ΚΑΦΕΣ

Τα 7 στάδια του καφέ από το χώμα στο ποτήρι σου

Μια δημοσιογράφος του Nou-Pou.gr, ειδική και λάτρης του καφέ, μετά την απόλυτη εμπειρία AR στο κατάστημα της Nespresso στην Γλυφάδα ακολουθεί το ταξίδι του καφέ και μέσα από τα επτά στάδια παραγωγής του.

Μετά την απόλυτη εμπειρία AR που είχαμε στο κατάστημα της Nespresso στην Γλυφάδα αποφασίσαμε ότι θέλουμε να μάθουμε ακόμη περισσότερα για την μαγεία που περγιέχει η κάθε της κάψουλα. Έτσι, αφού ταξιδέψαμε εικονικά στη Βραζιλία και δοκιμάσαμε για πρώτη φορά να κάνουμε τον δικό μας καφέ μέσα από το AR παιχνίδι της Nespresso μας κίνησε την περιέργεια να μάθουμε με περισσότερες λεπτομέρειες τα στάδια του καφέ της Nespresso από το χώμα στο ποτήρι μας.

Ξέρουμε λοιπόν, πως ο καφές οφείλει τα χαρακτηριστικά του στο έδαφος, το νερό, τον ήλιο, καθώς και στην υπομονή και τη φροντίδα των καλλιεργητών. Συν τω χρόνω, η αλχημεία αυτή αναπτύσσει έναν κόκκινο καρπό, το “κεράσι”, το οποίο περιέχει δύο κόκκους, που μετά από τα παρακάτω στάδια θα αποκαλύψουν τελικά μοναδικό άρωμα και γεύση.

  1. Το μάζεμα των κερασιών

Το πρώτο στάδιο της δημιουργίας μιας κάψουλας Nespresso είναι η καλλιέργεια του εδάφους και το μάζεμα των κερασιών. Το γνωστό και ως “κεράσι του καφέ” είναι ο καρπός που σχηματίζει το καφεόδεντρο στα εδάφη της τροπικής ζώνης, ανάμεσα στον Τροπικό του Καρκίνου και τον Τροπικό του Αιγόκερου. Αφού λοιπόν, οι μικροί καλλιεργητές μαζέψουν τα κεράσια του καφέ πρέπει να είναι σίγουροι για την ωριμότητα των καρπών. Γι’ αυτόν τον λόγο, η πλειονότητα των καφέδων που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή των Εκλεκτών Ποικιλιών Nespresso συλλέγεται με την επιλεκτική συγκομιδή των ώριμων κερασιών που γίνεται εξολοκλήρου χειρωνακτικά. Οι διαλογείς απογυμνώνουν τα κλαδιά των δέντρων από τους ώριμους και τους άγουρους καρπούς με ένα πέρασμα και οι καρποί πέφτουν πάνω σε μουσαμάδες που είναι απλωμένοι κάτω από το δέντρο.

  1. Η επεξεργασία

Το δεύτερο στάδιο είναι η επεξεργασία του καφέ. Αυτή μπορεί να γίνει μέσα από τρεις διαφορετικές μεθόδους (την υγρή, την ξηρή και την ημί-ξηρη), οι οποίες έχουν άμεση επίδραση στο κόστος και την ποιότητα του καφέ. Με αυτό τον τρόπο προκύπτει ο νωπός καφές. Η Nespresso από την πλευρά της προτιμά την υγρή μέθοδο αφού εκείνη είναι που απαιτεί μεγαλύτερη επένδυση και περισσότερη φροντίδα, προσφέρει έναν καφέ με ιδιαίτερα πολύπλοκο αρωματικό προφίλ.

Στη συνέχεια, μια μηχανή διαχωρίζει τον κόκκο από την πούλπα, στη συνέχεια οι κόκκοι βυθίζονται στο νερό για 16 με 36 ώρες και έπειτα περνούν μέσα από ένα δυνατό ρεύμα νερού για να καθαριστούν. Έτσι, εντείνονται οι αρωματικές γεύσεις του καφέ και μειώνεται η πικράδα του.

Τέλος, ο καφές αφήνεται να στεγνώσει στον ήλιο για έως και τρεις εβδομάδες πάνω σε σχάρες που μπορούν να κλείσουν πολύ γρήγορα σε περίπτωση βροχής ή απλώνεται σε μεγάλα τραπέζια των οποίων η επίπεδη επιφάνεια αποτελείται από λεπτό συρμάτινο δίχτυ.

