ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑ

Guacamo-live στα Amigos, το guacamole που μιλάει από μόνο του

Αν ψήνεσαι για μεξικάνικο, θα τρελαθείς με αυτό το guacamole που φτιάχνεται μπροστά στα μάτια σου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στα Amigos.

Υπάρχουν φορές που η όρεξή μου “με τραβάει” μόνο για μεξικάνικο. Ευτυχώς εδώ στα νότια, σε αυτές τις περιπτώσεις, έχουμε την τύχη να μπορούμε να πεταχτούμε στα Amigos. Σα να πηγαίνουμε στο Μεξικό ένα πράγμα. Προετοιμάστηκα λοιπόν για τη γλυκιά μου Μεξικάνικη “ρουτίνα”: βολτούλα από Amigos με τους amigos μου, 1η στάση στην tequileria για να ζεσταθούμε και στη συνέχεια mexican λιχουδιές και όπου μας έβγαζε.

Παρένθεση. Εδώ και 25 χρόνια τα Amigos Mexican Bar Restaurant, είναι κάτι σαν την πρεσβεία του Mexico εδώ στα νότια, με 2 “Casas” σε Γλυφάδα και Νέα Σμύρνη. Εκεί τρώμε, πίνουμε και ζούμε σαν βέροι “Αθηναίοι” Μεξικάνοι.

Μαζευτήκαμε λοιπόν -για ακόμη μια φορά- μια Τρίτη στα Amigos Γλυφάδας και ενώ είχαν έρθει οι πρώτες margaritas και ήμασταν έτοιμοι να παραγγείλουμε, στο διπλανό τραπέζι σκάει μύτη ο chef με ένα καροτσάκι και αρχίζει και φτιάχνει κάτι μπροστά τους. “Τι είναι αυτό ρε παιδιά;” ρωτάμε σαστισμένοι. “Guacamo-live” μας απαντάνε με μια φυσικότητα που μας κάνει να νιώθουμε χθεσινοί.

“Guacamo-live? Θέλουμε και εμείς!” είπαμε με μια φωνή σαν mariachis και χωρίς κανένα ίχνος αντίστασης το παρήγγειλαμε και περιμέναμε τη σειρά μας.

Λίγα λεπτά αργότερα ο ίδιος ο Amigo chef αυτοπροσώπως κατέφτασε στο τραπέζι μας με το καροτσοτραπεζάκι, που είχε πάνω όλα όσα χρειάζεται για να ετοιμάσει το τέλειο Guacamole μπροστά στα μάτια μας. Μεξικάνικα αβοκάντο, τομάτα, πιπεριά jalapeño, κρεμμύδι, λάιμ, κόλιανδρο και αλάτι.

Κάτι άλλο όμως που μου τράβηξε από την πρώτη στιγμή την προσοχή, ήταν ένα ανθρακί σκεύος. Έμοιαζε με γουδί και εκεί μέσα ο φανταστικός chef έκανε τα μαγικά του σαν Αζτέκος ιερέας. Αφού ξεφλούδισε τα αβοκάντο αβίαστα με μια κίνηση, έβαλε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από την τομάτα, τα χτύπησε και δημιούργησε αυτό το μοναδικό μείγμα. Ρωτήσαμε για το σκεύος και μας απάντησε ότι είναι ένα παραδοσιακό ηφαιστειογενές γουδί/ σκεύος από βασάλτη που λέγεται molcajete (προφέρεται μολκαγέτε).

Έπειτα μας το σέρβιρε εκεί μέσα και το άφησε στη σέντρα του τραπεζιού. Αμέσως άρχισε η μάχη. Όποιος πρόλαβε, πρόλαβε. Εξαφανίστηκε πάνω σε πηρούνια, tortillas και nachos. Guacamole olé, olé, χαμός. Ίσως το καλύτερο guacamole που είχαμε φάει ποτέ. Έβαλα τα μέσα για να ξανα-παραγγείλουμε. Ευτυχώς, έχω πρόσωπο στο Μεξικό.

Δύο guacamo-live,  8 tacos babracoa και αρκετές margaritas αργότερα, διπλαρώσαμε το φανταστικό Executive chef των Amigos, Ιωσήφ Συκιανάκη για να μάθουμε περισσότερα.

Όπως μας εξήγησε, “η ονομασία guacamole είναι μια σύνθετη λέξη που στην ουσία σημαίνει μείγμα με αβοκάντο. Η ιστορία του guacamole ξεκινά πολύ παλιά, από την εποχή των Αζτέκων. Σύμφωνα, με την μυθολογία τους, ο ίδιος ο θεός Quetzalcoatl χάρισε τη συνταγή στους Toltecas”.

Χμμ, σκέφτηκα. Ίσως για αυτό το guacamole εκτός από τέρμα τέλειο είναι και εξαιρετικά θρεπτικό. Ένα φαινομενικά τόσο απλό dip που όμως κρύβει από πίσω του τόση ιστορία και τόσα μικρά μυστικά.

Γι’ αυτό amigos αν σας βγάλει ο δρόμος με τo παρεάκι προς τη μεξικάνικη παροικία της Νέας Σμύρνης ή της Γλυφάδας, καμιά Δευτέρα ή Τρίτη, αξίζει τον κόπο να δοκιμάσετε αυτήν την παραδοσιακή μεξικάνικη εμπειρία που παίζει αποκλειστικά στα Amigos Mexican Bar Restaurants.

*To Guacamo-Live είναι διαθέσιμο κάθε Δευτέρα και Τρίτη στα Amigos Γλυφάδας και Νέας Σμύρνης, από τις 18:30 και μετά.

Amigos Mexican Bar Restaurants
Κύπρου 65, Γλυφάδα, τηλ. 210 8983167
Μεγ. Αλεξάνδρου 70, Νέα Σμύρνη τηλ. 210 933 2220
www.amigos.gr
https://www.facebook.com/Amigos.gr/
https://www.instagram.com/amigos.gr/