ΓΕΥΣΗ

Άμπακος, το steakhouse που θα φας σαν άντρας

Αν το να τρως κρέας είναι για σένα ιεροτελεστία, τότε επιβάλλεται να κάνεις μια στάση στο νέο BBQ Steakhouse στην καρδιά της Τρούμπας.

 

Δεν ξέρουμε ακριβώς ποιός εφήυρε αυτή την ημέρα. Όμως όποιος και να το έκανε, σου δίνει την ευκαιρία να το γιορτάσεις στο έπακρο. Σαν άντρας. Στον Άμπακο. 

Από τις 19 του Σεπτέμβρη, ο Άμπακος έχει κάνει δυναμική εμφάνιση στον γαστρονομικό χάρτη, στην περιοχή της Τρούμπας και συγκεκριμένα στη γωνία της οδού 2ας Μεραρχίας & Φίλωνος 66. O “Άμπακος” ξέρει από ποσότητες. Το λέει και το όνομά του. Με τον σεφ Δήμο Κουρογιάννη να κάνει “κουμάντο” στην κουζίνα, ο οποίος έχει 25 χρόνια “προϋπηρεσίας” στο Ασιατικό Κona Kai και στο Ledra Marriott, δε θα αργήσεις να καταλάβεις ότι εδώ τα πράγματα είναι σοβαρά.


Η διακόσμηση, ζεστή και οικεία, σε προδιαθέτει για καλό φαγητό, χάρη στο ξύλο και στην προσεγμένη ατμόσφαιρα, όμως οι χορταστικές μερίδες από υλικά υψίστης ποιότητας που θα απολαύσεις σε λίγα λεπτά, είναι ακόμα “μυστικό”, εκτός κι αν φυσικά ρίξεις μια ματιά στα διπλανά τραπεζάκια, οπότε η το τοπίο αποκαλύπτεται. Οι Tailor made πάγκοι, τα κομμάτια από ξύλο σε διάφορες έξυπνες μορφές και οι άνετοι καναπέδες είναι ό,τι πρέπει για το ζέσταμα, πριν περάσουμε (κυριολεκτικά) στο ψητό. Μάλιστα, πολλά από αυτά είναι σχεδιασμένα από τον Γιάννη Κομνηνό ενός από τους εμπνευστές του χώρου, ο οποίος, μαζί με τον Μιχάλη Ιατρόπουλο, το Νεκτάριο Γαλίτη και το υπόλοιπο team, τρέχουν και το αδερφάκι του, το “Lola’s” bar.

Όταν το κρέας γίνεται επιστήμη

H λίστα του καταλόγου είναι μεγάλη και η επιλογή είναι δύσκολη. Από ορεκτικά, ψήφισε “δαγκωτό” το ψητό πορτομπέλο με τραγανό μπέικον, ζαμπόν και cream cheese, τα γεμιστά steak rolls με λαχανικά και την ποικιλία από επιλεγμένα λουκάνικα που θα σε κάνει να ευγνωμονείς τον σεφ και όλη την πλάση. Ωραιότατη και η σαλάτα με σπανάκι, ρόκα, βαλεριάνα, ψητό κατσικίσιο τυρί, πορτοκάλι, ρόδι και βινεγκρέτ γιαουρτιού, ή η κινόα, με σάλτσα pico de gallo και μαριναρισμένο κοτόπουλο σχάρας σε μουστάρδα και μέλι για να προετοιμάσει το έδαφος για όσα ακολουθήσουν. 

Πώς να αντισταθείς στην θέα ενός μεγάλου κομματιού κρέατος, ιδανικά ψημένου για να διατηρεί τα υγρά του και σερβιρισμένου δίπλα σε μια πανδαισία συνοδευτικών;

Θες Tomahawk Βέροιας, δηλαδή τη μοσχαρίσια σπαλομπριζόλα 1000+ γραμμαρίων για 2 άτομα,  με βούτυρο και θυμάρι (αν τα καταφέρεις μόνος σου να μας το πεις να σε κάνουμε θέμα), συκώτι από μοσχαράκι γάλακτος, ή προτιμάς χοιρινά παϊδάκια (spare ribs) σε ασιατική μαρινάδα αρωματισμένα με bourbon; Ό,τι κι αν παραγγείλεις, είμαστε μαζί σου. Αν πάλι επιλέξεις την πικάνια  με τσιμιτσούρι και πουρέ πατάτας, ένα νοτιοαμερικάνικο εξωτικό πιάτο που φτιάχνουν στην Αργεντινή, την Ουρουγουάη, τη Χιλή και το Μεξικό, θα νιώσεις τον ουρανίσκο σου να σε ευχαριστεί. Άλλες εγγυημένες επιλογές είναι το Rib-eye Steak black angus, σερβιρισμένο πάνω σε μαντέμι, αλλά και κλασικά Αμερικάνικα και Ευρωπαϊκά πιάτα, που έχουν ετοιμαστεί όμως the Άμπακος way.

