ΓΕΥΣΗ

Εσύ έχεις δοκιμάσει την πίτσα με ανανά από το Jimmy’s New York Pizza;

Love it or hate it: Η πίτσα με ανανά έχει φανατικούς θαυμαστές και φανατικούς πολέμιους. Ψάξαμε την ιστορία της (hint: την πρωτοδημιούργησε ένας Έλληνας!) και δοκιμάσαμε την πιο απολαυστική της εκδοχή στο Jimmy’s New York Pizza στη Βούλα.

Hawaiian Pizza, πίτσα με ανανά ή, όπως θα τη βρεις στον κατάλογο του Jimmy’s New York Pizza στη Βούλα, «Honolulu». Όπως κι αν την πεις, το αποτέλεσμα είναι (για κάποιους) εθιστικά νόστιμο. Για κάποιους άλλους πάλι, ένα εξωτικό φρούτο όπως ο ανανάς αποτελεί κόκκινη γραμμή όταν μιλάμε για ένα comfort food όπως η πίτσα. Δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι η Hawaiian Pizza έχει διχάσει όσο καμία άλλη το κοινό – μάλιστα σε αυτή τη διαμάχη έχουν εμπλακεί ακόμα και αρχηγοί κρατών!

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή: Η πίτσα με ανανά σερβιρίστηκε για πρώτη φορά στον Καναδά, στην μικρή πόλη Chatham του Ontario, από τον Sam Panopoulos, το 1962. Ο Πανόπουλος, Έλληνας μετανάστης και ιδιοκτήτης ενός  εστιατορίου, πειραματίστηκε προσθέτοντας σε μία πίτσα ανανά και κατέληξε να δημιουργήσει μία από τις δημοφιλέστερες γεύσεις πίτσας στον κόσμο.

Fun fact: Το 2017, ο Πρόεδρος της Ισλανδίας, Gudni Jóhannesson, αστειεύτηκε σε μια ομιλία του ότι, αν μπορούσε, θα απαγόρευε με νόμο την προσθήκη ανανά στην πίτσα. Η δήλωση αναπαράχθηκε από τα media σε τέτοιο βαθμό, που προκάλεσε διαδικτυακό πόλεμο, με πολλούς διάσημους να παίρνουν θέση – ανάμεσά τους και ο Πρωθυπουργός του Καναδά, Justin Trudeau, ο οποίος βεβαίως τάχθηκε υπέρ της #TeamPineapple.

Στα δικά μας τώρα: Στο Jimmy’s New York Pizza στη Βούλα, η πίτσα Honolulu – με σάλτσα ντομάτας, μοτσαρέλα, ψιλοκομμένο ανανά, ζαμπόν και μπέικον- είναι ένα από τα απόλυτα bestsellers. «Υπάρχουν πελάτες που παραγγέλνουν μόνο αυτή» μας λέει ο Τζίμης, εξηγώντας πως όσοι δεν θέλουν ούτε να ακούσουν για τη συγκεκριμένη πίτσα είναι, κυρίως, εκείνοι που δεν την έχουν δοκιμάσει ποτέ. «Η γλυκιά γεύση του ανανά κάνει μια πολύ ωραία αντίθεση με τα αλλαντικά και δημιουργεί ένα αποτέλεσμα που αρέσει πάρα πολύ. Στο εστιατόριό μας, είναι σίγουρα ανάμεσα στις 5 πιο δημοφιλείς».

Τα δύο μυστικά της τέλειας Honolulu, σύμφωνα με τον ίδιο; Πρώτον, στο Jimmy’s New York Pizza χρησιμοποιείται πάντα ψιλοκομμένος φρέσκος ανανάς (και όχι κονσέρβα). Και, δεύτερον, πριν η πίτσα μπει στον φούρνο, στίβουν ένα κομμάτι ανανά πάνω από όλα τα υλικά, ώστε η γεύση της να πάει παντού.

Αν δεν την έχεις δοκιμάσει ποτέ, κάν’το άμεσα – και περιμένουμε εντυπώσεις!