ΚΑΦΕΣ

Blends, μια όαση του ποιοτικού Coffee & Cocktails

Η ομάδα της πιο νέας προσθήκης στην καρδιά της Γλυφάδας, Blends μας εξηγεί πως καταφέρνει να έχει εξασφαλίσει την ήδη μεγάλη επιτυχία του. Ο barista Νίκος Φιλιππής και η bar manager Μυρσίνη Σπανέλη μιλούν στο Nou-Pou.gr για το πόσο σημαντικό είναι να αρχίζει αλλά και να τελειώνει η μέρα σου όμορφα.

Μετρά σχεδόν τον ένα μήνα λειτουργίας του και κατάφερε ήδη να αλλάξει τον τρόπο που βλέπουν όχι μόνο οι Νότιοι, αλλά και οι Βόρειοι την Γλυφάδα. Το Blends έχει μεταμορφώσει την πλατεία Νυμφών στο απόλυτο hotspot της σεζόν, ενώ το εντυπωσιακό αυτό κτήριο στο οποίο στεγάζεται δεν περνά απαρατήρητο από κανένα βλέμμα.

Όμως αυτά, είναι πράγματα που ήδη ξέρεις αν ο δρόμος σου σε βγάζει τακτικά (και μη) προς το κολυμβητήριο της Γλυφάδας. Εκείνο που θα μάθεις μόνο αν περάσεις την πόρτα του Blends είναι πως εκεί βρίσκεται η όαση του coffee and cocktails. Γιατί οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και αν περάσεις (ή τελικά αποφασίσεις να κάτσεις), σου προσφέρει την απόλυτη εμπειρία του all day bar restaurant μέσα από τον καλύτερο πρώτο καφέ της ημέρας σου αλλά και τον πιο ιδιαίτερο κατάλογο με cocktails που θα βρεις στα νότια.

Φωτό: www.photoworld.gr 

Επειδή λοιπόν, η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται, μιλήσαμε με τον Νίκο Φιλιππή, barista και ειδικό του καφέ στο Blends έτσι ώστε να μας πει πραγματικά τι χρειάζεται ένας καφές για να είναι ιδανικός.

Ο Νίκος ξεκίνησε να ασχολείται με τον καφέ το 1999 και ύστερα από 18 ολόκληρα χρόνια ακόμη πιστεύει πως υπάρχουν πράγματα που έχει να μάθει, αφού «Για να γίνει κάποιος καλός barista πρέπει να καταβάλει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια στο να είναι δεκτικός και να ακούει πράγματα, να τα εφαρμόζει στη συνέχεια και όχι μόνο να του αρέσει αλλά και να αγαπάει αυτό που κάνει.»

Κι, όπως όλες, έτσι κι αυτή η δουλειά έχει τις δυσκολίες της. Για τον Νίκο, το πιο δύσκολο κομμάτι σε αυτή τη δουλειά είναι «Να μπορείς να βγάζεις σωστά ροφήματα αλλά και με ένα τεράστιο χαμόγελο πάνω στην πιο πιεσμένη ώρα της ημέρας.»

«Είναι πάρα πολύ σημαντικό να ξεκινάει κανείς την μέρα του με έναν ωραίο καφέ. Εξ΄ άλλου δεν λέμε τυχαία ότι ο ‘πρώτος καφές της ημέρας’ κάνει τη διαφορά. Πρέπει όχι μόνο να είναι καλός αλλά και να στον δίνουν με όρεξη και ένα χαμόγελο. Παρ’ όλα αυτά, η δική μου φιλοσοφία είναι πως ο καφές, όποια ώρα της ημέρας και αν αποφασίσεις να τον πιείς θα πρέπει να είναι σωστά παρασκευασμένος ώστε να μπορέσεις να τον απολαύσεις.»

Στο Blends θα βρεις τις κλασικές ποικιλίες καφέ που προσφέρει ο Illy αλλά και μερικές ακόμη «έξτρα πινελιές» όπως τις αποκαλεί ο Νίκος, το cold brew coffee, που παρασκευάζεται με κόκκους καφέ από την Αιθιοπία αλλά και μια ακόμη ποικιλία espresso για ζεστά ή κρύα ροφήματα η οποία προέρχεται από την Γουατεμάλα.

«Αυτό που κάνει το Blends διαφορετικό από τα υπόλοιπα είναι η προσπάθειά μας να καταφέρουμε να προσφέρουμε την καλύτερη πρώτη ύλη, σε μια value for money τιμή αλλά και με την ευδιάθετη εξυπηρέτηση της ομάδας μας.»

