BRUNCH

Στο σαλόνι της Vintage Tostou ο χρόνος έχει σταματήσει στη Belle Époque

Το πιο χαριτωμένο bistro της Γλυφάδας σε περιμένει για να πιεις τον καφέ ή το ποτό σου απολαμβάνοντας healthy cakes, κουλουράκια, μπρουσκέτες και χειροποίητα γλυκά.

Εδώ και τρία χρόνια, στο νούμερο 8 της οδού Λαζαρίδη λειτουργεί ένα all day café bar πολύ διαφορετικό από τα υπόλοιπα της Γλυφάδας. Στην κουζίνα του φουρνίζονται καθημερινά χειροποίητα κουλουράκια, φοκάτσια από αλεύρι ντίνκελ και λαχταριστά κέικ χωρίς ζάχαρη. Στο σαλόνι του -όπως οι δύο ιδιοκτήτες, Σωτήρης Τσίκας και Κώστας Βάγιας, επιμένουν να αποκαλούν τη ζεστή και γεμάτη arty λεπτομέρειες σάλα- σερβίρονται χυμοί από βιολογικά φρούτα, υγιεινά snacks και φρεσκοκομμένος ευωδιαστός καφές.

Το όνομά του είναι ιδιαίτερο, ακριβώς όπως και ο χαρακτήρας του: Vintage Tostou. Η Τοστού από την οποία προέκυψε η έμπνευση (ή Ψωμού, όπως ήταν στην πραγματικότητα το προσωνύμιό της) ήταν μια αρχόντισσα των τελών του 19ου αιώνα που λάτρευε να ζυμώνει ψωμί και να κερνάει τους καλεσμένους της φρεσκοψημένα καλούδια. Η ιστορία της αποτελεί παιδική ανάμνηση για τον Mr Tostou Σωτήρη Τσίκα, αφού η μαμά του συνήθιζε να του την αφηγείται όταν ο ίδιος ήταν παιδί.

Με υγιεινές πρώτες ύλες και πολλή αγάπη

Μεσημέρι Δευτέρας. Ο καιρός επιτρέπει ακόμα να καθίσουμε σε ένα από τα τραπεζάκια έξω από το Vintage Tostou. Εγώ παραγγέλνω έναν εσπρέσο, ο Σωτήρης πίνει ήδη τον δικό του. «Εδώ δεν έχουμε πελάτες, έχουμε καλεσμένους στο σαλόνι μας» μου εξηγεί. «Δεν δουλεύουμε με σκοπό να πάρουμε τα λεφτά σου. Σίγουρα τα έσοδα θα μας βοηθήσουν να συνεχίσουμε αυτό που κάνουμε, αλλά για εμάς δεν είναι αυτή η προτεραιότητα. Όχι. Εδώ θα έρθεις για να φας και να πιεις πολύ ποιοτικά, ίσως και να ψωνίσεις κάτι πολύ ιδιαίτερο. Και θα φύγεις χαμογελώντας, σαν να έχεις πάει επίσκεψη σε καλούς σου φίλους. Αυτός είναι ο στόχος μας».

Τον ρωτάω τι εννοεί όταν λέει ότι κάποιος μπορεί εδώ να ψωνίσει. Εκείνη τη στιγμή, φτάνει στο τραπέζι μας ο καφές μου, σερβιρισμένος σε ένα ρετρό γυάλινο ποτήρι. Δίπλα του, μια πορσελάνινη γαλατιέρα σε σχήμα αγελαδίτσας (αγορασμένη όπως μαθαίνω από το Selfridges του Λονδίνου), ένα ξύλο κανέλας και αστεροειδής γλυκάνισος για να αρωματίσω αν θέλω τον εσπρέσο μου. Μαζί, έρχονται μικρά κουλουράκια πορτοκαλιού αλλά και το κέικ ημέρας -φτιαγμένο με καρότο, βιολογικό αλεύρι ντίνκελ, σησαμέλαιο και καρύδια- που ο Σωτήρης επέμενε να δοκιμάσω. «Να, το βλέπεις αυτό το ποτήρι; Μπορείς αν θέλεις να το αγοράσεις! Το σαλόνι μας λειτουργεί ταυτόχρονα και σαν γκαλερί. Όλα, από τους πίνακες και τα διακοσμητικά, μέχρι τα ξύλινα τραπέζια και τον κίτρινο βελούδινο καναπέ, είναι προς πώληση. Μου αρέσει να ταξιδεύω και να φέρνω πράγματα από κάθε ταξίδι μου. Γι’ αυτό και κάθε φορά που έρχεται κάποιος εδώ μπορεί να δει εντελώς διαφορετική την επίπλωση ή τη διακόσμηση, αφού, όταν κάτι πωλείται, το αντικαθιστούμε με κάτι καινούριο».

