φτάσεις την “εξοχική” οπτικά ταβέρνα που σε βγάζει γρήγορα από τη σκέψη ότι πας σε εστέτ εστιατόριο που θα χρειαστεί να αλλάξεις δέκα σερβίτσια για να φας.

Απλό, γρήγορο, ευχάριστο, άνετο. Σπαλομπριζόλες, μοσχάρι αυστηρά με διάφορα σημεία και διαφορετικά ψησίματα, ανάλογα με την κοπή, ο γνωστός σιδηρόδρομος με το λίγος κρέας πάνω στο κόκκαλο, τα εξαιρετικά σχεδόν σπάνια αρνίσια παϊδάκια και το κόκκινο κρασί που θες διαρκώς περισσότερο. Τα ορεκτικά δεν κερδίζουν τις εντυπώσεις αλλά είναι άσκοπο να πας μέχρι την Παλλήνη για τα “πρώτα”, οπότε δεν χρειάζεται να επενδύσεις ούτε χρήματα ούτε χώρο από το στομάχι σου για αυτά. Πάρε μια σαλάτα, μια μερίδα πατάτες και μετά βουρ στον πατσά. Οκ, πατσά δεν έχει αλλά κατάλαβες.

Ο Κρητικός είναι το meating point της Αθήνας, με τον πιο απλό και τον πιο famous κόσμο που πηγαίνει απλά για τη γεύση και όχι για το θεαθήναι της υπόθεσης. Δεν είναι το φθηνό μαγαζί, εύκολο και προσιτό για όλους, αλλά εδώ επιβεβαιώνεται το “ό,τι πληρώνεις παίρνεις”. Εδώ και 50 χρόνια έχει μια μακρά ιστορία και σταθερότητα, τις οποίες καταλαβαίνεις όχι από το πόσο έντονα πηγαίνει ο κόσμος, αλλά από το πόσο ευχαριστημένος και γεμάτος φεύγει. Για να ξαναπάει.

Ο Κρητικός
Αιόλου 49, Κάντζα
Tηλ: 2106659061