Γιατί στο τέλος της μέρας, αυτό που μετράει για τον Νίκο είναι «Το να έχω καταφέρει να βελτιώσω την ομάδα μου, να έχω παρασκευάσει ωραία ροφήματα και να έχουν φύγει όλοι ευχαριστημένοι.»

Καλά όλα αυτά για το ξεκίνημα μιας μέρας, αλλά μην μου πεις πως δεν έχει την ίδια βαρύτητα και το πως θα τελειώσει και για εσένα. Γι’ αυτό, η ειδικός ακούει στο όνομα Μυρσίνη Σπανέλη και είναι η bar manager του Blends. Η Μυρσίνη ξεκίνησε εντελώς τυχαία να δουλεύει στον χώρο «Επειδή αρρώστησαν οι σερβιτόρες ενός θείου μου και σε πολύ μικρή ηλικία έπιασα τον πρώτο μου δίσκο. Εκεί μου μπήκε το μικρόβιο με τον κόσμο και έτσι κατέληξα να σπουδάζω Τουριστικές Επιχειρήσεις.» Ευτυχώς, προσθέτει, πως είναι από τα τυχερά παιδιά που ήξεραν από την αρχή τι είναι αυτό που θέλουν και πως να το κυνηγήσουν.

Όμως γι’ αυτόν που βρίσκεται πίσω από μια μπάρα δεν είναι καθόλου εύκολο το να είναι συνέχεια χαμογελαστός ή κεφάτος. Κάποιος που βρίσκεται πίσω από το μπαρ, πρέπει να έχει μερικά στοιχειώδη χαρακτηριστικά και σύμφωνα με την Μυρσίνη αυτά χωρίζονται σε τεχνικά αλλά και «ταμπεραμέντο». «Στο πλαίσιο του τεχνικού κομματιού, θα πρέπει να έχει θετική ενέργεια, πείσμα για το διάβασμα, πάθος για τη δουλειά, ταλέντο στη γεύση, να είναι επιμελής, τακτικός και αρκετά δυνατός σαν άνθρωπος αφού απαιτεί πολύ καλή σωματική κατάσταση. Όσων αφορά το ταμπεραμέντο δε το συζητάμε, όσο πιο ευχάριστος και χαρούμενος είναι κάποιος αλλά και μπορεί να περνάει το vibe στον κόσμο -‘λαοπλάνος’ δηλαδή, και ανιματέρ- τόσο καλύτερο είναι.»

Η Μυρσίνη χαρακτηρίζοντας την οικογένεια του Blends «ρομαντική,» μου εξήγησε το πως κατάφερε να δημιουργήσει πρώτα μια ομάδα και ύστερα έναν κατάλογο τόσο αξιοζήλευτο. «Διάλεξα μόνο καλά παιδιά, χωρίς να φέρουν απαραίτητα κάποιον τίτλο. Ο Γιώργος αλλά και ο Βασίλης έχουν κάνει πάρα πολλά πράγματα στη ζωή τους σε σχέση με το μπαρ. Σημασία έχει όμως πως είμαστε παιδιά που αγαπάμε πραγματικά τη δουλειά και δεν την κάνουμε για να προβάλουμε τους εαυτούς μας αλλά γιατί την πονάμε, και γιατί μας αρέσει να είμαστε εδώ που είμαστε.»

Γι’ αυτό και στην δημιουργία του καταλόγου βοήθησαν όλοι από λίγο. «Θεωρώ ότι είναι πιο ωραίο να φτιάχνεις κάτι που ξέρεις ότι συμμετέχεις σε αυτό από το να ακολουθείς απλά συνταγές. Εξ’ άλλου η αλήθεια είναι πως δεν θα μπορούσαν να κατανοήσουν το πάθος  του καταλόγου εάν δεν ήταν μέρος του.»

Ας μιλήσουμε όμως για τον κατάλογο με αυτά τα παραπάνω από εξαιρετικά cocktails. Ένας υβριδικός κατάλογος με δημιουργίες που δεν έχεις ξαναδοκιμάσει βγήκε από το πουθενά. Δηλαδή όχι ακριβώς αλλά, η Μυρσίνη μου εκμυστηρεύεται πως «Η ιδέα με τα υβριδικά μου ήρθε όταν διάβαζα για το καλαμάντζι -ένα ασιατικό εσπεριδοειδές που είναι υβρίδιο- και την επόμενη μέρα οδηγώντας στον δρόμο είδα ένα υβριδικό αμάξι. Μου άρεσε πολύ σαν ιδέα το να κάνω κάτι με τα κλασικά αλλά αυτό το κάτι να μην ήταν ένα απλό twist. Ήθελα να είναι κάτι πιο ολοκληρωμένο. Τώρα εμείς είμαστε οι hybro-gardeners, αυτοί που μεγαλώνουν τα υβρίδια και αυτός είναι ο κήπος μας με τα λουλούδια.»

