ΓΕΥΣΗ

Για παραδοσιακό γιαούρτι και ρυζόγαλο, θα πας μόνο στον Μπακογιάννη

Αν υπάρχει ένα μέρος στα νότια προάστια όπου μπορείς ακόμα να βρεις γνήσιο, φυσικό γιαούρτι και αληθινά γευστικό ρυζόγαλο, αυτό είναι σίγουρα το ιστορικό γαλακτοπωλείο της Ηλιούπολης.

Τα τελευταία χρόνια συμβαίνει κάτι παράδοξο με το φαγητό μας: Όσο περισσότερο τα ράφια των super markets γεμίζουν με αμέτρητα προϊόντα, σχεδιασμένα για κάθε γούστο, ανάγκη και budget, τόσο η επιθυμία μας να γυρίσουμε στα «βασικά», σε όσα κάποτε αγαπούσαν και εμπιστεύονταν οι γονείς και οι παππούδες μας, επίσης μεγαλώνει.

Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με τα γαλακτοκομικά, με «βασιλιά» βεβαίως το γιαούρτι. Το παραδοσιακό, αληθινό γιαούρτι, όπως αυτό φτιαχνόταν τότε, είναι πλέον πραγματικά δυσεύρετο. Ευτυχώς υπάρχει ο Μπακογιάννης, το μικρό γαλακτοπωλείο της Ηλιούπολης με τη μεγάλη παράδοση στα γνήσια προϊόντα.

Όλα παρασκευάζονται καθημερινά στο εργαστήριο του γαλακτοπωλείου, από φρέσκο πρόβειο γάλα. «Τα πρόβατα βοσκούν ελεύθερα σε ορεινές περιοχές -στον Παρνασσό και τα Γεράνεια Όρη. Δεν τρώνε τροφές βιομηχανικού τύπου, γι’ αυτό και το γιαούρτι είναι εντελώς φυσικό» λέει ο κ. Γιάννης Μπακογιάννης. Η διαδικασία είναι συγκεκριμένη: Το γάλα έρχεται, παστεριώνεται και μετά πήζει. Το γιαούρτι, που βεβαίως έχει τη χαρακτηριστική ξινούτσικη γεύση και την παραδοσιακή πέτσα, έχει διάρκεια ζωής 12 μέρες από τη μέρα παραγωγής του.

Όσο για το ρυζόγαλο, που γίνεται πραγματικά ανάρπαστο, φτιάχνεται κι αυτό εξολοκλήρου στο εργαστήριο του γαλακτοπωλείου: «Χρησιμοποιούμε πολύ καλό ρύζι και μόνο λίγη βανίλια για άρωμα κα ελάχιστη ζάχαρη – γι΄αυτό και βγαίνει κάπως άγλυκο, που οι περισσότεροι μου λένε ότι αυτό είναι που τους αρέσει».

Και μια τελευταία συμβουλή από τον κύριο Μπακογιάννη: Να τρως το γιαούρτι σου με την πέτσα, καθώς εκεί κρύβονται κυρίως τα πολύτιμα προβιοτικά. Κι αν η κάπως ρουστίκ γεύση του σου φαίνεται έντονη, δοκίμασε να το συνδυάσεις με μέλι και νιφάδες βρώμης ή με ξηρούς καρπούς και φρέσκα φρούτα.

Το μαγαζί θα το βρεις καθημερινά (και Σαββατοκύριακα) ανοιχτό, από τις 8 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ.