ΚΑΦΕΣ

Στο Coffee Academy στη Γούναρη ο καφές είναι επιστήμη

Το Nou-Pou πίνει freddo espresso στο φημισμένο συνοικιακό καφέ της Άνω Γλυφάδας και προσπαθεί να ανακαλύψει τα μυστικά της επιτυχίας του.

Αν το σπίτι σου βρίσκεται πάνω από την λεωφόρο Βουλιαγμένης, οι συστάσεις με το Coffee Academy είναι περιττές. Αν πάλι είσαι από πιο μακριά, από το Φάληρο ή τη Βούλα και τη Βουλιαγμένη, ενδεχομένως να μην το έχεις ακουστά. Κάπου εδώ οι Άνω Γλυφαδιώτες θα βάλουν τα γέλια και θα σκεφτούν ότι εκείνοι είναι οι μόνοι που ξέρουν που είναι το σεντούκι του θησαυρού.

Η αλήθεια είναι ότι, όποιον γνωστό μου βόρειο Γλυφαδιώτη και να ρώτησα αν ξέρει το Coffee Academy, η απάντηση ήταν κάτι μεταξύ του “προφανώς” και του “με δουλεύεις, γιατί εσύ δηλαδή δεν το ξέρεις;”. Η φήμη του είχε ξεπεράσει ακόμα και όσα ήλπιζαν οι ιδιοκτήτες του, πριν ακόμα καλά- καλά κλείσει χρόνο λειτουργίας.

Σχεδόν από την πρώτη ημέρα που ανοίξαμε είχαμε κόσμο. Δεν το περίμεναμε να έχουμε τέτοια ανταπόκριση τόσο σύντομα. Kαι μετά από 2,5 χρόνια είμαστε πολύ ευγνώμονες για την αγάπη που μας έχει δείξει ο κόσμος, μου εξομολογείται ο Αρτέμης Λάτσας, που μαζί με τον κολλητό του από τα χρόνια του λυκείου, Μίλτο Βαμβακούλα, είναι οι ιδιοκτήτες  του Coffee Academy.

Και αν έχει τύχει ποτέ να πας- ή φυσικά αν είσαι τακτικός πελάτης- δεν σου φαίνεται καθόλου περίεργο αυτό.  Γίνεται χαμός, όποια ώρα της ημέρας κι αν περάσεις, μέχρι τις 8 το απόγευμα που κλείνουν. Τα τηλεφωνήματα για delivery δεν σταματάνε, οι καφέδες πάνε και έρχονται και οι baristi δεν έχουν χρόνο ούτε καν για να πιούνε  μια ρουφηξιά από τον δικό τους καφέ. Πως γίνεται ένα μικροσκοπικό “συνοικιακό” καφέ στην λεωφόρο Γούναρη να έχει καταφέρει κάτι τέτοιο σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα;

Η απάντηση είναι απλή: ο καφές στο Coffee Academy είναι επιστήμη. Τόσο απλά. Η ποιότητα του καφέ, τα επιλεγμένα χαρμάνια που προσφέρει, το αφρόγαλα, η προπαρασκευή, το άλεσμα, τα πάντα, ότι και να σκεφτείς γύρω από τον καφέ έχει μελετηθεί μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια. Και όταν λέμε την παραμικρή λεπτομέρεια το εννοούμε.

“Αλλιώς θα γίνει ένα freddo cappuccino όταν θα πρέπει να παραδοθεί δυο στενά παρακάτω και αλλιώς όταν η διεύθυνση είναι στο Ελληνικό”, μου εξηγεί με μια φυσικότητα ο Αρτέμης και μένω με το στόμα ανοιχτό. Μπορεί κάτι τέτοιο να μοιάζει αυτονόητο για έναν καλό barista από το Μιλάνο, αλλά για εμένα την άσχετη από την Βούλα, είναι εντυπωσιακό. Και αξίζει σίγουρα τα εύσημα, τα οποία δικαίως δεν του λείπουν από την πελατεία του.

“Ένας καλός καφές χαρακτηρίζεται από πολλά πράγματα: την πρώτη ύλη, το ιδανικό ψήσιμο, την κατάλληλη συσκευασία, τη σωστή άλεση του καφέ από τον barista, την εκχύλισή του σε συγκεκριμένο χρόνο. Ο συνδυασμός όλων αυτών των παραγόντων είναι αυτό το οποίο τελικά κάνει τη διαφορά στην γεύση και την ποιότητα“. Όπως καταλαβαίνεις, στην ακαδημία του καφέ οι baristi παίζουν έναν από τους σημαντικότερους λόγους στην μαζική του επιτυχία.

Εξαρχής ο σκοπός των δυο παιδιών ήταν να περάσουν στο προσωπικό τους αλλά και στον κόσμο ότι ένας καλός καφές δεν είναι μηχανική διαδικασία, αλλά μια μορφή τέχνης και ιεροτελεστίας. “Όπως ακριβώς και στο φαγητό, ο καφές οφείλει να φτιάχνεται από άτομα που έχουν άποψη και φαντασία και να μην αφήνεται στην τύχη της μηχανής που τον αλέθει και τον φτιάχνει”.  Με λίγα λόγια, τα παιδιά στο Coffee Academy, θα ενδιαφερθούν πραγματικά για το πως εσύ ορίζεις την τέλεια εμπειρία καφέ. Θα σε βοηθήσουν, θα σε ρωτήσουν, θα ασχοληθούν ώστε να φτάσει στα χέρια σου – και στον ουρανίσκο σου- ο καφές εκείνος που πραγματικά θέλεις να πιεις!

Ο ίδιος ο Αρτέμης ούτως ή άλλως δεν είναι κανένας τυχαίος στο επάγγελμα των baristi, αφού αποφάσισε να ανοίξει το δικό του café μετά από πολλά χρόνια  μαθητείας στα καφέ της Ζησιμοπούλου -μεταξύ άλλων. Βέβαια, εκείνα τα χρόνια μοιάζουν πλέον σαν τα μαθητικά τα χρόνια, του γυμνασίου και του λυκείου. Τώρα, δέκα χρόνια μετά, ο ίδιος όχι μόνο πήρε την θέση του καθηγητή, αλλά άνοιξε την δική του ακαδημία του καφέ και δεν σταματάει να δέχεται καθημερινά καινούριους “μαθητές”. Γνωρίζεις πολλούς να το έχουν καταφέρει αυτό;

Coffee Academy (Δημητρίου Γούναρη 68,  Άνω Γλυφάδα, τηλ.: 210-9613013 / Τιτάνων 26, Αργυρούπολη, τηλ.: 210 9902099)