ΓΕΥΣΗ

Το ‘Θεόδωρος και Ελένη’ στα Λεγραινά είναι όλη η ελληνική θάλασσα στο πιάτο σου

Όταν το αποκαλόκαιρο στα νότια σε βγάζει ασπροπρόσωπο κι ας έχεις μαυρίσει. Πάνω από φανταστικά μύδια με σάλτσα φέτας.

Λίγο πριν το Σούνιο και λίγο μετά το μπάνιο σου στα Λεγραινά αν είσαι τυχερός και βρεις τραπέζι, θα φας τα πιο λαχταριστά μύδια της Αττικής στο «Θεόδωρος και Ελένη». Καταφτάνουν μπροστά σου σε χρόνο ντε-τε, φρέσκα, αχνιστά, λουσμένα με μια βελούδινη σάλτσα φέτας, να τσουγκρίζουν μεταξύ τους ρυθμικά και να σε προσκαλούν. Μια συμβουλή μόνο : Έσω έτοιμος να λερώσεις τα χέρια σου!

Εμείς τα ανακαλύψαμε πρόσφατα, οι άνθρωποι της περιοχής, όμως, τα απολαμβάνουν χρόνια τώρα στην αυλή με την καλαμωτή πέργκολα, παρέα με τραγανές τηγανιτές πατάτες, ουζάκι και καλούς φίλους. Οι πιο κλασσικοί, μάλιστα, προτιμούν τα λιγότερο πληθωρικά αδερφάκια τους, μαρινιέρ σε σκόρδο και λευκό κρασί, με όλη τους τη νοστιμιά να σε περιμένει υπομονετικά στον πάτο της κατσαρόλας.

Εκτός από τα εν λόγω δοκιμάσαμε, επίσης, μια εξαιρετική γαριδομακαρονάδα, μία ολίγον γκουρμέ αχινοσαλάτα που μοσχοβολούσε θάλασσα καθώς και τις διάσημες γαρίδες του μαγαζιού παναρισμένες και άκρως σουσαμένιες δίπλα σε μια ελαφριά σος σκόρδου, πολύ κοντινή της aioli, θαρρώ.

 

A photo posted by Marita Alimissi (@miss_anotherhalf) on

Ξεχωριστή αναφορά, εδώ, αξίζει να γίνει και στη σαλάτα καθώς πρόκειται για αληθινή πανδαισία. Μαρούλι, ελιές, αγγουροντομάτα, φάβα, πατατοσαλάτα, μαυρομάτικα, παντζάρια και χόρτα εποχής προσγειώνονται με το “καλησπέρα σας” στο τραπέζι κάνοντας την άλλοτε πρωταγωνίστρια χωριάτικη να κοκκινίζει.

 

A photo posted by uνI© (@sihcam_ufficiale) on

Να σου πω, τέλος, πως λαχταρίσαμε μα δεν αντέξαμε να φάμε το φρέσκο μπακαλιαράκι και τα καβούρια με το μελωμένο ριζότο καθώς οι μερίδες είναι κάτι παραπάνω από γενναίες! Μήπως να περνούσες κι εσύ μια βόλτα τώρα που γύρισες ζεστός απ’ το νησί;

“Θεόδωρος και Ελένη”, Λ. Λεγρενών, τηλ. 2292051936