ΚΑΦΕΣ

Οι καλύτεροι “καφέδες” της ζωής σου

Το “πάω για καφέ” είναι μέρος του DNA του Έλληνα. Πολύ περισσότερο στα νότια προάστια που παίρνει τις διαστάσεις θεσμού. Ναι, μόνο που δεν είναι όλοι οι “καφέδες” ίδιοι. Υπάρχουν κάποιοι που πάντα έχουν ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας.

Η διαδικασία “πάω για καφέ” δεν αποτελεί αποκλειστικά υπόθεση των νοτίων, αλλά όπως και να το κάνουμε, σε αυτή την πλευρά της πόλης έχει γίνει θεσμός, μέρος της κουλτούρας, είτε μιλάμε για την Μαρίνα του Φλοίσβου, τα παραλιακά μαγαζιά στον Άλιμο, τις πλατείες (Γλυφάδα, Αργυρούπολη, Βούλα), ή τη Βουλιαγμένη και τη Βάρκιζα.

Δεν είναι όμως όλοι οι καφέδες ίδιοι, όπως δεν είναι ίδιες όλες οι βόλτες, όλα τα φαγητά, ή όλα τα ξενύχτια. Υπάρχουν κάποιοι που έχουν πάντα ιδιαίτερη σημασία και ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας.

Ο καφές της 28ης Οκτωβρίου

Όλο το σχολείο μαζεύεται στην παρέλαση και μετά ξεχύνεται στις καφετέριες της περιοχής, όπου γίνεται ένας μικρός κακός χαμός. Γενικότερα σε αυτή την ηλικία, κάθε ευκαιρία για μάζωξη εκτός των (σχολικών) τειχών αποκτά διαστάσεις θριάμβου. Όπως δηλαδή…

Ο καφές της κοπάνας

Μυθικός. Όπως οτιδήποτε απαγορευμένο, περιέχει έξτρα πόντους “γαματοσύνης”. Στα πρώτα γυμνασιακά χρόνια συνοδεύεται από πλάνο και μακρόπνοο σχέδιο, ενώ στο λύκειο γίνεται απλά με μερικές κουβέντες. Ένα “πάμε” και ένα ” και δεν πάμε” αρκούν για να μαζέψεις τσάντα και πας για καφέ με τους κολλητούς. Αντικείμενο φετίχ τα πρώτα κρυφά τσιγάρα.

Ο καφές της επόμενης από το ξενύχτι

Γνωστός και ως κυριακάτικος. Ή γαμπριάτικος. Κυριακάτικος γιατί αποτελεί τη συνέχεια της σαββατιάτικης ηρωικής εξόδου. Γαμπριάτικος γιατί ξεκινά με 2-3 άτομα και καταλήγει με ολόκληρη ποδοσφαιρική ομάδα, σαν να πρόκειται για τραπέζι σε γάμο. Κυρίαρχο θέμα η περίληψη των όσων έγιναν το προηγούμενο βράδυ στην έξοδο, ή μετά από αυτή τις πρώτες πρωινές ώρες if you know what I mean.

Ο καφές του επαναπατρισμού

Συνήθως γίνεται τα Χριστούγεννα, το Πάσχα ή το καλοκαίρι. Αφορμή; Ο επαναπατρισμός φίλου ή φίλης, η επιστροφή από το εξωτερικό, που παίρνει τις διαστάσεις φεστιβάλ. Μαζεύονται άπαντες, περιέχει αγκαλιές/φιλιά και πολύ (μα πολύ) cathcing up. Όλα τα νέα (και όλα τα κουτσομπουλιά) σε έναν καφέ που ξεκινά ολιγόλεπτες και καταλήγει πολύωρος.

Ο καφές πριν από τις διακοπές

Ουσιαστικά αποτελεί έναν καφέ υψίστης σημασίας, αφού σε αυτόν θα γίνει ο σχεδιασμός της οικονομικής/στρατηγικής πολιτικής που θα ακολουθηθεί στις διακοπές. Ρυθμίζονται εκκρεμότητες όπως το μπάτζετ, διαδικαστικά θέματα (εισιτήρια, αυτοκίνητο, διαμονή, κονέ στο νησί) και εκφράζονται οι ενδόμυχες επιθυμίες για την εξόρμηση. Τι τι εννοώ; Μα κάθε εξόρμηση έχει διαφορετικό σκοπό/στόχο. Και όπως με κάθε “πριν”, υπάρχει και το “μετά”, δηλαδή…

Ο καφές μετά τις διακοπές

Απολογιστικού χαρακτήρα στην καλύτερη. Απολογητικού στη χειρότερη. Τι πήγε καλά, τι δεν πήγε, ποια τσακώθηκε με ποια (σόρι κορίτσια), ποιος έκανε τι, πως περάσατε, καλά πολύ ποτό και άλλα τέτοια, πάντα με τη συνοδεία φωτογραφικού υλικού.

Ο πρώτος καφές

Με το κορίτσι σου/αγόρι σου. Ή μάλλον με αυτό που θέλεις να γίνει το κορίτσι σου/αγόρι σου. Αρχική αμηχανία, ιστορίες από τα παλιά, τα καινούργια, ντροπαλά χαμόγελα, “τυχαία” αγγίγματα και… με δουλεύετε; Ποιος δεν θυμάται τον πρώτο καφέ που πήγε με αυτήν/αυτόν που γούσταρε;