ΦΟΥΡΝΟΙ

Κατσιούλης: Κάτι καινούριο ψήνεται στον ιστορικό φούρνο του Ελληνικού

Ξέρουμε πού θα πίνεις από αύριο τον πρωινό καφέ σου (και έχουμε έξι λαχταριστές προτάσεις για να τον συνοδέψεις).

Εδώ και 40 περίπου χρόνια, η οικογένεια Κατσιούλη ξυπνά κάθε μέρα από τα χαράματα. Ο φούρνος τους, ένας από τους μακροβιότερους πια στα νότια προάστια, άνοιξε στο Ελληνικό πολύ πριν η περιοχή πάρει τη σημερινή της, πολυσύχναστη μορφή. Ήταν μόλις αρχές της δεκαετίας του ’80 όταν το αρτοποιείο άρχισε αργά αλλά σταθερά να χτίζει τη φήμη και την πελατεία του, επενδύοντας στο φρεσκοψημένο ζυμωτό ψωμί και στη σταθερή του ποιότητα.

Σήμερα, η επιχείρηση έχει περάσει πια στον γιο της οικογένειας, τον Μάριο. Διατηρώντας όσα καθιέρωσαν τον φούρνο στην αγορά και τις συνειδήσεις των πελατών του, αλλά παράλληλα επενδύοντας σε νέες τάσεις και προϊόντα, ο Μάριος Κατσιούλης έχει αναλάβει ένα απαιτητικό αλλά πολύ ενδιαφέρον έργο: Να συνδυάσει την παράδοση με την ανανέωση, το παλιό με το καινούριο, το παρελθόν με το μέλλον. Και φαίνεται να τα καταφέρνει.

Έτσι, εκτός από το βλάχικο, το προζυμένιο ψωμί ολικής άλεσης που εδώ και χρόνια βγαίνει κάθε πρωί από το εργαστήριο του Κατσιούλη, στις βιτρίνες του θα βρεις πια σάντουιτς με ιταλική φοκάτσια, μπάρες δημητριακών σε διάφορες γεύσεις και ιδιαίτερα γλυκά. «Η αλήθεια είναι πως πάντα ήμασταν γνωστοί για το ψωμί μας, αλλά τον τελευταίο καιρό έχουμε δώσει έμφαση και σε άλλα προϊόντα, όπως επίσης και στο ζαχαροπλαστείο. Η εμπειρία χρόνων των γονιών μου, οι άριστες πρώτες ύλες -για παράδειγμα το πολύ καλό αλεύρι και το χειροποίητο προζύμι- παραμένουν βασικά στοιχεία του αρτοποιείου, αλλά παράλληλα προσπαθούμε να προσφέρουμε νέα προϊόντα, δουλεύοντας πολύ σκληρά για να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, με τον Κώστα Φύτρο, τον chef που έχει αναλάβει το εργαστήριο ζαχαροπλαστικής, κάνουμε συνέχεια ταξίδια στο εξωτερικό, βλέπουμε εκθέσεις, επισκεπτόμαστε μαγαζιά, ψάχνουμε ιδέες, δοκιμάζουμε» λέει ο ίδιος.

Πράγματι, αν ρίξεις μια ματιά στα γλυκά θα βρεις πολλές γνώριμες και αγαπημένες επιλογές αλλά και πιο ξεχωριστές προτάσεις, όπως η πολύχρωμη τάρτα φραμπουάζ με φιστίκι ή το περίτεχνο τιραμισού που έρχεται μέσα σε σοκολατένιο γλαστράκι.

Ο Κώστας Φύτρος (δεξιά) και ο Σπύρος Χαραλάμπης είναι οι άνθρωποι πίσω από τις γλυκές δημιουργίες του αρτοποιείου/ζαχαροπλαστείου Κατσιούλη.

Ο άλλος τομέας στον οποίο η επιχείρηση αποφάσισε να επενδύσει είναι ο καφές. Έτσι, εδώ και μερικούς μήνες που ολοκληρώθηκε η εντυπωσιακή ανακαίνιση, δίπλα ακριβώς από το πωλητήριο θα ανακαλύψεις έναν πραγματικά όμορφο χώρο όπου μπορείς να απολαύσεις τον καφέ σου, που φτιάχνεται από εκπαιδευμένους baristas χρησιμοποιώντας εξαιρετικές ποικιλίες.

Έχουμε διαλέξει μάλιστα για εσένα έξι διαφορετικές προτάσεις σε σνακ και γλυκά για να τον συνοδεύσεις:

Σάντουιτς με ψωμί που φτιάχνεται καθημερινά στο εργαστήριο του Κατσιούλη. Μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα σε ιταλική φοκάτσια, τζιαπάτα ή μπαγκέτα (μαύρη ή λευκή). Να ξέρεις όμως ότι γύρω στο μεσημεράκι οι επιλογές σου λιγοστεύουν, γι’ αυτό έλα νωρίς για να προλάβεις το σάντουιτς με τηγανητό αβγό και φέτα ή τη φοκάτσια με μανούρι και ψητά λαχανικά.

Μπάρες δημητριακών, cookies ή βουτήματα. Από μπάρες θα βρεις διάφορες γεύσεις, αλλά σου προτείνουμε να δοκιμάσεις αυτή με το φυστικοβούτυρο. Τα βουτήματα είναι όλα χειροποίητα και γίνονται ανάρπαστα, ενώ τα cookies, που επίσης φτιάχνονται με σπιτική συνταγή, μπορείς να τα βρεις σε διάφορες εκδοχές, ακόμα και με στέβια.

-Μία πάστα από το ζαχαροπλαστείο. Η black forest είναι σταθερά στα best sellers ενώ η ιδιαίτερη lemon pie είναι από τα new entries που ξεχωρίζουν.

-Το χειροποίητο πεϊνιρλί. Με ζυμάρι που φτιάχνεται κάθε πρωί, πλούσια στρώση τυριού, ζαμπόν, μπέικον και σάλτσα ντομάτας.

Μια παραδοσιακή πίτα ή μια ποικιλία από μικρά σφολιατοειδή. Η σπανακόπιτα και τα χειροποίητα μυζηθροπιτάκια (με ξινή μυζήθρα) είναι τα αγαπημένα μας.

-Το burger με τυρί, μαρούλι, ντομάτα και αβγό. Εντάξει, δεν το λες και «συνοδευτικό» για τον καφέ, αλλά εμείς ήμασταν υποχρεωμένοι να στο προτείνουμε.

Φεύγοντας, μην ξεχάσεις να πάρεις ψωμί για το σπίτι. Εκτός από το βλάχικο, δοκίμασε επίσης το προζυμένιο «της γιαγιάς» (ολικής ή λευκό), αλλά και το αγιορείτικο που φτιάχνεται με τρία διαφορετικά είδη αλευριού (λευκό, ολικής και σιμιγδάλι).