ΓΕΥΣΗ

Άνεμος ανανέωσης στην εστίαση του Νότου

Νέες αφίξεις και ριζικές αλλαγές στα μενού των μπαρ και των εστιατορίων σηματοδοτούν τις αλλαγές στη γαστρονομική σκηνή των νοτίων προαστίων.

Το φθινόπωρο θα μπορούσε εύκολα να διεκδικήσει τον ρόλο της εποχής των  resolutions, καθώς γυρνώντας από διακοπές, θεωρητικά όλοι είναι έτοιμοι για μεγάλες, αισιόδοξες αποφάσεις. Τι καλύτερο από το να γίνουν οι συζητήσεις γι αυτές σε νέα στέκια, αλλά και σε ήδη αγαπημένα που ανανεώθηκαν εντελώς την περίοδο που το φετινό καλοκαίρι μας κράτησε μακριά τους.

Στην οδό Αρτέμιδος ξεχώρισε ήδη το Nomsy Kebab (Αρτέμιδος 3, Γλυφάδα, τηλ. 210-89.82.831) περνώντας με επιτυχία το crash test του απαιτητικού κοινού των φανατικών θαυμαστών του κεμπάπ. Φυσικά, τίποτα δεν είναι τυχαίο, καθώς το νέο αυτό πρότζεκτ φέρει την υπογραφή της οικογένειας Γκόλα που εδώ και 60 χρόνια διατηρεί τον θρυλικό Θανάση στο Μοναστηράκι. Στο Nomsy, έχουν επιλέξει να κινηθούν σε πιο απαιτητικό επίπεδο προσφέροντας black angus steak γύρο, σπιτικό χούμους, καπνιστή τυροκαυτερή, αλλά και πεντανόστιμες vegan προτάσεις όπως τυλιχτό με ψητά μανιτάρια ή tofu,  χωρίς να χάνουν τη σύνδεση με την ιστορία τους  και την ποιότητα η οποία αποτελεί το σήμα κατατεθέν τους εδώ και δεκαετίες. Σημειώστε ότι διαθέτουν προσεγμένη λίστα κρασιών από επιλεγμένους Έλληνες παραγωγούς, καθώς  και επιλογές σε ποτήρι.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @nomsy.kebab on

Για όσους δεν το επισκέφτηκαν το Beefbar Athens (Four Seasons Astir Palace, Βουλιαγμένη, 210-96.70.700) – άνοιξε στα τέλη Ιουλίου- παραμένει ένας σπουδαίος προορισμός προκειμένου να απολαύσει κανείς εξαιρετικά κρέατα και κοπές (αμερικάνικο Black Angus, αργεντίνικο Angus Beef, αυστραλιανό Waqyu και Kobe Beef), καθώς και άκρως ενδιαφέροντα κοκτέιλς. Πίσω από τη λίστα των ποτών συναντάμε τον head bartender Κωνσταντίνο Θεοδωρακόπουλο, ο οποίος κατορθώνει με επιτυχία να ταιριάξει με επιτυχία τις προτάσεις του με το comfort street food. Εδώ, η απόλυτη στιγμή ευτυχίας μεταφράζεται στο να χαλαρώνει κανείς στους καναπέδες με θέα τη θάλασσα, απολαμβάνοντας ένα Dry Martini με τραγανό κρίταμο. Εξυπακούεται ότι όλα κινούνται σε fine dining επίπεδο.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Beefbar | Athens (@beefbar_athens) on

Στην Α’ πλαζ της Βούλας, τώρα, ο αγαπημένος Ξαβιέ Μισαηλίδης έστησε πριν λίγο καιρό το Xavier’s Beach House (Αλκυονίδων 4, Βούλα) κι όσοι το επισκέφθηκαν εντυπωσιάστηκαν από τη διάχυτη tiki αύρα του, η οποία ταιριάζει γάντι με το μενταλιτέ του ιδιοκτήτη του. Η λίστα με τα signatures βασίζεται στο ρούμι, στην τεκίλα και στα καλοκαιρινά φρούτα που υπάρχουν ακόμη σε αφθονία. Στα συν του το γεγονός ότι τα παραπάνω συνοδεύονται με καλοφτιαγμένα σνακ και ότι οι πόρτες σε αυτό το σκηνικό που παραπέμπει στην Καλιφόρνια και στην απόλυτη ανεμελιά ανοίγουν από πολύ νωρίς το πρωί.

