ΦΟΥΡΝΟΙ

Για τις λαγάνες του Captain’s Bakery αξίζει να διανύσεις χιλιόμετρα

Ο φούρνος της Λεωφόρου Καλαμακίου επιμένει στις υψηλής διατροφικής αξίας πρώτες ύλες και ετοιμάζεται να κάνει και φέτος το θαύμα του.

Με τη λαγάνα συμβαίνει περίπου ό,τι και με τα μελομακάρονα. Είναι πραγματικά άξιο απορίας πώς κάτι απίστευτα νόστιμο το έχουμε εγκλωβίσει σε τόσο στενά χρονιά πλαίσια και τελικά έχουμε καταλήξει να το απολαμβάνουμε μόνο μία φορά τον χρόνο. Είναι όμως και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο που κάθε χρόνο ψάχνουμε εμμονικά να βρούμε την καλύτερη λαγάνα, αυτήν που η γεύση της είναι ικανή να αναπληρώσει το κενό μιας ολόκληρης χρονιάς, αυτήν που αξίζει να περιμένουμε κάτι παραπάνω από 360 μέρες για να απολαύσουμε και πάλι.

Στο Captain’s Bakery το ξέρουν. Ξέρουν πόσο σημαντικό είναι να προσφέρουν κάθε χρόνο την ίδια αξεπέραστη λαγάνα που φτιάχνεται από σουσάμι και ταχίνι με την παραδοσιακή συνταγή, αυτήν που από το 1928 χρησιμοποιούσε ο εμβληματικός φούρνος του Καπετάνιου στο Παγκράτι. Όπως ξέρουν πόσο σημαντικό είναι επίσης να εξελίσσεσαι, να καινοτομείς και να ανεβάζεις ακόμα πιο ψηλά τον πήχη που ο ίδιος έχεις θέσει.

Έτσι, στο Captain’s Bakery θα βρεις και φέτος, ήδη από την Παρασκευή 8 Μαρτίου, όχι μόνο την παραδοσιακή φημισμένη του συνταγή αλλά μια ποικιλία από λαγάνες, όπως πολύσπορη καλαμποκιού, μεσογειακή, ολικής, με ελιά και, φυσικά, την ήδη διάσημη εκδοχή του Captain’s: Γεμιστή με χαλβά Δραπετσώνας. «Είναι κάτι που όλοι το κάνουμε. Τρώμε τη λαγάνα μαζί με χαλβά. Σκεφτήκαμε λοιπόν να φτιάξουμε μια λαγάνα γεμιστή με χαλβά. Έτσι, όχι μόνο έχουμε αυτόν τον τρομερό συνδυασμό, αλλά ο χαλβάς λιώνει και δημιουργεί μια κρέμα που απογειώνει τη γεύση της λαγάνας» λέει ο Παναγιώτης Λεντωβάς, ο πολυμήχανος σημερινός ιδιοκτήτης του φούρνου που δεν επαναπαύεται ποτέ στην επιτυχία μιας δοκιμασμένης συνταγής και πάντα προσπαθεί για κάτι ακόμα καλύτερο. «Σε εμάς και η πιο απλή λαγάνα έχει 15% ταχίνι. Το ταχίνι ενισχύει τη γεύση, φέρνει το ψωμί ακόμα περισσότερο κοντά στο σουσάμι και είναι και super food» προσθέτει.

Το ταχίνι πράγματι είναι πλούσιο σε βιταμίνες όπως E, B1, B2, νιασίνη και γι’ αυτό θεωρείται υπερτροφή. Περιέχει επίσης 20% φυτικές πρωτεΐνες που όταν συνδυαστούν με ξηρούς καρπούς δίνουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, ισάξιες με αυτές των ζωικών προϊόντων.

