ΓΕΥΣΗ

Γιουβετσάκια: το καλύτερο μυστικό των Νοτίων

Τα Γιουβετσάκια δεν είναι μόνο το καλύτερα κρυμμένο μυστικό των νοτίων, αλλά και το καλύτερο κρυμμένο μυστικό των Νοτίων.

Στα Γιουβετσάκια θα φας αυθεντική ελληνική κουζίνα, χωρίς φιοριτούρες και ακραίες γαστρονομικές παρεμβάσεις, θα φας φαγητά μεστά, ισορροπημένα και νόστιμα, φτιαγμένα από αυθεντικά ελληνικά προϊόντα και υλικά. Αυτή είναι και η λόξα του ιδιοκτήτη, Χάρη Τζίτζη, ο οποίος ψάχνει μανιωδώς φρέσκα υλικά ανά την Ελλάδα, διαμορφώνοντας μάλιστα τον κατάλογο ανάλογα με την εποχικότητα. Οι πρώτες ύλες είναι βιολογικές (για αυτό και συστήνεται ως “βιοεστιατόριο” , δικαιολογώντας λίγο τις ελαφρώς αλμυρές τιμές) και κατάγονται από όλα τα μέρη της Ελλάδας: μοσχαράκι από το Αγρίνιο, κοτόπουλο από τη Λακωνία, ελαιόλαδο από την Ορεινή Κορινθία, λαχανικά από την Αργολίδα, κρασί από τη Νεμέα και ελληνική μπύρα (όπως η εξαιρετική Νήσος από την Τήνο).

Για αυτό και θα φας χωριάτικη κανονική, με νόστιμη ντομάτα, με μυρωδάτο αγγούρι και φέτα με γεμάτη γεύση. Η πρώτη κουβέντα ήταν “να πάρουμε χωριάτικη, εδώ είναι… κανονική σαλάτα” και καταλαβαίνεις πως όταν ένα μαγαζί κάνει τέτοιο μπάσιμο, η συνέχεια θα είναι εντυπωσιακή. Κι ήταν. Τα πρώτα κινούνται στις συνηθισμένες επιλογές και ουσιαστικά η μόνη διαφορά είναι ο τόπος προέλευσης των υλικών, ενώ το μεγάλο ατού είναι τα μαγειρευτά.

Εξάλλου, τα Γιουβετσάκια ξεκίνησαν ως delivery ελληνικής κουζίνας. Έφτιαχναν – πριν 20 χρόνια – φαγητά σε πήλινα γιουβετσάκια τα οποία και πουλούσαν στη γειτονιά. Από το 2003, ωστόσο, το μαγαζί σταμάτησε την διανομή και άλλαξε ταυτότητα, κρατώντας ωστόσο το όνομα. Και τη χάρη.

Το γιουβέτσι του είναι ασφαλώς ένα must. Δεν είναι εξιζητημένο, δεν είναι φλύαρο. Είναι το σωστό γιουβέτσι με μοσχάρι, μελωμένο και μυρωδάτο, ως οφείλει. Από εκεί και πέρα σερβίρει εξαιρετικά κρέατα, φρέσκα-φρεσκότατα ψάρια (αν υπήρχε υπερ-υπερθετικός βαθμός θα έμπαινε), ε-κ-π-λ-η-κ-τ-ι-κ-έ-ς προτάσεις στα πιάτα ημέρας και γενικότερα γεύσεις που θα σε κάνουν παραμιλάς.

Όπως; Όπως τα τηγανητά κολοκυθάκια (που είναι ειδικά μαγειρεμένα), η σούπα με αγριόγιδα από τον Τύρναβο, λαχανοντολμάδες, σταβλίσια μπριζόλα, το καλύτερο λουκάνικο που έχεις φάει ποτέ και γενικότερα πολλά πιάτα που μπορούν να συνοδευτούν με το καλύτερο-που-έχεις-φάει-ποτέ. Μέχρι και το ψωμί είναι εκπληκτικό και διαφορετικό από αυτά που τρως κάθε μέρα έξω.

Οι κριτικοί μιλούν με τα καλύτερα λόγια και θέλουμε να πιστεύουμε ότι ίδιο κάνουν και οι Κρητικοί. Σίγουρα δεν είναι τυχαίο, όμως, ότι ο σεφ Βασίλης Καλλίδης το είχε συμπεριλάβει στα αγαπημένα του μέρη στα νότια προάστια και το έχει καταχωρήσει και στο βιβλίο του με τα καλύτερα της Αθήνας (“Αθενς σπέσιαλ”), το μοναδικό μαγαζί από τη Γλυφάδα που μπήκε στη μεγάλη λίστα.

Ξέρω τι σκέφτεσαι. Ε λοιπόν η απάντηση στο “πως είναι δυνατόν να μην ξέρω τα Γιουβετσάκια” είναι αφενός ότι είναι καλά κρυμμένο στα στενά της Άνω Γλυφάδας και αφετέρου ότι για αυτό είμαστε εμείς εδώ, τι θέλεις να γίνουμε δηλαδή, κλέφτες; Τα Γιουβετσάκια είναι κοντά στα γήπεδα της Ευρυάλης και πολύ κοντά στην Καραχάλιου (Ιθώµης 20 & Μορέως, Ανω Γλυφάδα, τηλ. 210 9648 081) και η δυσκολία (που παραπέμπει στην ταινία “The Beach”) έχει να κάνει με το γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί μονόδρομοι, που περιπλέκουν τα πράγματα.

ΟΚ, εντάξει. Μπορεί να χρειαστείς και GPS. Αλλά και πάλι συμφωνούμε: ο δρόμος για τα Γιουβετσάκια είναι μονόδρομος. Απλά πρέπει να πας.