«Πάντα θέλουμε να είναι κάτι δημιουργικό. Πάντα προσπαθούμε να είναι κάτι που ξεχωρίζει αλλά αυτό που θέλαμε να κάνουμε σε σχέση με την περιοχή, βασίστηκε στο ότι τα κλασικά δεν έχουν ακόμη μεγάλη βαρύτητα εδώ οπότε προσπαθήσαμε να έχει επιμορφωτικό χαρακτήρα. Έτσι λοιπόν, κάναμε τον υβριδικό μας κατάλογο αποφασίζοντας ότι το δέντρο μας θα είναι το blending tree, το οποίο θα ρίχνει τους καρπούς του και κάθε φορά θα μας δίνει ένα άλλο θέμα.

Αυτή τη φορά θα ενώνει διαφορετικούς καρπούς και θα δίνεται ένα νέο αποτέλεσμα. Δηλαδή, θα έχουμε δύο κλασικά κοκτέιλς με άλλες τεχνικές και κάποια πειραγμένα συστατικά καινούργια θα βγαίνει μια νέα συνταγή. Για παράδειγμα, το Negroni και το Old Fashioned μας κάνει το Milano Fashioned και το Cuba Libre μαζί με το Daquiri και το Mojito -τα τρία θρυλικά ποτά της Κούβας- έγιναν ένα στο Recreate Cuba. Κάπως έτσι έχουν δημιουργηθεί όλα τα ονόματα του καταλόγου.»

Τα υλικά από το καθένα από τα cocktails του καταλόγου έχει επιλεχθεί σύμφωνα με τις τάσεις γαστρονομίας αλλά και τις καινούργιες τεχνικές στον χώρο. Στις συνταγές που έχει το Blends πίσω από το bar για παράδειγμα, έχουν μια προετοιμασία 10-12 ώρες την ημέρα. Που σημαίνει πως η δουλειά δεν ξεκινάει στις επτά αλλά από νωρίς το μεσημέρι. «Θεωρώ όλες τις γαστρονομικές εμπειρίες multisensory. Θεωρώ πως είναι σημαντικά όλα τα σημεία επαφής από το ‘καλησπέρα’ μέχρι το οτιδήποτε κάνει ο πελάτης στο μαγαζί. Προσπαθήσαμε να κάνουμε έναν χώρο που θα ναι προσεγμένος σε όλα του τα επίπεδα. Δεν είναι ένα μαγαζί που φαίνεται απλά ωραίο, είναι ένα μαγαζί που θέλει να προσελκύσει με το καλό σέρβις, την καλή διάθεση και το καλό προϊόν.

Θεωρώ πως η ποιότητά μας στα προϊόντα είναι άριστη σε όλα τα κομμάτια. Είναι πραγματική εμπειρία το να φας από τα χέρια του κύριου Λόλα, ότι είναι τεράστιο ταξίδι να ταξιδέψεις με τον Αλέξανδρο στα κρασιά αλλά και να αφήσεις τον Νίκο να σου κάνει ένα φοβερό ξεκίνημα της ημέρας σου με έναν ωραίο καφέ. Η δική μου ομάδα μπορεί σίγουρα να σου φορέσει ένα χαμόγελο το βράδυ στην μπάρα μας.»

Κλείνοντας όμως, αυτό που μετράει τελικά είναι πως το βλέπουν οι ίδιοι το μαγαζί και πως η Μυρσίνη θεωρεί πως το Blends –σε σχέση με τα cocktails πάντα- «Έχει ως στόχο να γίνει πόλος έλξης ανθρώπων απ’ όλες τις περιοχές της Αθήνας, και όχι μόνο για τα νότια γιατί ο καθένας θα μπορούσε να έρθει όλες τις ώρες της ημέρας για να ζήσει αυτή την εντελώς διαφορετική εμπειρία που του προσφέρουμε.»

Info: Φοίβης 19 & Λαοδίκης, πλ. Νυμφών, Γλυφάδα, τηλ: 211-1821711, www.facebook.com/BlendsGlyfadawww.instagram.com/blendsglyfada