Νέα και άκρως πολυσυζητημένη «είσοδος» στον μικρόκοσμο της οδού Λαοδίκης αποτελεί το μπαρ Μr Fox (Λαοδίκης 38, Γλυφάδα, 210-89.81.654), που κερδίζει τις εντυπώσεις καθώς διαθέτει αυθεντική τη λονδρέζικη προσωπικότητα. Ο εντυπωσιακά διακοσμημένος χώρος με την ιδιαίτερη ταπετσαρία και τους πίνακες ζωγραφικής ξεφεύγει από τα συνηθισμένα στάνταρντς και έχει ήδη προσελκύσει το έντονο ενδιαφέρον των χρηστών του Instagram. Η καρδιά του Μr Fox όμως χτυπά πίσω από τη μπάρα: ο ταλαντούχος Πάνος Κανατσούλης, νικητής του ελληνικού World Class, έχει επιμεληθεί μια ευφάνταστη λίστα με 12 ανατρεπτικά κοκτέιλς, το ένα καλύτερο από το άλλο. Δοκιμάστε το Foxy Groni με βάση το Tanqueray και το παντζάρι ή την εθιστική Great Paloma σε συνδυασμό με τις γευστικές προτάσεις που επιμελείται ο Άρης Ρούσσος και θα διαπιστώσετε ότι το εν λόγω μπαρ δεν έγινε τυχαία τόσο δημοφιλές.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MR.FOX : The Bar (@mrfoxthebar) on

Aνάμεσα στις πρόσφατες αφίξεις ξεχωρίζει, επίσης, το The Surf Club (Λεωφ. Ποσειδώνος 17, τηλ. 2109670099) όπου ο βραβευμένος σεφ Σταμάτης Μαρμαρινός προτείνει ένα αξιόλογο μενού εμπνευσμένο από το Μαϊάμι. Σε αυτό το μπιστρό αλά αμερικέν θα βρείτε γαρίδες κοκτέιλ, στρείδια με σος Bloody Mary, lobster rolls, burgers και εκλεκτά κρέατα, χορταστικές προτάσεις για brunch, το οποίο σερβίρεται μέχρι αργά, καθώς και τα σπουδαία γλυκά του pâtissier Κρίτωνα Πουλή.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Surf Club (@thesurfclub.bistro) on

Άνεμος ανανέωσης φύσηξε στο Mikro (Λαοδίκης 33,  Γλυφάδα, τηλ. 6943-030.306) που έτσι κι αλλιώς ήταν ανέκαθεν πρωτοποριακό κι όχι μόνο για το φουτουριστικό-βιομηχανικό του design. Το νέο concept επικεντρώνεται στη γεύση και αποτελεί δημιούργημα της σύμπραξης του σεφ Βαγγέλη Μπουχέλου και του bartender Γιάννη Σταυρουλάκη, ενώ πηγή έμπνευσής τους είναι η Μεσόγειος. Η λίστα των κοκτέιλς χωρίζεται στις κατηγορίες Socially enjoyed, Premium, Highballs και Sparkling – επιλέξτε χωρίς δισταγμό το Royal Bramble, που ταιριάζει πολύ με το σεβίτσε φρέσκου ψαριού με φρέσκο μάνγκο και αφρό μανταρίνι. Την φροντίδα των θαμώνων απογειώνει ο μετρ Βασίλης Κωστής.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mikro Official (@mikro_official) on

To αγαπημένο Blends (Φοίβης 19, Πλ. Νυμφών, Γλυφάδα, τηλ. 211-18.21.711) από την άλλη βασίστηκε για τον νέο του κατάλογο στην ευρηματικότητα και την εμπειρία του Κωνσταντίνου Λώλα. Οι προτάσεις του περιλαμβάνουν κοπές κρεάτων, comfort και streetfood, χωρίς να λείπουν οι στιγμές πιο εξεζητημένης γαστρονομίας. Κι όλα αυτά παντρεύονται όμορφα με  τα δημιουργικά κοκτέιλς της ομάδας του Blends η οποία δε διστάζει να συνδυάζει τα αποστάγματα με homemade συστατικά – η Pavlova και το Tropical Storm υπόσχονται να σας κατακτήσουν.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Blends (@blendsglyfada) on