Μιας και μιλάμε όμως για υπερτροφές, ιδέα του Παναγιώτη ήταν και αυτή που τέθηκε σε εφαρμογή ήδη από πέρυσι: Να δημιουργηθούν τρεις νέες λαγάνες, βασισμένες σε superfoods όπως οι σπόροι chia, ο κολοκυθόσπορος, ο λιναρόσπορος και το spelt (το οποίο μπορεί να ξέρεις και ως ντίνκελ). Σε συνεργασία λοιπόν με τη Διατροφολόγο και Sports Nutrition Specialist Ιζαμπέλ Μουρατιάν δημιουργήθηκαν τρεις νέες, πρωτότυπες και υψηλής διατροφικής αξίας γεύσεις:

-Λαγάνα με σπόρους chia: Ιδανική για ανθρώπους με έντονη σωματική δραστηριότητα. Όπως εξηγεί η διαιτολόγος, οι σπόροι chia έχουν αδυνατιστική δράση και είναι πολύ καλή πηγή Ωμεγα-3, Ωμεγα-6 και Ωμεγα-9 λιπαρών οξέων, ενώ είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, αμινοξέα, αντιοξειδωτικά, μέταλλα και άλλα θρεπτικά συστατικά.

-Λαγάνα με κολοκυθόσπορο και λιναρόσπορο: Πηγές πολύτιμων ακόρεστων λιπαρών  οξέων όπως τα Ωμεγα-3 και το λινολεϊκο οξύ. Το αλεύρι κολοκυθόσπορου περιέχει υψηλό ποσοστό πρωτεϊνών ενώ είναι μοναδικό στην περιεκτικότητά του σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, αφού περιέχει σίδηρο, ψευδάργυρο, χαλκό, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, βιταμίνες Ε, C, K, Α και φυλλικό οξύ.

-Λαγάνα με αλεύρι spelt:  Έχει υψηλή διαλυτότητα στο νερό με αποτέλεσμα οι θρεπτικές του ουσίες να απορροφώνται εύκολα από το σώμα. Το αλεύρι αυτό συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και βοηθά στην αντίσταση του οργανισμού σε μολύνσεις. Αποτελεί μια θαυμάσια πηγή ινών και διαθέτει μεγάλα ποσοστά β-σύνθετων βιταμινών, ενώ έχει ποσοστά γλουτένης διαφορετικής σύστασης από το κοινό σιτάρι, κάτι που το κάνει ανεκτό και από άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη.

Όσο για το μυστικό της επιτυχίας: «Το βασικό μυστικό, που το μοιραζόμαστε με όλους, είναι ειλικρινά -κι αυτό δεν είναι κλισέ- οι πρώτες ύλες» σχολιάζει ο Παναγιώτης. «Όταν αγοράζεις πρώτες ύλες για να προσφέρεις στον κόσμο το καθημερινό του φαγητό, δεν μπορείς να κάνεις οικονομία. Το τελευταίο που πρέπει να σε απασχολεί είναι αυτό. Με καλή πρώτη ύλη λοιπόν, μπορεί να βγάλεις και κάτι νόστιμο. Μπορεί. Γιατί χρειάζονται και όλα τα άλλα. Πολλές δοκιμές, καλά χέρια, εξειδικευμένοι άνθρωποι, που να το αγαπάνε. Αν έλεγα σε έναν δικό μου άνθρωπο τι πρέπει να κάνει για να πετύχει σε αυτή τη δουλειά, αυτά ακριβώς θα του έλεγα, ένα προς ένα. Και θα ξεκινούσα οπωσδήποτε από τις πρώτες ύλες».

Ακόμα κι αν δεν μένεις λοιπόν κοντά στον Άλιμο, αυτήν την Καθαρά Δευτέρα (και ήδη από την Παρασκευή 8 Μαρτίου), άκουσέ μας και κάνε μερικά έξτρα χιλιόμετρα, για να δοκιμάσεις μία από τις ασυναγώνιστες λαγάνες του Καπετάνιου. Και μας ευχαριστείς μετά.