ΓΕΥΣΗ

ΧΗ.ΜΑ.: Συνεχίζοντας με μεράκι (και πολλές εκπλήξεις) σε μία εποχή διαφορετική

Μιλήσαμε με τα αδέρφια Μπρικέ, τον Χημικό Απόστολο Μπρικέ, και τον Μαθηματικό Μπάμπη Μπρικέ, δημιουργούς των εστιατορίων ΧΗ.ΜΑ. Πώς ήταν η ζωή την περίοδο της καραντίνας και πώς αντιμετωπίζουν οι ίδιοι, ως άνθρωποι της εστίασης, τη σημερινή -υπό αυστηρά μέτρα και περιορισμούς- επαναλειτουργία των εστιατορίων τους;

Η άνοιξη που πέρασε ήταν για όλους δύσκολη. Και για κάποιους εργαζόμενους και επιχειρηματίες, όπως για παράδειγμα τους ανθρώπους της εστίασης, ακόμα δυσκολότερη και γεμάτη προκλήσεις. Τα αδέρφια Μπρικέ, δημιουργοί των εστιατορίων ΧΗ.ΜΑ. στην Παλαιά Φώκαια και στον Άλιμο, μας μίλησαν για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν την κατάσταση αλλά και για τις νέες συνθήκες και προοπτικές που αυτή δημιούργησε.

Πώς αντιμετώπισαν την κατάσταση

Απόστολος Μπρικές: «Για εμάς ήταν μία πρωτόγνωρη διαδικασία όπως και για όλον τον κόσμο. Αυτό που θέλαμε ήταν να τελειώσει γρήγορα η Υγειονομική Κρίση για να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερα θύματα. Πήραμε την απόφαση από κοινού με τον αδερφό μου Μπάμπη να μείνουμε κλειστά, χωρίς να προσφέρουμε υπηρεσίες delivery ή takeaway, γιατί θεωρήσαμε ότι η Υγεία είναι πάνω απ’ όλα και δεν θέλαμε να ρισκάρουμε επ’ ουδενί με το πιο σημαντικό αγαθό τόσο για τους πελάτες που μας εμπιστεύονται εδώ και 15 χρόνια, όσο και με τους εργαζομένους μας που είναι πλέον οικογένειά μας».

Μπάμπης Μπρικές: «Και ξαφνικά … Κορωνοϊός. Δύσκολο και απρόβλεπτο γεγονός. Για πρώτη φορά στη ζωή μας θα κλείναμε για μία περίοδο τα δύο μαγαζιά μας και δε θα βλέπαμε καθημερινά τον κόσμο μας με τον οποίο διατηρούμε σχέση ζωής, ισχυρούς δεσμούς που αντέχουν στον χρόνο. Γι’ αυτούς εμείς προσπαθούμε ασταμάτητα, γιατί πιστεύουμε ότι η αυτοβελτίωση είναι μία αέναη διαδικασία που μπορεί να φέρει καλύτερα αποτελέσματα. Εξάλλου, το είδαμε και με τον αδερφό μου σαν μία πρόκληση να γίνουμε καλύτεροι».

Πώς η περίοδος αυτή μετατράπηκε σε μια ευκαιρία βελτίωσης και ανανέωσης

Απόστολος Μπρικές: «Η αλήθεια είναι ότι δεν σταματήσαμε να δημιουργούμε. Έτσι έχουμε μεγαλώσει, έτσι έχουμε μάθει. Χωρίς να χάσουμε χρόνο προχωρήσαμε σε μία σημαντική ανακαίνιση στο εστιατόριό μας ΧΗ.ΜΑ. στην Παλαιά Φώκαια, απ’ όπου ξεκίνησαν όλα και γι’ αυτό έχουμε έναν ακόμη πιο ισχυρό δεσμό. Πιο ώριμοι πλέον με μεγαλύτερες εμπειρίες στην φαρέτρα μας προχωρήσαμε στην όσο το δυνατόν καλύτερη απόδοση στο εστιατόριό μας με την συγκεκριμένη ανακαίνιση. Θελήσαμε από κοινού να απαντήσουμε στο πιο σημαντικό ερώτημα: Τι σημαίνει ΧΗ.ΜΑ. μετά από 15 χρόνια; Κληθήκαμε να απαντήσουμε στο ίδιο ερώτημα όπως είχαμε κάνει με τον αδερφό μου 15 χρόνια πριν».

Μπάμπης Μπρικές: «Το αποτέλεσμα της ανανέωσης του εστιατορίου μας στην Παλαιά Φώκαια δικαίωσε τις προσπάθειές μας κατά την περίοδο του Κορωνοιού. Θεωρήσαμε μάλιστα ότι μετά από μία τόσο δύσκολη περίοδο για όλους είχαμε την υποχρέωση να υποδεχτούμε τους πελάτες μας με έναν ανανεωμένο τρόπο μετά από μία τόσο δύσκολη περίοδο για την χώρα μας και όλο τον κόσμο. Παράλληλα προσφέραμε την ασφάλεια που έπρεπε σύμφωνα με τις οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ., αλλά βρήκαμε και άλλους τρόπους για να είναι πιο ξέγνοιαστοι όταν θα θελήσουν να επανέλθουν. Την προσπάθειά μας αυτή την εισπράξαμε από τους πελάτες μας και δηλώνουμε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι. Δεν σας κρύβουμε ότι βρήκαμε και την ευκαιρία να προετοιμάσουμε εκπλήξεις που θα ακολουθήσουν όλη την επόμενη χρονιά με νέα πιάτα, γεύσεις που θα ενθουσιάσουν».

Απόστολος Μπρικές: «Κλείνοντας θα ήθελα να αναφερθώ και σε ένα άλλο κομμάτι για το οποίο κληθήκαμε να προετοιμαστούμε: την τεχνολογική αναβάθμιση των εστιατορίων μας και την προετοιμασία τους για online delivery – κάτι που μας ζητούσαν οι πελάτες μας εδώ και πολλά χρόνια και δεν είχαμε ποτέ πριν τον χρόνο να το κάνουμε πράξη».

XH.MA.

25ης Μαρτίου 11, Π. Φώκαια | τηλ: 229 10 78 235

www.facebook.com/XH.MA.SteakHouseFokaia/

Βαλλιάνου & Θεοτόκη 1, Άλιμος | τηλ: 210 98 25 026

www.facebook.com/XH.MA.SteakHouseAlimos/

www.xima.gr