Τι θα κάναμε σ’αυτή τη ζωή χωρίς τις μαρινάδες; Το ίδιο σκέφτηκε και ο Άμπακος, δίνοντάς τους την προσοχή που τους αξίζει. Από ασιατική και κορεάτικη, μέχρι τεξανή και πολίτικη, “εκπλήσσουν” τους ουρανίσκους, συνοδεύοντας διαφορετικά πιάτα. “Δίνουν έναν τόνο στο κρέας χωρίς όμως να επηρεάζουν τη γεύση του”, παραδέχεται ο σεφ Δήμος Κουρογιάννης. Αρκεί να σκεφτείς ότι η σάλτσα τσιμιτσούρι, που συνοδεύει την πικάνια, αποτελείται από μαϊντανό, φρέσκο κόλιανδρο, πράσινη καυτερή πιπεριά, αλάτι, πιπέρι, ξύδι και ελαιόλαδο και για να ετοιμαστεί χρειάζονται περίπου 20 λεπτά. 


Η φοβερή γεύση που θα διαπιστώσεις ότι έχει το κρέας τους, είναι σίγουρα αποτέλεσμα του high-end Ισπανικού φούρνου MIBRASA, που λειτουργεί με ξυλοκάρβουνα και προσδίδει μια ξεχωριστή μυρωδιά καπνιστού στο κρέας ενώ παράλληλα θωρακίζει τα αρώματα και τη γεύση του. Xωρίς το ποιοτικό κρέας, όμως, δεν θα μπορούσε να γίνει σωστή δουλειά. Οπότε και οι παραγωγοί είναι κάτι παραπάνω από προσεγμένοι. Και μπορεί κατά κύριο λόγο να είναι Έλληνες, όμως κάποια κρέατα έρχονται από μακριά, όπως από την Ουρουγουάη, την Αμερική αλλά και την Ευρώπη. Όπως μου λέει ο σεφ, “όλα έρχονται ολόφρεσκα μέσα σε βάκιουμ – μια σακούλα που βάζεις μέσα το κρέας και ό,τι μυρωδικά θέλεις, η οποία περνά μέσα από ένα μηχάνημα που της αφαιρεί τον αέρα. Αυτός κάνει τη ζημιά. Κρέατα όπως το φιλέτο κοτόπουλο, το μπούτι κοτόπουλο, ο χοιρινός λαιμός, είναι όλα νωπά που έρχονται κάθε μέρα – εκτός Κυριακής- ολόφρεσκα στο κατάστημα”.

Γιατί το χειροποίητο έχει άλλη χάρη

Ξέρουμε πως εκτιμάς το κάθετι χειροποίητο. Ε, μάθε ότι στον Άμπακο δεν υπάρχει τίποτα προκάτ. Από την τηγανητή πατάτα, που κόβεται μια-μια και τηγανίζεται, μέχρι τον πουρέ και την κρέμα τυριού που συνοδεύει το ψωμάκι. Ακόμα και το ψωμί, κάθε μέρα, ζυμώνεται αποκλειστικά για το εστιατόριο και μετά ψήνεται στον ξυλόφουρνο για να καταλήξει φρέσκο και ζεστό στο τραπέζι σου. Το ίδιο ισχύει και για το ζυμωτό ψωμί του burger του καταλόγου.

Για το τέλος φυλάς τα καλύτερα 

Μια άριστα ενημερωμένη λίστα κρασιών από Ελληνικούς και διεθνείς αμπελώνες θα ολοκληρώσει την εμπειρία σου, όμως το κερασάκι στην τούρτα είναι τα γλυκά τους. Μην ντραπείς να τα παραγγείλεις και τα τρία. Κανένας δεν σε παρεξηγήσει. Πώς να επιλέξεις ανάμεσα σε λαχταριστό αμερικάνικο cheese cake με πραλίνα φουντουκιού, σπασμένο μιλφέιγ με παγωτό βανίλια σοκολάτα, κρεμ μπρουλέ, σφολιάτα και σως καραμέλα και σοκολατόπιτα με διπλή στρώση σοκολάτας, παγωτό και καραμελωμένους ξηρούς καρπούς; 

Μην αντιστέκεσαι, άστο να συμβεί. Στον Άμπακο θα σου φερθούν αντρίκια.

Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson

Info: Μεραρχίας 14 & Φίλωνος 66, Πειραιάς (Τρούμπα)
Τηλ: 2104525251

Ώρες λειτουργίας Δευτέρα έως Κυριακή 13:00 – 01:00

https://www.facebook.com/AbakosNo1

https://www.e-table.gr/restaurant/ampakos