ΚΑΦΕΣ

Ο καφές της αλληλεγγύης περιμένει στο Coffeebrands στην Άνω Γλυφάδα

Το κίνημα Καφές σε Αναμονή, που έχει γίνει viral, κατέβηκε και στα νότια, μπορείς να συμμετέχεις κι εσύ, μην το σκέφτεσαι άλλο.

Φτάσαμε μετά κόπων και βασάνων στην Άνω Γλυφάδα, διότι καθόλου δεν μου έκοψε να πάω με μετρό στη στάση Ελληνικό (νότια σου λέει μετά) και συναντήσαμε την Εύη. Δεν έχεις γνωρίσει πολλές κοπέλες σαν την Εύη. Θεσσαλονικιά, ευγενική και φουλ εξυπηρετική (μας κέρασε καφέ, μηλόπιτα και μπισκότα), σπούδασε βιολόγος στην Πάτρα, όπου και ήρθε πρώτη φορά σε επαφή με τα Coffebrands. Η Πάτρα τότε είχε 25. Γωνία και κατάστημα. Από εκεί ξεκίνησαν κιόλας, πριν 5-6 χρόνια και μετά άρχισαν να ξεφυτρώνουν παντού. Η Εύη είναι πολύ θετικός άνθρωπος, χαμογελάει συχνά (και νομίζω το κάνει αληθινά) και πριν από λίγο καιρό είχε μια πολύ ωραία ιδέα. Αφού διάβασε στο ίντερνετ τα πάντα σχετικά με τη δράση Καφές σε Αναμονή, στην οποία συμμετέχουν ήδη πολλές καφετέριες στην Ελλάδα, αποφάσισε να τα εφαρμόσει και στο δικό της Coffeebrands. Εκείνη και ο Πάρις είναι οι υπεύθυνοι αυτού του αθηναϊκού νότιου παραρτήματος, που είναι το μόνο της αλυσίδας που το κάνει αυτό.

Τι ακριβώς κάνει; Εδώ και δύο περίπου μήνες, συγκεντρώνει έξτρα χρήματα από τους πελάτες του, εφόσον εκείνοι βέβαια επιθυμούν να πάρουν μέρος στην εν λόγω δράση ανώνυμα, για να δίνει προϊόντα σαν δώρα σε ανθρώπους που δεν μπορούν να τα αγοράσουν μόνοι τους. Και δεν μιλάμε μόνο για καφέ. Μιλάμε και για τοστ. Η Εύη, μου λέει, πως δεν είναι καθόλου αυστηροί, δεν έχουν πρόβλημα να δίνουν εναλλακτικά ζεστή σοκολάτα, ένα κουτί γάλα, ένα κομμάτι κέικ, μία μπαγκέτα ή ό,τι άλλο έχουν στο μαγαζί. Ουσιαστικά, εγώ εκτός από αυτό που θα αγοράσω, θα προπληρώσω με μια μικρή έκπτωση ένα δεύτερο προϊόν, που θα καταναλωθεί από κάποιον συνάνθρωπό μου που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να το αποκτήσει.

Η ιστορία του «καφέ που περιμένει», «suspended coffee» ή «caffé sospeso» ξεκίνησε από τα ναπολιτάνικα εργατικά καφέ στη Νότια Ιταλία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ακολούθησαν η Βουλγαρία, η Αυστραλία, η Ρωσία και σήμερα το κίνημα αυτό έχει αρχίσει να γίνεται viral σε πολλά μέρη της γης και, όπως μάθαμε, σε όλη σχεδόν την Ελλάδα.

Δες ένα βίντεο σχετικό με την ιδέα του Καφέ Σε Αναμονή, όπως το παρουσίασαν σπουδαστές της σχολής “Δήλος”.

Η Εύη και ο Πάρις κόβουν ξεχωριστές αποδείξεις τις οποίες φυλάνε σε κουτιά, για να είναι απολύτως νόμιμοι και τις δίνουν σε αυτούς που παίρνουν τελικά τα προϊόντα που είναι σε αναμονή. Τα παιδιά γουστάρουν πολύ αυτό που κάνουν και το έχουν πάρει ζεστά και σοβαρά. Μάλιστα, αν κάποιος τους πει ότι ένας άνθρωπος κάπου εκεί κοντά έχει ανάγκη, θα τρέξουν να τον βοηθήσουν.  «Μας πήραν τηλέφωνο να μας πουν ότι ένας άστεγος στη Γλυφάδα προσπαθεί να βρει φαγητό στα σκουπίδια και του πήγαμε κάτι να φάει από αυτά που είχαμε σε αναμονή», μου λέει περήφανα και ταπεινά μαζί η Εύη.

