ΓΕΥΣΗ

Agora Riviera, η πιο λαχταριστή στάση για μετά το μπάνιο

Προνομιακά τοποθετημένο στο Καβούρι, το -μεσογειακό και ψαροφαγικό αδελφάκι- του Agora Select κάνει το καλοκαίρι μας πιο γευστικό και ανέμελο.

Από τη Φλώρα Μακρή

Μυρίζει θάλασσα, θυμίζει Κυκλαδίτικο νησί και ενθουσιάζει τον ουρανίσκο μας. Επίσης μας χαρίζει πρώτο τραπέζι θέα σε ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα των νοτίων προαστίων. Τι άλλο να ζητήσει κανείς από ένα εστιατόριο που, επιπλέον, διαθέτει ήδη και πολύχρονη φήμη καθώς αποτελεί το αδελφάκι του Agora Select στο κέντρο της Αθήνας.

Ο χώρος του θυμίζει τόσο Ελλάδα. Ο συνδυασμός του μοντέρνου με την παράδοση μέσα από το λευκό που κυριαρχεί στη διακόσμηση και η απαλή ελληνική μουσική σε ταξιδεύει χωρίς καν να έχεις ετοιμάσει βαλίτσα.

Στο Agora Riviera, με κάποιο μαγικό τρόπο, αισθάνεσαι ότι πάντα είναι Κυριακή. Για την ακρίβεια μια ηλιόλουστη καλοκαιρινή Κυριακή, από εκείνες που αναζητάς μετά το μπάνιο την καλύτερη λύση για να γευτείς λίγο θάλασσα παρέα με το αμόρε σου, τους φίλους ή την οικογένεια σου.

Με το που κάτσεις στο τραπέζι τα πράγματα σοβαρεύουν. Γιατί, όταν σταματήσεις να χαζεύεις την θέα, έρχεται η ώρα να μελετήσεις το άκρως λαχταριστό μενού που σου κλείνει προκλητικά το μάτι, ‘επιτάσσοντας’ να πάρεις μια γεύση από πολλά και διαφορετικά πιάτα όπως καλοφτιαγμένα ορεκτικά (μεταξύ άλλων ταραμοσαλάτα, καπνιστή μελιτζανοσαλάτα και λαυράκι μαρινάτο), ζυμαρικά με θαλασσινά (από αχινομακαρονάδα και σκυριανή γαριδομακαρονάδα μέχρι γιουβέτσι με καραβίδα) και φρέσκα ψάρια ημέρας.

Η -μεσογειακού προσανατολισμού- κουζίνα του έχει μεγάλη ποικιλία, όπως θα όφειλε και θα περίμενε κανείς, κυρίως από φρέσκα θαλασσινά αλλά και επιλογές για κρεατοφάγους όπως κοντοσούβλι κοτόπουλο, κοντοσούβλι ψαρονέφρι και μπιφτεκάκια. Ο σεφ φέρνει την εμπειρία ενός καλού φαγητού στο πιάτο μας με έναν ιδιαίτερα οικείο και ποιοτικό τρόπο.

Όλα ξεκινούν βέβαια με τον καλύτερο καλοκαιρινό μεζέ που ξέρουμε όλοι ποιος είναι. Το χταπόδι στα κάρβουνα. Τα ορεκτικά όμως δεν σταματούν ποτέ σε αυτό το μαγαζί! Δοκιμάστε -μεταξύ άλλων- χαλούμι ή ταλαγάνι στη σχάρα με καψαλισμένο πιτάκι (γιατί χωρίς τυρί δείπνο δεν υφίσταται) και σαρδέλα στη σχάρα πριν προχωρήσετε σε κάτι πιο δροσερό. Όπως π.χ. την διαχρονική τοματοσαλάτα με μαριναρισμένα τοματίνια σε ελαιόλαδο με ψιλοκομμένη ελιά, κάπαρη και φρέσκια ρίγανη, πάνω σε κατίκι δομοκού και τριμμένο παξιμάδι από χαρούπι.

Γιατί, ακόμα κι αν αργεί η ώρα που θα φύγεις για διακοπές, οφείλεις να απολαμβάνεις στο έπακρο τις στιγμές όπου ένα φρέσκο ψάρι στη σχάρα (βλέπε λαυράκι, τσιπούρα, φαγκρί) ή η μυρωδιά από το γαριδοπίλαφο κρατάνε ένα τραπέζι γεμάτο φίλους, χαρούμενους.

Η γευστική έκπληξη της ημέρας για εμάς ήταν τα πικάντικα μύδια (με τομάτα, σκόρδο, κρεμμύδι, ούζο, πιπεριά φλωρίνης, φέτα και σχινόπρασσο). Πάνε ακόμα και με τους 40 βαθμούς κελσίου. Ενώ αξίζει να δοκιμάσεις  -ξεφεύγοντας από τα συνηθισμένα- τα μπαρμπούνια σαβόρε με σκόρδο, δενδρολίβανο, σταφίδες και συνοδευτικό αχνιστό μπασμάτι.

Το Agora Riviera αποτελεί το ιδανικό σκηνικό για να απολαύσεις το ούζο σου ή το κρασί σου. Τηρώντας ένα λεπτό σιωπής στη δύση του ηλίου. Εκεί που, για λίγα λεπτά, αφήνεσαι να απολαμβάνεις τον πίνακα ζωγραφικής που βλέπεις να απλώνεται μπροστά σου.

Ο γλυκός επίλογος γράφεται με το bestseller ραβανί με παγωτό καϊμάκι και γλυκό του κουταλιού βύσσινο, αν και εξίσου αξιομνημόνευτη είναι η σοκολατόπιτα με παγωτό και η κρέμα μαστίχας γαρνιρισμένη με κουκουνάρι και γλυκό του κουταλιού τριαντάφυλλο.

Τελικά το καλοκαιράκι στην Αθήνα κάπως έτσι γίνεται πολύ πιο όμορφο.