ΚΑΦΕΣ

Ο Αρούκατος είναι το μυστικό που έγινε σύνθημα

Με επαναστατική διάθεση, ροκ μουσικές και φθηνά ποτά, το καθιστούν στο απόλυτο placetobe στην Αργυρούπολη. Και το αξίζει.

Υπάρχουν μαγαζιά που αποτελούν τον ακριβή ορισμό του καφέ-μπαρ. Και ο Αρούκατος ανήκει σε ένα από αυτά. Με καλές μουσικές πρωινές επιλογές, συνοδεύει τον καφέ σου στα μίνιμαλ τραπεζάκια του, συνοδεία με ένα αγαπημένο επιτραπέζιο που τείνει να εξαφανιστεί από το μεγαλύτερο αριθμό των καφετεριών στα Νότια. Το τάβλι. Και ναι, ο Νότιος που έχει μεγαλώσει Αργυρούπολη, Γλυφάδα και Ελληνικό (και όχι μόνο), έπινε φραπέ με μαύρο καλαμάκι και προσευχόταν στον διάολο του καπετάνιου του Ιπτάμενου Ολλανδού για μία καλή ζαριά στο τάβλι. Αυτή είναι η αυθεντικότητα και από εκεί πηγάζει. Από απλά πράγματα. Από το τάβλι και τον καλό φρέντο και κυρίως από τον κόσμο που βρίσκέται τριγύρω σου.

Άνθρωποι απλοί, φιλικοί, χωρίς να θέλουν να δημιουργήσουν εντυπώσεις, χωρίς να κρατούν σκυλάκια παραμάσχαλα και που ακόμη κρατούν την ιεροτελεστία της αθλητικής εφημερίδας πάνω στο τραπέζι, δίπλα στον καφέ. Με παρείστικη διάθεση, όπως ακριβώς πρέπει να είναι οι καφετέριες. Στοιχείο που λείπει στις μέρες μας. Ο Αρούκατος, είναι ένα φρέσκο μαγαζί του 2011, που αποτελεί ωστόσο το Τελευταίο Οχυρό των νεώτερων παραδοσιακών.

Η νύχτα έρχεται με ακόμη καλύτερες εικόνες. Μουσικάρες, ωραίες γυναίκες (ναι, μαζεύει) και πολλή μπίρα. Ή αν δεν είσαι ο τύπος του ζύθου, υπάρχει πάντα καλό κρασί και τσίπουρα, σε πολύ χαμηλές τιμές που συνοδεύονται από ποικιλίες. Στο καλό ματς, το ντέρμπι που λέμε, ο Αρούκατος θα χαμηλώσει τα ηχεία της του-βου για να δώσει τα σκήπτρα στη στρογγυλή θεά και να γεμίσει ακόμη περισσότερο τα ποτήρια. Γιατί το δύσκολο στα Νότια του σήμερα δεν είναι να βρεις μαγαζί για να δεις ποδόσφαιρο. Είναι να βρεις ένα μαγαζί που όντως θα σου αρέσει να καθίσεις και να απολαύσεις τη μπάλα. Ακόμη και όσοι δεν κουνάνε φανατικά το κασκόλ, ξέρουν και σέβονται. Η μπάλα κάποια στιγμή θα τελειώσει και στα ηχεία θα παίξουν οι Black Sabbath, οι Nirvana και ο Johnny Cash. Γιατί ο Αρούκατος μπορεί να μην έχει κολλήματα, αλλά οι τοίχοι του μαγαζιού έχουν εμπλουτιστεί από μια καλή δόση μαγείας του ροκ.

Λίγο ο μαυροπίνακας που δεσπόζει στο μαγαζί, λίγο οι καρέκλες παραδοσιακού καφενείου, λίγο οι χαμηλές τιμές, καθιστούν τον Αρούκατο το απόλυτο εναλλακτικό στέκι. Ψέματα. Το απόλυτο πραγματικά εναλλακτικό στέκι. Για εκείνον που θέλει να απολαύσει μια δροσερή weiss χωρίς να διαλύσει την τσέπη του, που εκτίμα την πιο χαλαρή παρέα και που του αρέσει το καλό ξενύχτι. Σπάνια θα δεις τον Αρούκατο να σφραγίζει τις πύλες του πριν τις 5. Όσοι τον προτιμούν ξέρουν.

Και τώρα που βρίσκεται μια ανάσα μακριά από το μετρό της Αργυρούπολης –όχι πάνω από πέντε λεπτά- δεν έχεις καμμία δικαιολογία να μην τον επισκεφθείς.

Πόντου 28, Αργυρούπολη