Η homey ατμόσφαιρα του Vintage Tostou επεκτείνεται επίσης στην επιλογή των πρώτων υλών και την παρασκευή των πιάτων, των snacks και των ροφημάτων. Το μενού επιμεληθήκαν ο Νίκος Αποστολάκης και η Αναστασία Βλαχάκη, ενώ υπεύθυνη της κουζίνας από την πρώτη μέρα της λειτουργίας του είναι η χρυσοχέρα κυρία Μαρία, ειδικά εκπαιδευμένη σε όλες τις αρτοπαρασκευές. «Τα ψωμιά μας είναι χειροποίητα από βιολογικό αλεύρι ντίνκελ και ντίνκελ ολικής άλεσης. Τα γλυκά μας φτιάχνονται χωρίς ζάχαρη, με αγαύη, τα φρούτα και τα λαχανικά μας είναι βιολογικά, οι σαλάτες πλένονται σχολαστικά με αλατόνερο. Θέλω για τους καλεσμένους μου την καλύτερη ποιότητα. Αυτό δεν το διαπραγματεύομαι» λέει ο Σωτήρης Τσίκας.

Δοκιμάζοντας λίγο από το πραγματικά νόστιμο και ιδιαίτερα αφράτο κέικ καρότου, του ζητάω να διαλέξει τα αγαπημένα του πιάτα από τον κατάλογο. Ιδού οι προτάσεις του:

Ξεκίνα τη μέρα σου πίνοντας τον καφέ σου στο σαλόνι της Vintage Tostou. Εναλλακτικά, παράγγειλε ένα χυμό φρέσκων φρούτων ή ένα smoothie με γιαούρτι χωρίς λακτόζη. Ιδανικές για πρωινό είναι επίσης οι φρεσκοψημένες χειροποίητες πίτες.

-Για brunch διάλεξε ένα πιάτο με βιολογικά αβγά (πχ scrambled ή ομελέτα λαχανικών). Στα best sellers ανήκουν επίσης τα pancakes, που φτιάχνονται με το παραδοσιακό αλεύρι της θείας Jemima που ο Σωτήρης φέρνει πάντα από την Αμερική. Μπορείς να τα απολαύσεις στην αυθεντική εκδοχή τους με maple syrup, να ενδώσεις σε αυτά με την πραλίνα ή να προτιμήσεις τα αλμυρά με τυριά και μπέικον.

-Για ένα ελαφρύ γεύμα, δοκίμασε τα «πράσινα μακαρόνια» με πέστο βασιλικού, λάδι τρούφας και κουκουνάρι. Το αγαπημένο πιάτο του Σωτήρη είναι βέβαια λιγότερο ελαφρύ. Δεν είναι άλλο από τον πύργο της Τοστού,  με ζύμη από αλεύρι ντίνκελ, γάλα ρυζιού και αλάτι maldon, που γεμίζεται με κοτόπουλο, μπέικον, ομελέτα, καπνιστά τυριά, μασκαρπόνε, ντομάτα και λόλα. Μια πραγματική υπερπαραγωγή δηλαδή.

Από το απόγευμα και μετά, έλα για να πιεις ένα aperitivo ή διάλεξε από τη λίστα κρασιών και premium ποτών. Θα το συνοδέψεις με σπιτικά κριτσίνια και tapas, όπως οι μπρουσκέτες από φοκάτσια με πέστο βασιλικού, ντομάτα και μοτσαρέλα ή εκείνες με το προσούτο Ευρυτανίας, μανούρι και σινάπι.

Μπορείς φυσικά να έρθεις μόνο για να απολαύσεις ένα από τα homemade γλυκά (μους από σοκολάτα Valrhona, cheesecake και μιλφέιγ βρίσκονται πάντα στο μενού) ή, αν βρίσκεσαι στη Γλυφάδα, να παραγγείλεις ό,τι θέλεις τηλεφωνικά.  Τα παιδιά του delivery (το οποίο λειτουργεί από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το απόγευμα) θα φτάσουν στον χώρο σου με τα πόδια, με ηλεκτρικό πατίνι ή με τη βέσπα της Vintage Tostou. Μαζί με την παραγγελία σου θα λάβεις και μια προσωπική αφιέρωση – άλλη μια μικρή πινελιά που δείχνει ότι στη Vintage Tostou όλα γίνονται με βασικό συστατικό την αγάπη.