Πίνω τον νόστιμο (σπάνια το λέω αυτό για καφέ) και πολύ ελαφρύ (και όχι επειδή ήταν ντεκαφεϊνέ) καπουτσίνο μου και ρωτάω την Εύη «Τι κάνω λοιπόν ακριβώς, αν αγοράζοντας έναν διπλό καπουτσίνο, θέλω να αγοράσω και έναν ακόμη για κάποιον;». «Πληρώνεις 1,70 για τον δικό σου και άλλα 1,40 για τον καφέ σε αναμονή», μου λέει. «Αν αυτός που θα τον ζητήσει, θέλει έναν λίγο ακριβότερο, εννοείται πως θα τον δώσουμε», συνεχίζει. «Αυτή η δράση είναι κάτι που πιστεύω θα έπρεπε να κάνουν όλοι στην γειτονιά, υπάρχει μια πιτσαρία στην Γλυφάδα που κάνει κάτι παρόμοιο αλλά αυτό θα είχε νόημα να γίνεται και με άλλα προϊόντα, όπως σε ένα κρεοπωλείο ή σε ένα φαρμακείο».

Κοιτάω δίπλα από τον πίνακα που γράφει πάνω πόσα τοστ και πόσοι καφέδες περιμένουν και παρατηρώ δυο μικρά πιατάκια με φαγητό, ένα για σκυλάκια και ένα για γάτες. «Είναι η αναμονή μας για τα ζωάκια», μου λέει η Εύη, «αυτή την βάζουμε εμείς, είναι σημαντικό να προσέχεις τα ζώα και ακόμη περισσότερο τα αδέσποτα, όταν μοίραζα τα φυλλάδια για το άνοιγμα του μαγαζιού μας, είχα δει εδώ γύρω στη γειτονιά μπολάκια με νερό έξω από κάποια σπίτια και καταστήματα, τι ωραίο που είναι αυτό, αν το έκαναν όλοι, τότε κανένα ζώο δεν θα διψούσε και δεν θα κατέληγε να έχει πρόβλημα με τα νεφρά του».

Όταν αναρωτήθηκα αν έρχονται και κάθε πότε για την αναμονή, μου είπε ότι ντρέπονται, «συχνά αυτοί που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη έχουν αξιοπρέπεια», μου εξηγεί. Υπάρχουν σίγουρα και αμφιβολίες σκέφτομαι. Για το αν έρχονται και κάποιοι που εκμεταλλεύονται αυτή τη φάση για να φάνε ή να πιουν τζάμπα χωρίς να το χρειάζονται πραγματικά. «Σίγουρα μπορεί να υπάρχουν και αυτοί, αλλά εκτός από κάποιες περιπτώσεις που το καταλαβαίνεις, δεν μπορείς να κάνεις και πολλά, εγώ θα το δώσω, δεν πειράζει».

«Πόσο βασικό αγαθό είναι ο καφές;», τη ρωτάω, «δηλαδή εγώ αν δεν είχα να φάω, θα ήθελα ψωμί ας πούμε». Μου λέει ότι έχω δίκιο αλλά ότι η δράση αυτή ξεκίνησε στην Ιταλία που τον καφέ τον είχαν πάντα περί πολλού. «Όμως είναι και το άλλο», μου λέει, «τις προάλλες ήρθε ένα ζευγάρι που είχε ένα μωρό 8 μηνών,  άνεργοι και οι δύο, και όταν η κοπέλα κατάλαβε ότι μπορεί να πιει δωρεάν καπουτσίνο έμοιαζε τόσο χαρούμενη, μας ρώτησε αν έχουμε αυτό με τη σαντιγί και φαινόταν σαν να μην είχε δοκιμάσει ποτέ». Και τότε συνειδητοποίησα ότι πράγματα που για μας είναι δεδομένα, για άλλους είναι μεγάλη πολυτέλεια κι ένας άνθρωπος μπορεί να γίνει ευτυχισμένος με το παραμικρό. Όπως με λίγο αφρόγαλα σε έναν καφέ. «Όταν έχεις το πολύ βασικό, για παράδειγμα το ψωμί, τότε ίσως θέλεις να απολαύσεις κάτι φαινομενικά περιττό για έναν φτωχό», συμπληρώνει την σκέψη μου η Εύη.

Ας τελειώσω με την ευχή, να γεμίσουμε αναμονές για ό,τι μπορεί να χρειαστεί ένας άνεργος, ένας άπορος, ένας άστεγος, ένα αδέσποτο. Είναι ωραίο να σε περιμένει κάτι άλλωστε. Ειδικά κάτι που θα πέθαινες γι΄αυτό ή χωρίς αυτό. Ας βάλουμε πρώτα όμως σε αναμονή λίγη παραπάνω αγάπη.

Coffeebrands, Δημ. Γούναρη 82, Άνω Γλυφάδα, τηλ.: 210 9690124

*Στη σελίδα Καφές σε Αναμονή, βρίσκεται η οργανωμένη λίστα με τις επιχειρήσεις κάθε λογής από όλη την Ελλάδα που συμμετέχουν στη δράση.