  1. Ποιοτικός έλεγχος

Όταν έρθει η ώρα για τον ποιοτικό έλεγχο, η Nespresso τηρεί αδιάσειστα τη δέσμευσή της για ποιότητα σε όλα τα στάδια του ταξιδιού του καφέ, από τη χώρα προέλευσής του, έως τη στιγμή που θα φτάσει στην κούπα σας. Γι’ αυτό, οι Ειδικοί Καφέ της Nespresso διεξάγουν διαφόρους ελέγχους πριν από τη συσκευασία του καφέ σε σακιά, τη μεταφορά του και ξανά κατά την άφιξή του.

  1. Η μεταφορά

Η μεταφορά του καφέ γίνεται κυρίως με πλοία και κατά την άφιξή του στην Ευρώπη, ο νωπός καφές περνά από διαδικασία αξιολόγησης για να ελεγχθεί η κατάστασή του μετά την αποστολή, διότι οι κόκκοι είναι πολύ ευαίσθητοι στην υγρασία και τις οσμές. Έπειτα μεταφέρεται στα κέντρα παραγωγής της Nespresso στην Ελβετία και γίνεται άλλος ένας έλεγχος του καφέ.

  1. Καβούρδισμα

Το καβούρδισμα αποτελεί ένα στάδιο ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία μιας Εκλεκτής Ποικιλίας Nespresso, καθώς αποκαλύπτει το πλήρες αρωματικό και γευστικό προφίλ των κόκκων του νωπού καφέ. Η Nespresso έχει αναπτύξει ένα συγκεκριμένο προφίλ καβουρδίσματος για κάθε χαρμάνι, ώστε να αναδειχθούν οι μοναδικές ιδιότητες των προελεύσεών του.

Το σωστό καβούρδισμα γίνεται προσαρμόζοντας την θερμοκρασία και τον χρόνο καβουρδίσματος ώστε να ταιριάζουν καλύτερα σε ολόκληρο το χαρμάνι. Κατά τη διάρκεια του καβουρδίσματος αυτού, ο κόκκος του νωπού καφέ αφυδατώνεται τελείως και το χρώμα αλλάζει από πράσινο σε ώχρα, έπειτα σε καφέ και αν το καβούρδισμα έχει μεγαλύτερη διάρκεια το χρώμα γίνεται μαύρο.

  1. Η άλεση

Η άλεση είναι η τέταρτη διαδικασία κατά την οποία οι φρεσκοκαβουρδισμένοι κόκκοι καφέ μετατρέπονται σε σκόνη.  Με την άλεση αυξάνεται η επιφάνεια του καφέ που έρχεται σε επαφή με το οξυγόνο και κατά συνέπεια ο καφές κινδυνεύει να χάσει τα αρώματά του γρηγορότερα. Για το λόγο αυτό η άλεση πρέπει να γίνεται σε περιβάλλον χωρίς οξυγόνο και ύστερα, ο καφές τοποθετείται σε ένα μύλο.

  1. Το σύστημα της κάψουλας

Στο έβδομο στάδιο δημιουργίας του καφέ, η Nespresso έχει αναπτύξει μία αποκλειστική μέθοδο συσκευασίας σε ερμητικά σφραγισμένες κάψουλες από αλουμίνιο. Η κάθε κάψουλα σφραγίζεται ερμητικά με φύλλο αλουμινίου, το οποίο προφυλάσσει τον φρεσκοαλεσμένο καφέ από τον αέρα, το φως και την υγρασία ώστε να διατηρηθούν τα 900 αρώματα του για δώδεκα μήνες.

Και τέλος, πηγαίνεις στην κοντινότερη Nespresso Boutique και αγοράζεις τις κάψουλες τηε επιλογής σου μέχρι να τις βάλεις στην μηχανή σου στο σπίτι και να δημιουργήσεις τον δικό σου Nespresso όπως μόνο εσύ ξέρεις.

Μέχρι την Τρίτη 11/10 λοιπόν, η Nespresso Boutique της Γλυφάδας σου δίνει την ευκαιρία να ζήσεις μια ολοκληρωμένη εμπειρία παραγωγής καφέ από την στιγμή που διαλέγουν την σοδειά οι καλλιεργητές, μέχρι την ώρα που θα φτάσει η κάψουλα σπίτι σου και θα πατήσεις το κουμπί της μηχανής Nespresso. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να σταθείς στο αυτοκόλλητο που θα βρεις έξω από το κατάστημα και να αντικρίσεις τον εαυτό σου στην οθόνη που θα βρεις ακριβώς απέναντι.

Φωτογραφίες: Δημήτρης Βέργης

Nespresso Boutique, Γρ. Λαμπράκη 18, Γλυφάδα