ΚΑΦΕΣ

In Cafe, η όαση του καλού καφέ στο Μετρό Ηλιούπολης

Αυτό το συνοικιακό μαγαζί κοντά στο μετρό της Ηλιούπολης σερβίρει έναν από τους καλύτερους καφέδες των νοτίων προαστίων μιας και ο ιδιοκτήτης του κάνει όλη την επεξεργασία του καφέ. Εσύ ακόμα να δοκιμάσεις;

Η πρωινή ρουτίνα από το σπίτι μου μέχρι τα γραφεία του nou-pou μερικές φορές αλλάζει. Ο λόγος είναι για να κάνω την αγαπημένη μου παράκαμψη, στην Ηλιούπολη, προκειμένου να πιω καφέ φτιαγμένο κυριολεκτικά από τα χέρια του Σωκράτη.

Στην οδό Πύρρωνος 7, κοντά στη στάση του μετρό, στην Ηλιούπολη, βρίσκεται ένα συνοικιακό μαγαζί που φημίζεται για το καφέ του. Και όχι άδικα!

Δεκαέξι χρόνια τώρα (άνοιξε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2003), το In Cafe σερβίρει σίγουρα έναν από τους καλύτερους καφέδες των νοτίων προαστίων μιας και ο ιδιοκτήτης του ο Σωκράτης έχει μεγάλο πάθος και αγάπη για τον καφέ.

Η ιδιαιτερότητα του μαγαζιού είναι ότι οι καφέδες που χρησιμοποιούνται επιλέγονται από τον Σωκράτη με κριτήριο την προέλευση τους, τη φάρμα, την ποικιλία του καφεόδεντρου και την επεξεργασία τους κατά τη συγκομιδή και την αποξύρανση. «Παίρνω τον καφέ ακαβούρδιστο όπως βγαίνει από το χωράφι και το καβουρδίζω μόνος μου. Κάνω όλη την επεξεργασία που χρειάζεται. Δεν παίρνω δηλαδή έτοιμο τον καφέ και τον βάζω στο μύλο. Είμαι πάνω από όλη τη διαδικασία γιατί μου αρέσει και δεν το βλέπω σαν δουλειά» μου εξηγεί ο Σωκράτης, ενώ ταυτόχρονα μου ετοιμάζει τον αγαπημένο μου πρωινό latte.

Αναρωτιέμαι αν αυτό είναι το μυστικό που κάνει περιζήτητο τον καφέ του. «Δεν υπάρχει μυστικό. Όποιος βλέπει τον καφέ ως τρόφιμο θα του επιφέρει και ένα όμορφο αποτέλεσμα. Είναι σαν να σου δώσουν ένα ακριβό κομμάτι κρέατος και να το πετάξεις μέσα στην κατσαρόλα. Δεν πρόκειται να πάρεις ένα νόστιμο αποτέλεσμα, σωστά;» σχολιάζει.

Ο καφές είναι το πρώτο πράγμα που θέλουμε για να ξεκινήσει η ημέρα μας. Μάλιστα, πλέον έχουμε αυξήσει πολύ την ποσότητα που πίνουμε μέσα σε ένα 24ωρο. «Πλέον πίνουμε πολλούς καφέδες μέσα στην ημέρα. Θα ακούσεις συχνά που λένε «πονάει το στομάχι μου γιατί με πείραξε ο καφές». Ξέρεις κάτι; Δεν σε πείραξε ο καφές, αλλά αυτό που ήπιες για καφέ. Και σ’ αυτό παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες όπως ο τρόπος που έχει καβουρδιστεί ο καφές και το πόσο καθαρά είναι τα νερά. Επιμένω πως για να πάρεις ένα καλό αποτέλεσμα πρέπει να δεις τον καφέ ως τρόφιμο. Για μένα είναι μαγειρική» τονίζει ο ίδιος.

Εκτός από καφέ μπορείς να απολαύσεις σφολιατοειδή, επιλεγμένα σάντουιτς και φρέσκιες σαλάτες που όλα φτιάχνονται μέσα στο μαγαζί. «Ψήνω νωρίς κάθε πρωί τις σφολιάτες, ενώ τα σάντουιτς και οι σαλάτες παρασκευάζονται την ώρα που τα παραγγέλνει ο πελάτης. Προσέχω πολύ τα υλικά. Ακόμα και οι σαλάτες κόβονται μόλις τις παραγγείλεις και δεν υπάρχουν έτοιμες. Ξέρω πως κοστίζει σε χρόνο κι έχουμε μάθει να τα βλέπουμε στη βιτρίνα να είναι έτοιμα μπροστά μας, αλλά όταν ξέρεις πως ετοιμάζεται το σάντουιτς ή η σαλάτα σου μόλις την παραγγείλεις θα φας κάτι πολύ νόστιμο» μου διευκρινίζει ο Σωκράτης.

Με ένα ζεστό καφέ στο χέρι βγαίνω από το In Cafe, ενώ οι περισσότεροι από τους πελάτες καλημερίζουν φιλικά τον ιδιοκτήτη κάτι που σημαίνει πως επιστρέφουν ξανά και ξανά.

Info: Πύρρωνος 7, Ηλιούπολη, τηλ: 210 9931370